Kedilerimizle yaşarken internetten ne ölçüde ne nitelikte faydalanmalıyız?
Sevgili kedisever dostlar, bu yazıyı da yazmak bir ihtiyaç dahilinde oldu ya valla hem şaşırıyorum hem de gülüyorum!:)
Öncelikle teşekkürlerimle, blog yazılarımı okuduğunuz bana güzel yorumlar gönderdiğiniz hatta sorular sorarak önemsediğiniz ve burayı popüler bir kedi bakımı durağı haline getirdiğiniz için! Ben bile blog açayım derken bu kadarını tahmin etmiyordum demek ki iyi niyetle yapılan güzel işler bir yerde hep gönüllerdeki karşılığını buluyor!:)
Ruh hali yerinde ve akıllı okuyucularım için bu yazı biraz manasız olacak ama ben yine de yazmak istedim belki çevrenizde bu tip soru ve kafa karışıklıklarıyla dolu insanlar vardır onlara ta vsiye edersiniz de okurlar…
Şimdi nereden başlasam, bloğuma her gün birçok yorum ve sorular soran mailler geliyor. Ben de elimden geldiğince bunları yanıtlamaya çalışıyorum. Öncelikle belirteyim ben VETERİNER değilim.
Bazı kişiler kedilerinin kan tahlillerini efendim röntgenlerini onları bunları ekleştirip mailler gönderip ne yapayım diye soruyorlar. Ben yine de bu mailleri dahi cevapsız bırakmamaya çalışıyorum ve tabii ki bir tedavi önerip uygulayamayacağıma göre durumu genel olarak anlayıp iyi bir veteriner bulun içiniz rahat etmiyorsa birkaç veterinerden görüş alın biraz internette araştırma yapın ve sonrasında da veterinerlerin dediklerine güvenip onları uygulayın diyorum.
Ne diyebilirim ki daha allah aşkına? Kimi insanlar acizliklerini ve bilgisizliklerini veya buhranlı ruh hallerini sizin üzerinize yıkmaya çalışıyorlar!Yazık ki ne yazık….
Veteriner ismi soranlara kendi veterinerlerimi tavsiye ediyorum (birebir deneyimlediğim ve memnun olduğum için), ama vay efendim biz çok uzağız oraya getirtemeyiz ille buralara yakın birini söyleyin bize diyenlere de ne yapayım kendi veterinerlerime sorup o bölgede tanıdıkları varsa bir isim almaya çalışıyorum yine tamamen soranlara az biraz olsun yardımcı olmak adına…
Bu yardımsever tavırlarıma rağmen yine de bazen kötü yorumlar ve geri dönüşler alıyorum. Sanıyorum ki bu tip geri dönüşleri yazanlar ya ruh sağlığı yerinde olmayan akıl ve mantık süzgecinden olayları geçiremeyen kişiler ya da biraz kötü bir tabir ama durumu iyi anlattığı için kullanacağım “beleşçiler”!
Evet hayvanseverler arasında maalesef bunlar da var, evcil hayvan besliyor ama bir rahatsızlığı olduğunda veterinere götürüp gereken testleri tedavileri yaptırmaktansa oradan buradan bir ilaç ismi birşey öğrenip para harcamadan hayvanı kendisi tedavi etmek isteyenler…
Her madalyonun 2 yüzü vardır elbette…
Size baya dert yandım asıl konuya gelelim.
Kendi bakış açımdan kedileriniz için internetten ne kadar yararlanmalısınız madde madde yazacağım…Ben böyle yapıyorum size de böyle yapmanızı öneririm.
1. Öncelikle internette kedi bakımı, beslenmesi ve sağlığı konusundaki engin ve derin kaynakların hepsi İngilizce. İngilizce biliyorsanız üşenmeyin biraz araştırma yapın bilgiyi ilk elden öğrenin. Bilginin elden ele yalana dolana bulanarak dolaştığı herkesin eklerken bir yerinden çekiştirdiği forum sayfalarındaki karşıklı konuşmalara itibar etmeyin.
2. Bu sitelerde duyduğunuz birşeyler varsa hemen onları ilk elden bir araştırın bakalım doğru muymuşlar?Ama ne yazık ki bizim insanımızı üşengeç hap gibi gerçek ağzına düşsün istiyor. Bir yerde bir şey okudu mu ona hemen inanıyor “muhteşem bilgi” muamelesi yapıyor. Biraz kuşkuculuk yerindedir ve iyi bir şeydir. Ben size paranoyak olun demiyorum sadece duyduğunuz bilgilerin kaynağını araştırın doğrulayın diyorum. (Bu kapasitede olduğunuzu düşünüyorum açıkçası ya da düşünmek istiyorum!)
3. İngilizce bilmiyorsanız pek tabii ki önünüzde büyük bir engel oluyor ama bu durumda mesela bana sorabilirsiniz şöyle bir konu duydum aslı nedir araştıramıyorum çünkü İngilizce bilmiyorum yardım eder misiniz diyebilirsiniz ben de kişisel yoğunluğuma göre müsaitsem size yardımcı olur o konuyu araştırabilirim. Ama tabii daha iyi bir seçenek mutlaka ailenizde bir İngilizce bilen vardır alın onu gel canım birlikte seninle internette bir araştırma yapalım deyin!:)
4.Benim yazdıklarım içerisinden dahi aklınıza yatmayan olursa araştırın demek istediğim öğrendiğiniz her bilgiyi araştırın doğrulayın ağızdan ağıza sakız olmuş bilgilere hemen atlamayın bi durun bi düşünün allah aşkına beynimiz saksı değil bunun için verildi bize!:) Mesela ben buraya yazdıklarımı birebir kendim araştırıyorum veya deneyimliyorum ama burada yazdıklarımı biri bir forumda üzerine 3-5 farklı fikir ve yorum ekleştirerek bambaşka bir halde yazabilir. Siz de okuyup direkt ona kanmayın ilk elden temiz ve doğru bilgi kaynaklarına ulaşın!
5.Kediniz hasta olmadan daha iyiyken hemen ilk iş kendinize güvenebileceğiniz iyi bir veteriner bulun. Bunu nasıl ayırt edeceğiz peki pazardan meyve mi seçiyoruz ayol diyebilirsiniz,
işte benim iyi bir veteriner için kriterlerim:
♥ Size hayvanınızın durumu hakkında eğer hastaysa hastalığı hakkında detaylı bilgiler veren anlatmaktan bilgi paylaşmaktan üşenmeyen.
♥ Bir sorunuz olduğunda veya evde bir durum oluştuğunda telefonla aradığınızda rahatlıkla ulaşabileceğiniz, ulaşamadığınız bir an olursa sonradan muhakkak size geri dönüş yapan.
♥ Kedinizin sağlık durumunu iyi veya kötü olsun sizinle birlikte önemseyerek takip eden, aklında bulunduran. Aaa senini kedin kimdi ya gibi her seferinde ilk kez görüşüyormuşsunuz gibi bir muamele yapmayan!
♥ Kendini geliştiren seminerlere katılan, internetten bilgi araştıran ve öğrenmenin sonu olmadığına inanan.
♥ Siz bir fikir, öneri veya yeni bir bilgi ile ona gittiğinizde sizi dinleyen bu fikri ve düşünceyi paylaşan.(Kabul eden demiyorum tabii ki bu işin eğitimini almış kişi o, ama egosundan arınarak o bilgiyi süzgeçten geçirmeye istekli olmak anlamında paylaşmak diyorum.)
♥ Kedinizle arası iyi olan, hayvanlara yaklaşımı yumuşak ve naif.Enerjisini hayvanların durumuna göre ayarlayabilen kişisel farkındalığı yüksek bir insan olmalı.
♥ İyi niyet! En önemlilerinden biri de bu, valla benim başıma geldi önceki gittiğim bir veteriner ofisinde kocaman bir duvar diplomalarla dolu olmasına rağmen hatta bu veteriner İstanbul’un en lüks semtinde büyük bir klinik işletiyor basit bir yiyecek allerjisini tespit edemediği gibi beni aylarca parasal olarak resmen inek gibi sağdı günahı boynuna diyorum. Bu diplomalara sahip bir veterinerinm yiyecek allerjisi gibi basit bir rahatsızlığı teşhis edip tedavi edemeyceğine elbette inanmıyorum o resmen ve alenen kötü niyetli biriydi her ay 1000 TL’ye yakın tedavi masrafı almak tabii ki ona iyi geliyordu! Bu nedenle iyi bir veteriner seçmek çok önemlidir. ( Bu arada o her ay 1000 Tl’yi 2007/2008 yılında veriyordum öyle düşünün)
Ve iyi bir veteriner lüks bir klinik veya hayvan hastanesi ile asla bağdaştırılmamalıdır! Tabii ki veterinerin sizi sağa sola yönlendirmemesi sizin de gezip durmamanız bir yere gidip tüm testleri ve işlemleri uygulatmanız için iyidir eyvallah. Ama mütevazı kliniklerinde hayvan severlere kısıtlı şartlarla da olsa hizmet sunan ne cevher pırlanta gibi veterinerler var. Maddi yetersizliklerinden kliniklerinde her büyük alet yoksa bile, sizi öyle bir tedavi gerekiyorsa tanıdıklarına yönlendiriyorlar ama bu durumda da sürekli yanınızda olmaya devam ediyor ve tedaviyi değerlendirmeyi yine kendileri üstleniyorlar demem o ki başkasına yönlendirip de bırakmıyorlar…
Kötü niyetli ve paragöz veterinerler ayrıca hiç bir şey bilmeyen boş bakan son derece bilgisiz veterinerler ne yazık ki ülkemizde çok fazla var!
Ben paranoyak değilim bunları kişisel olarak en az 4 kötü veteriner vakkası yaşamış geçirmiş bu uğurda bir kedimi ölüme teslim etmiş biri olarak konuşuyorum. Bu nedenle veteriner seçimi yapmak evcil dostunuzun uzun ve sağlıklı bir ömüre sahip olması için çok çok önemli.
Elbette hher meslekte böyle çürük elmalar var ama burada konu dostlarımızın sağlığı ve canı olduğu için bu meslekteki çürük elmaları ayırt etmek çok çok önemli!
Tabii ki moralinizi bozmayın bunların yanı sıra son derece bilgili, gönülden hayvan seven, işini iyi yapan , özünde iyi bir insan olan ve egosundan sıyrılmayı başarabilmiş veterinerlerimiz de var ve böyle birini bulunca sakın bırakmayın!:)
Tüm bunları nasıl ayırt edeceğiz biri hakkında bu kadar bilgileri nasıl biranda edineceğiz derseniz cevabım elbette yavaş yavaş. O yüzden diyorum dostunuzun hastalanmasını beklemeden iyi bir veteriner arayışına girin diye. Bir parazit hapı yutturmak olsun bir tırnak kestirmek olsun bir pire damlası yaptırmak olsun böyle aslında evde kendinizin de belki yapıyor olabileceği işlemleri bir basamak olarak görebilir tanımak istediğiniz veterinerle haşır neşir olmak için fırsat olarak kullanabilirsiniz. Kliniğine gidip geldikçe bir dostluk geliştirebilir veya karşıklı iletişim kurarak sorular sorarak genel yaklamışını çözebilirsiniz. Biraz farkındalık sahibi ve algısı yğksek bir insan olmalısınız sadece bu konuda değil hayatın genelinde size büyük bir kazanım olur!
İyi bir veteriner bulduysak, konumuza devam edelim.
6. Kedimiz hastalandığından önce hemen veterinere götürmeliyiz çünkü çok basit gibi görünebilen şeyler bile önemli bir hastalığın biranda hayvanı düşürecek kötü bir durumun habercisi olabilir bunu bilemeyiz. Veterinerimizden bilgi alalım kedimize ne oldu neden oldu nasıl tedavi edilecek bu konularda sorular sormaktan çekinmeyin siz kedinizin sahibisiniz bunları bilmek en doğal hakkınız bence sormamanız büyük ayıp zaten ne o öyle ilgilenmiyormuş gibi?
7. Veterinerimizden edindiğimiz bilgiler doğrultusunda daha fazla merak ettiğimiz, içimize sinmeyen birşeyler varsa bunu internette araştırmakta serbestiz. Ama Türkçe araştırma yapmayın saçma sapan alakasız ve niteliksiz bilgiler çıkıyor maalesef durum bu bilim ve bilgi artık bizim ülkemizden uzak kavramlar biz geriye gidiyoruz çünkü büyük bir hızla. İngilizce araştırma yapın ve araştırma yapmayı bilmiyorsanız önce bir onu öğrenin. ( Bu konuda detaylı başka bir yazı yazacağım çünkü bunu öğrenmesi gereken çok insan var kendi araştırma kaynaklarımdan bazılarını açıklayacağım.)
8. Hiç içimiz rahat değilse kedimizin hastalığında ve tedavisinde kötü hissettiğiniz şüpheli buldupunuz veya tedavi olsa da bir türlü iyileşmeyen garip bir takım durumlar, veterinerin yaptığı yuvarlak müphem açıklamalar varsa mutlaka ama mutlaka tanıdığımız başka veterinerlerden de kedimizi muayene götürerek görüş alalım. Bunu da yapmak ayıp bir şey değil, ne var başka bir görüş alıyhoruz alnımız açık kötü bir şey yapmıyoruz zaten yiğidin malı meydandadır sizin başka veterinerlerden de fikir aldığınıza kızan bir veterineriniz varsa iyi nyetinden ve egosundan şüphelenin.
9. Kediniz hasta olduğunda veterinere götürmeden sadece internetten araştırma yapıp bilgi bulup tedavi ederim ben evde bunu umuduna kapılmayın. Bunu yapmayın basit bir şey de olsa belki o anda muayene de başka bir durum daha ortaya çıkacak siz kedinizi veterinere götürün. Araştırmayı ise kendinizi daha bilgili kılmak için, farklı bir yön ve bakış açısı öğrenmek için yapın. Yeni öğrendiğiniz şeyler olursa bunları veterinerinizle paylaşın ve konuşun fikir alın düşüncelerini öğrenin.
♥ Ama deneyimlerimden kaynaklanarak söylüyorum kedinizin önemli veya belirsiz bir rahatsızlığı olduğunda da sadece vetyerinere götürdüm tedavisini oluyor diye kafanızı olaydan kopartmayın. Size iyi bilgi verilmediyse veterineriniz size hasdtalık ve tedavi ile ilgili birşeyler anlatmadıysa bilgi edinmek adına internete mutlaka başvurun. Hatta öğrendiklerinizi açın telefon veterinerinizle de konuşun. Siz bana bilgi vermediniz ama ben merak ettim bunları araştırıp buldum benim kedimin durumu hakkında bu bilgiler üzerinde konuşalımmı deyin. Size baş belası gözüyle bakanlar olabilir ama ben her zaman sorumlu bir kedi sahibi olacaksam baş belası olamyı da göze alırım! Beni öyle görenlerin ayıbıdır bu hiç önemsemem sorularımı sorar konuşma talep ederim. Her zaman şeffaflık ve konuşma hem sizde hem de veterinerinizde olması gereken önemli 2 özelliktir! Bu arada tabii ki basit bir göz iltihabında bir damla verilip de veterineriniz geçer 1 hafta kullan dediği bir süreçte ve durumda neyin araştırmasından bahsediyoruz herşeyi araştırın demiyorum kafayı yemeyin bu konuda da!
Benim ölen kedim ben veterinerimizi hiç sorgulamadım diye bu durumları yaşamıştı. Halbuki o zaman veteriner kedimin hastalığı konusunda hep müphem konuşuyor bir türlü tam bir teşhis söyleyemiyor ve habire de çok ağır ilaçların kullanıldığı bir tedavi uyguluyordu. Ben de o zamanlar bu kadar bilgi ve deneyim sahibi olmadığımdan o veterinerdir ne dese ne yapsa yeridir gibilerinden düşünerek tedavi sürecini ve hastalıkları hiç sorgulamıyor ve internette araştırma veya bir veterinere daha götürme gibi aksiyonları yapmıyordum.
Meğersem işte basit bir yiyecek allerjisi olduğu ortaya çıkmıştı çocuğumun mamasını değiştirse geçecek bir hadise için 6 ay antibiyotik ve kortizon tedaivisi görmüştü ve uzun vadede de vücudu yıprandığı için öldü o tedaviler ve o tedavileri uygulayan veteriner yüzünden.
Tesadüfen o zamana denk geldi evlenmem ve Nişantaşından taşınmam Anadolu yakasına ve dolayısı ile mecburen veterinerimizi değiştirmiştik allahtan! Önce Ömer Bey ile ve sonrasında da onun tavsiyesi ile kendisi şehir dışına gidecekti, Tansu Hanım ile tanıştık ve Çileğim ölümün kıyısından dönerek 3 yıl daha sağlıklı bir şekilde sayleerinde yaşadı. Hemen yiyecek allerjisi tespiti yaptılar amma değiştirdik ve olay bitti arkadaşlar ilaç bile kullanılmadı. İşte eğer ben bu değerli veterinerlere allah her ikisinden de razı olsun- daha önce karşılaşsa idim Çileğim ilk rahatsızlandığında en başktan kısa ve kolay bir tedavi ile iyileşecekti ve daha uzun yaşayacaktı o ağır ilaçları vücuduna hiç almamış olacaktı…Kader… Ben de bu olaylar neticesinde sorgulamaya, bilgileri her daim araştırıp doğrulamaya farklı görüşler alamaya önem verdim ve bugünkü bakış açıma sahip oldum…
Bunları her zaman aktarmayı bir borç biliyorum tüm hayvanseverlere… İstiyorum ki siz bir yerlşerde kasap gibi çalışan o kötü veterinerlerin kurbanı olmayın bir evcil dostu kaybetmenin acısı çok büyük çünkü…Kötüleri ayırt edin, iyi ve dürüst veterinerlere yönelin…Bilinçli olun, algısı yüksek bir insan olun kapasitenizi zorlayın yan gelip yatmayın!:)
Bu arada tabii ki herkes her şeyi bilecek diye bir şey yok, iyi bir veteriner de alemi cihan olsa dahi herşeyi bilemeyebilir eksik kalmış yönleri vardır ama bunu gizlemez sizi doğru yönlendirir bilmemek değil öğrenmemek ayıptır mantığında olur.Olmalıdır…bu demek istiyorum..
10. Mama konusunda ülkemizde büyük bir açık var hatta biz kullanıcılardan önce veterinerlerin sağlıklı ve doğal mama kavramları ile tanıştırılması ve bilgi aktarılması gerekiyor. Ama bir yandan da ülkemizde büyük bir bilinç kapalılığı var çocuğunuza gün aşırı hamburger laıp yediriyorsanız kedinizi de neden teknolojik kimyasal maddelerle katkılı bir yemle beslemeyeyim ki bizim yediklerimizde de var diye düşünebilirsiniz doğaldır yani…
Sağlıklı mama konusunu yabancı sitelerden mutlaka ve her daim araştırın bilgiler edinin sürekli güncelleniyor bilgiler geri kalmayın…Kullandığınız mama neden sağlıklı ve doğal veya neden kötü bunu ayırt etmek için önce öğrenmelisiniz bu bilginin en balından öğreneceksiniz ezbere bu işyi bu kötü değil… Yoksa biri bir gün kullandığınız mama hakkında bir soru sorar öylece kalırsınız….Bu nedenle ben araştırdığım için mesela Acana konusunda beylik yanlış fikirlere cevap verebiliyorum…Yoksa mamayı üreten değilim satan değilim hele formule edip de bulan hiç değilim….
11. Doğal ve alternatif tedavi yöntemleri aslında holistik veterinerlerin gözetiminde uygulanması gereken çok faydalı ama dikkatli kullanılmazlarsa çok da zararlı olabilen yöntemlerdir. Ben doğal tedavi yöntemi uygulamak derken bunları kastetmiyorum aslında. Esasen konu, doğal ot ve bitkilerden ve çeşitli maddelerden kür halinde tedavi olarak yararlanmak ilaç yerine yani Amerika’da artık çoğunlukla durum böyle. Ama benim kastettiğim bu değil olamaz da çünkü buradan destek alabileceğimiz doğacı bir holistik veteriner yok. Ben Cococuğum Türk veterinerlerinin çözüm bulamadığı hastalığına öyle ekstrem bir tedavi uyguladım evet ama bu çok dikkat edilmesi gereken ve riskli bir durum, ben riski aldım zaten o gidişle ölecekti o yüzden riski aldım iyi geldi benimkisi bu kadar uzaktan araştırma ile iyi bir şans oldu ama tavsiye edemem asla.
Tavsiye edebileceğim şeyler ise yine pek tabii ki yabancı kaynaklardan doğal vitamin ve yiyecekler konusunda bilgi edinmeniz. Mesela C vitamini..bunlar çok önemli kedimizin sağlığı konusunda doğal bir fark yaratmaktan bahsediyorsak mesela yoğurt….Bu konularda bilgi edinin mesela kediniz soğuk algınlığı olduğunda c vitamini ve ekinezya gibi yararlı doğal maddelerden oluşan bir karışım verebilirsiniz ona. Bu bilgiyi edinmiş olursanız hazır c vitaminli ekinezyalı maya tabletleri satılıyor örneğin bu ürünü fark edip bulacak satın alacaksınız ve gerektiğinde kullanabileceksiniz ne işe yaradığının farkında olacaksınız gibi…Daha light yöntem ve püf noktalarından bahsediyorum… Bunlar için yabancı siteler sonsuz bir kaynak…
Kısacası interneti olumlu bir kaynak olarak sizi desteklemesi ve farklı bakış açısıları kazandırması açısından tepe tepe kullanın! Ancak dertlerinize hap gibi deva olacak da zannetmeyin. Bilginini doğrusunu arayıp bulmakla onu öğrenip hayatın içine aksiyon olarak katmakla sizler yükümlüsünüz.
“Akıl, iki çeşittir: Birincisi kazanılan akıldır; sen onu mektepteki çocuk gibi kitaptan, hocalardan, düşünceden, alışkanlıktan, kavramlardan, ve yeni ilimlerden öğrenirsin. Aklın başkalarınınkinden daha büyük olur fakat edindiklerinin ağırlığıyla yorulursun. Diğer akıl, Allah’ın ihsanıdır. Onun kaynağı ruhtadır. Gönülden bilgi pınarı fışkırdığında onun kaynağı ne bozulur, ne eskir ne de renk değiştirir.
Edinilmiş akıl dışarıdan eve akan bir ırmağa benzer. Eğer yolu üzerinde bir engel olursa aciz kalır. Kendi içindeki pınarı ara sen!”
Mesnevi IV- 1960-68 MEVLANA
Kötü yorum yapan okuyucularıma da selam olsun…:)
Meltem Şafak
Meltem Hanim merhaba, öncelikle ailenize yeni katılacak olan bebeğinizin size şans ve güzellikler getirmesini ve saglikli bir hamilelik süreci geçirmenizi diliyorum. Yazılarınız benim icin cok kıymetli ve sizi bir veteriner gibi görüp sorunlarıyla bunaltan ve sonra da olumsuz ifadelerle canınızı sıkan kisilere yönelik yaptığınız açıklamalara canı gönülden katiliyorum
Ben sizi kediler ve veterinerlerle ilgili cok seyler yasamış biri olarak gördüğümden danışmak istediğim birsey var, kedimde anî iştahsızlık ve kusma şikayeti sonucunda midede bir yabancı cisim ihtimali ve sindirimin gecikmesi, bağırsakların aldığı pozisyon nedeniyle de acil ameliyat kararı verildi.
Bu ameliyatı internette araştırdığımda ciddi bir operasyon olduğunu hele basit bir kisirlastirma da bile ölümlerden donen narkozu bile atmakta zorlanan 1,5 yaşındaki narin oglusumun neler
Yaşayacağını düşününce elim ayağım birbirine karışıyor korkudan. Sizin ve Tansu Hanımın düşünceleri cok kıymetli
Benim icin. Ameliyattan cok endiseliyim
çünkü cok hassas bunyeli bir oğlum var,
ama veteriner de geç kalınırsa daha büyük sorunlar çıkabileceğini söylüyor.
Bu arada klinikteki kendi veterinerimiz tatilde ve telf açmadığından ( geri dönüş de yapmadı ) oğlumuzu tanımayan başka bir veteriner tarafından ameliyat edilecek. Basınızı cok sisirdim özür dilerim ama kedimin ayrıca daha tanısı tam konulmamış ( kalp duvarı kalinlasmasindan veya astimdan olabilir)
Ara ara yogun öksürüğü de var. Bütün bu sıkıntılarla ameliyata girmeli mı? Ya da danisabilecegim, görüş alabileceğim
Birinin telf verir mısınız? Kedim bugün
Ameliyata alınacak. Tesekkurler
Merhaba ah valla çok üzüldüm çok geçmiş olsun, durum sıkıntılıymış hakikaten ama yapacak birşey yok ne sizin ne de yorum açısından benim elimde.. Çünkü midede yabancı cisim varsa bu da en az dile getirdiğiniz ameliyatı riskli kılan diğer etmenler kadar ölümcül ve tehlikeli bir durum.. Yani şöyle söyleyeyim midede yabancı cisim varsa zaten yemesi durur sindirimi boşaltımı durur ve o şey ameliyatla çıkartılmazsa kediniz ölür… Dolayısı ile bu riski her türlü almak durumundasınız bence… Yani ameliyattan sağ çıkarsa karada ölüm yok diye düşünebilirsiniz… Midede yabancı bir cisim ihti,mali derken kedinize röntgen çekilerek midesinde yabancı bir cismin var olup olmadığı kesin olarak anlaşılabilir bir ihtimal üzerine değil kesin bir teşhis varsa ortada bu büyük ameliyatı yaptırmalısınız elbette. Tansu hanım benim veterinerim ama blogda sorulan sorularla alakası yok yani bunları ojuyup cevap verme gibi bir konumu durumu yok burası tamamen benim bilgi paylaşım alanım. Ama bir veteriner olarak ona danışmak veya kedinizi ona götürmek bir de o muayene etsin isterseniz telefonu 05423511209 ama sadece telefonda fikir sormak için aramanızı önermem çünkü kedinizi tanımıyor durumunu bilmiyor ne diyebilir ki…getirin muayene edelim öyle konuşalım diyecek… hani bu konuda kedinizi birebir görüp muayene etmemiş herhangi kimseden fikir almanızı da önermem… Ama tüm bu yazdığınız endişelerinizi kediniz ameliyata girmeden öçnce enine boyuna onu ameliyat edecek veterinerle görüşmelisiniz bence… En doğru bilgiyi riskleri bunları göze alıp almamanızın gerekliliğini size o veteriner anlatabilir ancak…Çok geçmiş olsun umarım düzelir kedişiniz..
Merhaba Meltem Hanım, ben de sürekli kafanızı şişirenlerdenim 🙂 Çok yardımcı oluyorsunuz bizlere, Allah razı olsun.
Benim 3 yaşındaki dişi kedim Mişa yaklaşık 1,5 ay önce kısırlaştırıldı. Daha sonra kusma problemiyle karşılaştık. Anesteziyi atıyordur normal dendi. Sonra idrarında ve dışkısında kan gördüm antibiyotik tedavisi yapıldı. İdrar düzeldi, sizin tavsiyenizle de Royal Canin mamadan Hill’s Young Adult Sterilised with Chicken mamaya geçtik. Fakat bir türlü ishal problemini aşamıyoruz. Yaklaşık 3 haftadır bu mamayı kullanıyoruz ancak antibiyotik tedavisi ve ishal ilacı kullansak da ishali bitmedi maalesef. İshal harici keyfi yerinde ve iştahı da iyi. Sadece bana fazladan temizlik işi düşüyor o kadar ama tabii ki normal değil bu durum. Veterinerin önerdiği başka bir şey de yok. Sizce mama değişikliği yapmalı mıyız tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
Ameliyattan sonra garip şeyler yaqşamışsınız bunlar normal değil hiç… Benim de 3 kedim kısırlaştırılma ameliyatı geçirdiler bugüne kadar hiç böyle şeyler yaşamadık… İlk 1-2 gün kusması normal yalnızca daha fazla değil ama bu süre… Dışkıda ve idrarda kan ise ilginç bir durum derken bir de bitmeyen ishal yaşanmış… Bilmiyorum ben olsam detaylı bir kan tahlili yaptırır bir de kedimi komple bir muayeneden geçirmesi için iyi bir başka veteriner hekime daha gösterir yaşadıklarımı anlatırdım… Çünkü herşey çok üst üste gelmiş ve ameliyat zaten onun direncini düşüren birşey bir de hemen sonrasında bunları yaşayıp durması hiç iyi değil yani… İshalin kaynağı pek çok şey olabilir bunların en basiti mama kaynaklı olmasıdır.. Açıkçası hiç zannetmiyorum bu durumun mama kaynaklı olduğunu bir başka rahatsızlığı olabilir kedinizin o yüzden detaylı tahlil ve muayene şart bence.. Hills normalde ishal yapıcı bir içeriğe sahip değil, ama belki sizin kedinize öyle bir etkisi olmuş olabilir bunu anlamak çok kolay örneğin N&D nin düşük tahıllı serisinden bir mama veya Brit Care veya daha önceden denediğiniz için ve o dönemde ishal problemi yaratmadı ise tekrar royal canin e geçiş yapın dışkı düzelirse anlarsınız ki mamadan.. O halde Hills sizinkine yaramıyordur bunu denemek kolay sonuçta..İshal birçok şeyin belirtisi olabilir eğer mamadan kaynaklanıyor ise belki de kedinizin tahıllara alerjisi vardır kimbilir… Alerjinin belirtilerinden biri de sindirim problemleri olabilir.. Ama şu var kediniz kısırlaştırılmadan önce de hills yiyorduysa ve o dönemde problemi yok idiyse o durumda hiç zannetmiyorum şimdi bir alerjik durum oluşsun…
Yok daha önce Hills yemedi. Pek de sevmiyor sanırım. Şu anda 2,5 aylık bir erkek yavrumuz var ve onun Royal Canin bebek mamasını yemek istiyor tabii uzak tutmaya çalışıyorum idrar problemiyle tekrar karşılaşmamak için 🙂
Bu arada kusmaları on onbeş gün sonra kesildi yazmayı unutmuşum sanırım, şu anda kusmuyor sadece ishal durumumuz var. Kısırlaştırılmadan önce Royal Canin yiyordu ishal olmuyordu ancak kısırlaştırıldıktan sonra ishali geçmedi maalesef. N&D deneyeyim mi o zaman çünkü ateşi de olmadığından veteriner de başka bir yorum yapamıyor ve bulunduğum yer itibariyle kan tahlili de yaptıramıyorum şu an için. Geçmezse mecburen başka bir şehre gönderir orada tetkiklerini yaptırırım o halde. Teşekkürler ilginiz için.
Özür dilerim çok yorum aldığım ve bir sürü yanıt yazdığım için ben önceki konuşmaları hatırlayamıyorum kedinizin kısırlaştırılmadan önce royal canin yemesi dolayısı ile idrar problemi mi vardı? Royal Canin in oranları normal bir kedi için dengelidir aslında idrar problemi pek yapmaz ama…O halde N&D’ye ne tepki verir kediniz o açıdan bilemeyeceğim. En iyisi veterinerinize sorun veya Hills in magnezyum fosfor ve kalsiyum değerleri ile N&D nin düşük tahıllı kısırlaştırılmış kedi mamasının bu değerlerini tek tek karşılaştırın aynı veya çok yakınsa geçin.
İran kedileri ne nazlı kedilermiş 🙂 Benim kedilerim de hep hastalandılar vs o yüzden karıştırır oldum açıkçası. Royal Canin kısırlaştırıldıktan sonra idrar yollarında probleme neden oldu sanırım hatta siz o yüzden idrar problemi yapmayacak bir mama tercih edin Hİlls iyi olabilir demiştiniz o yüzden mama değiştirmiştim.
Hills piyasadaki en düşük magnezyum, fosfor ve kalsiyum oranına sahip mama normal kediler için rüetilenler kategorisi içerisinde bahsediyorum elbette, ama Royal Canin de ona çok yakın bir seviyededir yani yüksek oranlara o da sahip değil…N&D ise daha doğal bir ma aolduğundan her ikisinden azıcık da olsa daha yüksektir bu değerler onda, kaliteli ve doğal mamalrda böyle oluyor ama bu asla sağlıklı bir kedinin idrar yolları hastalığı olmasına sebebiyet verecek market mamalarındaki oranlar gibi değildir. Bu 3 mamada aslında öyle bir durum yaratmaz.. Valla uzaktan anlamak gerçekten çok güç pek yorum da yapacağım o yüzden, veterinerinizle gerekirse idrar testi yaptırın tekrar görüşün sizin kediniz idrar yolları hastası mı bu duruma yatkın mı hala? Öyle ise hastalığa özel reçeteli mama bile yemesi gerekebilir.. <Bu ince nüansları ancak siz bili,p değerlendirebilirsiniz uzaktan anlayamıyorum yardım etmek istesem de..
Teşekkür ederim değerli yorumlarınız ve vaktiniz için. Sokak kedilerim ve siyam kedim sıradan market maması Goody yediler ben o zamanlar daha bilgisiz olduğum için ama biraz da sakınan göze mi çöp batıyor ne bir türlü mamalardan yana yüzüm gülmedi sanki 🙂
Bu yoğunluğunuz arasında bu kadar hızlı geri dönüş yaptığınız icin minnettarim, çok teşekkürler :))) ben size haber vermek istedim, kedim ameliyattan çıktı. Trichobezoar denilen kıl yumagiymis yabancı cisim, küçücük de birsey, gösterdiler de. Nasıl olur da kusup çıkaramaz ya da sindiremez şaşırdım. Oğlum kısa tuylu, oyle uzun, bol tuylu bir kedi de değil ki. Diğer kedilerim ya sindirip ya da kusup bu sorunu hallediyorlardi. Ama ilk defa küçücük bir kıl yumağı icin kedimiz
Ameliyat oldu, ne ağrıları vardır şimdi kimbilir? Nette araştırdım kısa tuylu kedilerde de olur diyor yabancı siteler.
Bunun bir daha olmayacağının garantisi
Yok, ama malt yedirmek basta olmak üzere bazı onlemler alacağız.
İnsallah sonradan başka bir sorun çıkmaz bununla atlatmış olalım. Ben sizle son durumu paylaştım, ha bu arada ben Ankaradayim zaten Tansu Hanımla görüşme imkanım yok ve haklısınız kimse görmeden yorum yapmaz, yapana da guven olmaz. Beni
Mazur görün o kadar endişelendim ki
Cok duygusal davrandım. Varlığınız bizler icin çok önemli, size olumsuz seyler söyleyenleri önemsemeyin, çünkü 3 olumsuz yoruma 300 teşekkür alıyorsunuz. Bloğunuzun popülerliği de bunun göstergesi. Sizi seviyoruz :)))
Kıl yumağı mıymış? 😦 Hay allah yaa.. Kıl yumağı için ameliyat olmuş olması üzücü tabii sanki bir oyuncak yutsa daha bir değmiş tabii ameliyata diyecektim.. Aman neyse hayırlısıyla kurtulmuş neyse ki..Malt macunu vermiyor muydun hiç? Herkesin kısa tüylü uzun tüylü minnoşlarına malt macunu vermesi lazım bence, uzun tüylüler daha sık ve fazla kısa tüylüler haftada 2 kere bile yeterli olurdu bu duruma gelmemek için.. Neyse ki atlatmış, ama ameliyat sonrası nekahat dönemi de de çok önemlidir aslında onu da atlatın ayaklansın o zaman derin bir oh çek bence yarısı bitmiş gibi düşün… Güzel sözleriniz ve desteğiniz için ayrıca teşekkür ederim..
Evet daha bir 10 gun hatta daha fazla ihtimamla bakılacak benim güzel oğlum. Zaten hep oyle bakiyorduk ama simdi oyun yok, saklambac, kosmaca yok. :(( Ameliyattan çıkınca gösterdiler, yanımıza gelmek icin serum kordonuna dolandı, acı acı miyavladi, kafesi birbirine kattı bebeğim. Biz de sorun yaratmamak icin fazla kalmadık.
Onlar dünya güzelleri yaaaa. Allah herkese bebislerini bağışlasin
Mrblar
kedim bugun balkondan yani 4. kattan asagi düştu ayagi kirildi ilk mudaleleri yaptirdim ama operasyon yapilmasi gerekiyormus fiyat olarak 800 1000 ara fiyat isteniyor ve suan da o parayi verecek durumum yok lutfen yardim edin.
Çok geçmiş olsun keşke zengin olsam ve size hemen yardım edebilsem ama maalesef değilim 😦 Burada yorumunuzu görüp yardım etmek isteyenler olabilir belki.. Ama esas olarak bence durumunuzu açık yüreklilikle HAYSEV adlı vakıfa yazın böyle çok ilan yayınlanıyor orada yardım da ediyorlar veya yönlendiriyorlar. Çok kalabalık facebook sayfaları var mutlaka bir geri dönüş yaparlar size yardım ederler.
Merhabalar,
Ben 11 aylık erkek tekir cinsi kedimi kısırlaştırmak istiyorum. normalde aşılarını istanbul üniversitesi avcılar fakültesinde yaptırıyordum son bir aşısı için avcılar merkezde bir veterinere gittim kısırlaştırabilirsiniz zamanı gelmiş dedi. ancak ona kısırlaştırma konusunda güvenemiyorum. fakültedeki veterinerlikte çok yoğun kalabalık bir yer, oğlumla yeterince ilgilenirler mi bilemiyorum lütfen bana bir veteriner tavsiye eder misiniz. güvendiğiniz bir yer varsa söylerseniz çok memnun olurum. ilginiz için şimdiden teşekkürler.
sağlıcakla kalın:)