RSS Besleme

Coco ve COQ10!

Posted on

vitamincoq10

Daha önceki yazılarımda 8 yaşındaki İran kedim için alternatif tedavi arayışlarım sonucunda COQ10 den yararlanmaya başladığımı yazmıştım. Bugün sizlere biraz durum raporu vermek istiyorum! Coco’nun tanımlanamayan ve tedavi önerilemeyen bir rahatsızlığı var. Kimi kalp diyor kimi kalça kimi yan etkisi ölüm olan kalp ilaçlarını kimi ise kalça ameliyatını dayamaya çalışıyorlardı.. Anne olarak inisiyatifi ele almak mecburiyetinde kalmıştım yapacak da başka bir şey yoktu kanımca zaten!

İşte bir müjdeli haber, Coco’ya COQ10 vermeye başladığım günden beri bugüne yaklaşık 2 ay oluyor hiç kriz geçirmedi! (Tahtalara vuralım maşallah diyelim!:) ) Normalde yurt dışında kedi ve köpek kullanımı için özel olarak üretilmiş dozu ayarlı COQ10 tabletleri satılıyor ama maalesef biz Türkiye’de yaşıyoruz!

Ben de dozaj araştırması yaptım yabancı kaynaklardan ve kedilere günde 25-30 mg arası COQ10 verildiğini öğrendim. Bunun üzerine GNC’den hani şu her AVM de bulunan vitamin besin desteği mağazalar zinciri oradan 50 mg lık COQ10 aldım bir kutu. Softjel halinde haplar var içerisinde kutusunun hani içi sıvı minik kapsüller iğneyle delip her gün sadece yarısını Coco’ya veriyorum.

COQ10 kullanırken yanında azıcık maya da verilirse vücut bu maddeyi daha iyi kullanıp ondan daha fazla yararlanabiliyormuş. Küçük ama önemli bir detay bence bu. Her gün sabah mamasını yedikten sonra Beapher’in kediler için olan TOP 10 Multivitamin tabletinin üzerine COQ10 kapsülünün yarısını sıkıyorum ve hop ağzına atıveriyorum. Vitamin tableti minik yuvarlak bir hap ve kaygan bir yapısı var bu nednele ağzına düzgün atınca hop diye zorlanmadan yutuveriyor! Kedilerime çok kolay hap yutturuyorum bu da benim bir melekem diyelim!:))) Ama siz de deneyin mutlaka başaracaksınız ağızlarının yanından içeri hapı attınız mı sonra da gıdıyı acıcık yukarı kaldırıp sever gibi yapıyoruz yutuyorlar hemencecik!

beaphervit

Beapher’in bu TOP 10 Multivitamin tableti birçok güzel vitamini içerisinde barındıryor ayrıca süt ve maya da ihtiva ediyor dolayısıyla içerisindeki mayadan yararlanmış oluyoruz COQ10’in etkisini güçlendirmek için. Her gün bu vitamini vermek yerine bir gün bununla bir gün de Natur Vitta C mayalı C vitamini tableti ile veriyorum COQ10’i. O ürün hakkında da bir yazı yazmıştım.

COQ10 kullanırken dikkat edilmesi gereken bir nokta da bırakırken biranda kesmemek ve kademeli olarak dozu azalta azalta bırakmakmış. Bu bir ilaç değil ama vücut bu maddeyi almaya alışınca bir anda bırakmak bir şok yaratıyor sanırım. Ben Coco için COQ10 i her gün vermeyi bırakmayacağım.

2012-11-23-942

Çünkü 25 mg günlük en düşük dozajmış kullanılan veterinerlerin tavsiye ettiği ekstrem durumlarda günde 2 kez 30 mg lık takviye bile verilebiliyormuş dolayısıyla günde 25 mg ı hayatı boyunca kullanacak Coco’cum bırakmanın yaratacağı riskleri göze almayı hiç istemiyorum. Burada önemli olan kapsülleri takip etmek ve azalıyorken hemen yeni bir kutu almak ve tatile vs giderken mutlaka kedinize bunu içirebilecek birini bulmak ihmal etmemek.

Faydalarına gelince COQ10 hem insanlarda hem de kedi ve köpeklerde HCM adı verilen kalp hastalığına ve diş hastalıklarını önlemede ve iyileştirmede büyük bir fayda sağlıyormuş. Hakikaten de eğer Coco nun problemi kalbinde idiyse COQ10 dolayısıyla düzeldi ve kriz geçirmiyor diyebiliriz. Çok ileri seviyede bir hasta olsa belki sadece bir besin desteği niteliğinde bunu kullanmak yetmeyecekti yanında başka ilaçlar da olacaktı ama yurtdışında kalp hastası hayvanlar için veterinerler ilaç vermenin yanıda mutlaka COQ10 de veriyorlar araştırmalarımda gördüğüm kadarıyla.

Gözle görünen iyileşmeler kriz geçirmemesinin yanında Coco’da bir enerji artışı oldu her gün mama yemek için yerinden zor kalkan keyifsiz ve isteksiz kedim artık bebek kediler gibi azgın azgın oyunlar oynuyor koşuyor diğer kedime sataşıyor hayatın içinde baya aktif rol oynamaya başladı tıpkı gençliğindeki gibi 🙂 Çok mutlu oluyorum onu böyle görünce bu etki de inanılmaz güzel birşey.

İşte böyle…

Bol mırıltılı günler!

Meltem

Edit: Bu yazıyı 2012 yılında yazmışım, şuan tarih 28.05.2014 ve Cococuğum CoQ20 sayesinde kullandığımız ilk günden beri maşallah tek bir kriz dahi geçirmedi, merak edenlere bilgi vermek istedim 🙂

About meltem

1983 yılı doğumlu, Anadolu Üniversitesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler bölümü mezunu, evli ve Coco ve Misha adında 2 kedi ve Uzay Deniz adında dünyalar tatlısı bir erkek çocuğu annesi editör ve metin yazarıyım :) Müziğe, doğaya, hayvanlara, mistik konulara ve sinemaya bayılıyorum. Meraklı bir İkizler yükselenli Koç burcu olarak, gündemi takip etmek ve en ilginç ipuçlarını bulup paylaşmak benim için bir zevk! Hem eğlenceli hem de bir şeyler öğrenebileceğiniz yazılar okumak için beni takip edin!

Bir cevap »

  1. Meltem Hanım merhaba.Benim kedim 3 yaşında şimdiye kadar mantar dışında bir hastalık geçirmedi. Diş eti hastalıklarını önlemek için COQ10 vereyim mi sizce? Yazılarınızı bir yıldır okuyorum okudukça daha önce hiçbir şey bilmediğimin farkına vardım tabi bunda koşulsuzca veterinere güvenip o ne dediyse yapmamın etkisi var. Bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim artık oğlum için daha bilinçli mama seçimi yapıyorum. Ailenizle sağlıklı mutlu yıllar dilerim. Cevap için şimdiden teşekkürler

    Cevapla
    • Selamlar bence verme, çünkü COQ10 ciddi düşünülerek kullanılması gereken bir madde. Ben diş için kullanmazdım, kalp için kullanıyorum dişe de yarıyor bonusu oldu ama kullanılırken bir anda kullanılıp bir anda kesilmemeli falan diye okumuştum yani kalp için araştırmıştım ben elbette COQ10 kullanan kalp hastası kedilere bir anda bu madde artık verilmeyince mesela 1 hafta içerisinde durumları kötüleşiyormuş ve hatta tak diye ölenler dahi olmuş.. O nedenledir ki ben bir başladım maşallah çok iyi geldi bak 3 sene bitmiş kedimde hiçbir şey kalmadı ilk kullanım gününden itiabren hem de ama bir gün olsun aksatmadım hiç bırakmadım bu endenle tatile ailece gidemez olduk çünkü kedime ağzını açıp ilacı verecek başka babayiğit kimse yok benim de güvenebileceğim. Biz bırakmadık yani hiç kullanmayı dolayısı ile sonuç ne olurdu bilemiorum… Sadece diş için bu maddeyi kullanınca da aynı durum söz konusu olur mu vücudu bir şekilde bu maddeye alışır da sonra kesmek sorun yaratır mı bilemiyorum o nedenle canım sana hiç bir tavsiye veremem. Ama ben olsam diş için kullanmazdım diyebiliyorum yalnızca. Diş için diş temizleyici ürünleri düzenli kullanmanı öneririm. Dentasure adlı bir diş jeli de çok iyi geliyor ama artık ülekmizde satılmıyor maalesef Amerika’da yaşayan arkadaşın akraban varsa getirtebilirsin.Aslında web sitesinde ülkemize gönderim satış var ama gümrüğe takılır mı bilemediğimden ben hiç cesaret edemedim. Çocuk olmasa dener takılırsa da taaa uzaydaki o gümrük binasından gider alırdım ama bebekle hiç bir yere gidemiyorum hele öyle uzağa o nedenle de hiç denemedim.

      Cevapla
  2. Meltem hanım ben coq10 arıyorum ama bir türlü bulamadım gnc yede baktım internet ten aradım bulamadım yardımcı olursanız çok mutlu olurum kedicigim çok hasta bir türlü teşhis koyamadilar gitmediğim veteriner kalmadı son çare bunu kullanicam yardım ederseniz çok sevinirim

    Cevapla
    • Merhaba COQ10 her hastalığa şifa olacak bir madde hiç değil. Sizin kedinizin nesi var? Belirtileri neler? Eğer kediniz kalp hastası ise coq10 iyi gelecektir ama başka bir hastalık için faydası olmaz…Eczanelerden new life markasına ait 100 mg lık coq10 bulabilirsiniz ama bir kedi günde 25 mg almalıdır yani 100 mg lık bir kapsülü dörde bölüp veya içindekini dört günde azar azar vermelisinz.. 50 mg lık ürünler nedense artık hiç bulunmuyor piyasada… COQ10 kullanmaya başlamadan önce kedinizi başka belki de daha iyi güğvenilir olacağını düşündüğpünüz bir veterinere veya hayvan hastanesine götürüp hastalığını teşhis ettirmenizi öneririm. Ezbere bir şeyler öneren kimseye inanmayın uygulamayın lütfen her destek maddesi her hastalığa iyi gelmez.. Umarım şifa bulur kediniz çok geçmişler olsun…

      Cevapla
  3. iPhone’umdan gönderildi
    Merhaba Meltem hanım,
    Benim küçük kızım 7 aylık scottish shorthair 20 gün önce bir sabah kucağıma almak istediğimde değişik sesler çıkartmaya başladı hemen veterinerimize götürdük. Bir yerini açıtmış olabileceği şüphesiyle röntgen çekildi ve kan tahlili yapıldı. Önce akciğerinde ödem olmuş dedi antibiyotik verdi ama ilacı verdiğim 3 gün boyunca kustu ve durumunda değişiklik olmadı ilacı kestik. 1. Haftanın sonunda kalp rahatsızlığı şüphesiyle Bizi başka bir dr arkadaşına yönlendirdi hayvan hastanesinde prof. Kardiyolog veteriner Ekg grafiklerini ve kalp doblerini çekti. Oraya gittiğimizde arka ayaklarının üzerinde durabiliyor ancak birkaç adımdan sonra arka sağnayağı boşa gidiyordu eski canlılığı huzuru yoktu ve acı çeker gibi sesler çıkartmaya devam ediyordu. Bu tablo neticesünde dr. Malesef Hcm teşhisi koydu ve kalp kasını rahatlatıcı ilaç verdi hasas tartılan minimaliz ölçüde bir ilaç tansiyon ilacı gibi bir şeymiş. Teşhisten sonraki 3. gün (ilk belirtiden 12-13 günsonra) doktorumuz çok acı çektiği için morfin benzeri kuvetli bir iğne yaptı ve o geceden sonra arka ayakları tamamen paralize oldu ve kendini sürüyerek yürümeye çalışıyor. Dün sabah bir kriz geçirdi kendini duvardan duvara vurdu zor zaptedip sakinleştirebildim beni de yaraladı. Ağrı kesici ve idrar sökücü vermeye devam ediyoruz ama artık kendini kaldıramadığı için tuvaletinide olduğu yere yapıyor. Hergün gözümüzün önünde eriyip acı çekiyor. Ayaklarının eskiye dönme şansı varmı dır. Pıhtı atmış dedi dr. Bir ümit önerebileceğiniz ilaç varmı izmirde yaşıyoruz. Eşim de bende çalışıyoruz bütüngüne evde yalnız nasıl bırakacağız. Eşim daha fazla acı çekmesin uyutalım diyor. Yemek yiyen su içen bana masumca bakan kızımı uyutmaya için el vermiyor. Bize yardım edebilir misiniz bahsettiğiniz CO-Q10 destekle kediniz ne kadar zamanda kısmı felci yendi. İlginiz ve yardımlarınız için teşekkürler

    Cevapla

Yorum bırakın