RSS Besleme

3 kedili olmanın 2 kedili olmaktan farkları üzerine :)

Posted on

IMG_20200323_033034

Merhaba, buraya uzun zamandır yardıma ihtiyacı olanların seslerini duyurmak veya sahip arama ilanları yayınlamak haricinde vakit ayıramadım. Ama malum karantinadayız biraz keyif için okumaya ve yazmaya fırsat bulabiliriz diye düşündüm 🙂

Ben 2 sene tek kedili, 13 sene 2 kedili ve son 5 aydır da 3 kedili yaşayan biri olarak biraz bu konudan bahsetmek isterim size. Amacım biraz da yeni kedi sahipleneceklere veya yeni 2. 3. kedilerini sahipleneceklere yardımcı olabilmek.

Hiç kediniz yok ise ve hayatı paylaşacak bir kediniz olsun istiyorsanız önerim ona iyi bakacak maddi şartları sağlıyorsanız ve ilginizi sevginizi zaman ve emeğinizi ona ayıracagınız konusunda kararlıysanız hiç durmayın sahiplenin 🙂

İkinci bir kedim olsun mu derseniz, evet kesinlikle olsun derim çünkü ben tek yaşayan kedilere acıyorum çok izole ve yalnız bir hayatları varmış gibi geliyor. Tek ilgisini yöneltebileceği canlı da siz iseniz zaten o ilgi ve oyun isteğini layığıyla tatmin edip karşılamanız çok da mümkün değil gibi.

İkinci bir kediniz olunca kedilerinizin sizinle iletişimleri ayrı ayrı bambaşka olacak ama birbirleriyle de eşsiz bir ilişki ve iletişim geliştirecekler. Bence evde bakılan tüm kediler en azından 1 arkadaşı hak ediyorlar kendi türlerinden. Eve ikinci bir kedi gelmesi kedinizin size olan bağını sevgisini iletişimini etkilemiyor. Kedinizin bir insan can yoldaşı bir de kendi türünden bir kedi can yoldaşı olabileceği anlamına geliyor.

İster eve gelen kedi ile iyi anlaşsın ister soğuk nevale olsun sınırlı iletişim kursun ama bir başka kedi ile öyle veya böyle sosyalleşmesi her durumda kedinizin yararına olacaktır.

Kedileri baştan birlikte sahiplenmek en en en ideali. Bunu yapmadıysanız doğru tanıştırmak aşırı önemli youtube da bu konuda zilyon tane video bulabilirsiniz Jackson Galaxy nin videolarını öneririm stratejik davranmalı ve aşamalı bir süreç yaratmalısınız.

Bu arada konumuza dönersek  2 kedi bakmanın çok da bir zorluğu yok açıkçası arkadaşlar. Benim fikrime göre çok fazla bir fark yaratmadı 2 kedi bakmak ve tek kedi bakmak hayatımda.

Amaaaaaa 3. kedi derseniz bence işte orada işler değişiyor :)))))))

3 kedi bakmak zor iş arakadaşlar maddi açıdan zor artı olarak fark edilebilir oranda bir ekstra emek de gerektiriyor. Bunu yapmaya gönüllü olanlar ancak 3. kediye evlerini açsın diyorum.

Bizim 3. kedimiz Miyuş hayatımıza plansızca girdi biraz da girmek zorunda kaldı diyelim. İyi oldu pişmanım diyemem ama ilk başta hadi biz 3. bir kedi sahiplenelim diye yola çıkmamıştık böyle bir isteğimiz hiç ama hiç yoktu.

Bebekti yalnız ve zor durumda bağırıp duruyordu bana denk geldi bırakamadım bunca yıldır 30 a yakın sokak kedisini sahiplendirdim bu aşırı güzel ve minicik bebek kediyi mi sahiplendiremeyeceğim şeklinde bir rahatlık hissettim ve kapalı balkonumuza geçici yuva olarak aldık onu.

Ama hesaba katamadığım bir değişken vardı hayatımda 5 yaşındaki oğlum 🙂

Bunca yıldır sokaktan kedi sahiplendirip evde geçici yuvalık yaparken oğlum yoktu dünyada veya henüz bilinçli değil pek küçüktü anlamıyordu. Ama artık akıllı fikirli bıdık bir birey olarak her olayın farkına varıyordu.

Miyuş yani 3. kedi eve geldiği gibi oğlum şak diye ismini kendi koydu ve şuk diye bağlandı ona !!!!!!!!!!

Yavrum bu bizim değil sahip arayacağız bunu gelip alacak haaa ona göre dediysem de en son 10 sene önce bebek kedi maskaralıkları ve sokulganlığı hissettiğim için ve Miyuş da — geçmiş yazılara bakarsanız bebekliğini hatta yuva arama ilanını bile görebilirsiniz-  aşırı güzel bir bebek kedi olduğu için kalbimi çalması ve beni kıymetlimissssss formatına sokması pek uzun sürmedi. Sonra ben Uzaya gizli gizli dur baban izin vermiyor onu ikna ederiz söylemlerine geçtim ve ikna ettik 🙂 Pembe pembe toz bulutcukları yarattık ehehehehe 🙂

Şimdi şunu itiraf etmek istiyorum eğer mecburiyetten değil ise yani sokakta bebek kedi bulmak yaralı bir hayvana sahip çıkmak vs gibi sizi zorunda bırakan durumları ayırıyorum 2 kediniz var ve mutlu mesut yaşıyorsanız yahu bir 3. sü de olsa mı diyorsanız bence bir daha düşünün 🙂 Valla bak bunu kimse söylemez bu bilgiyi bulamazsınız her yerde 🙂

Çünkü 3 kedi tam bir bok timi oluşturuyor. 2 kedinin tuvaletini temizlemek ayrı bir olay ama 3 kedinin tuvaletini günde 2 kez temizleyerek ancak temiz bir tuvalet elde edebiliyorum maşallah sürekli bir dışkılama halinde gibiler :))))) Bu aşırı fark yarattı bence bu kadar kum temizlediğimi ve bu kadar çok çiş topağı ve kaka çıktığını hiç hatırlamıyorum 2 kedili iken…

Ki ben en kaliteli kumlardan birini kullanıyorum ve titiz davranıyorum. Kalitesiz bir kumla ve günde 1 kez yapayım ya da gün aşırı temizlerim kafası ile baya pislik içinde kalabilirsiniz..

Mama cidden fark etti… Şimdi bu son senelerde Türkiye’de yaşayanlar olarak büyük oranda fakirleştik bu bir gerçek ve bu gerçeğin de çok büyük etkisi var ama 3 kedili olmanın da aylık kedi bütçemde sarsıcı bir etkisi olduğu bir başka gerçek..

Bu bloğu açarken ve bir takım ürünler alıp deneyip yazarken falan aylık 400-500 TL lik bir bütçe ile hallediyorudm 2 kediyi ve sokak kedilerinin aylık masrafını…

Bu bütçe ile kum, aylık kuru ve yaş mama, malt macunu ve sokak kedilerine orta kalitede kuru mama 15 kg kadar alabiliyordum rahatça ve üzerine bir de her ay değişik birkaç vitamin ve oyuncak ve ödül mamaları da alabiliyordum.

Şimdi ekstra vitamin ödül maması ve oyuncak hiç almıyorum bu halde iken 3 kedi için kaliteli kuru mama, yaş mama ve kaliteli bir kum almak artı sokak kedilerine mama almak genelde 800-900 TL yi buluyor. Ekstra ürün almıyorum bakın…

Biraz da o yüzden yazmıyorum ne yazayım elim kolum bağlı ürün yazısı nasıl gelsin alamıyoruz ki…

3. kedinizi de en az diğer 2 kediniz gibi kaliteli ve iyi ürünlerle besleyip bakacağınızı düşünürsek bütçe 2 kedide çok fark etmez iken 3 kediye çıkınca daha bir ağırlaşıyor bunu hissediyorsunuz kesin olarak yani…

Biraz da pozitif etkisinden bahsetmek istiyorum ama…

2 kedili hayatımızda 2 kedimiz de yaşlı kediler… Ama 3. kedimiz Miyuş henüz bir bebek ve eve inanılmaz bir oyun enerjisi ve sevimlilik getirdi. Yaşlı kedilerimizi istekleri ve oyunculuğu sevgi talepkarlığı ve arsızlığı ile şaşkına uğrattı… Ama bu enerji sürekli uyumaya meyilli bu yaşlı arkadaşlara bence çok iyi geldi.. Popolarını yataktan koltuktan zorunlu da olsa kaldırdılar ve hareket ettiler. Hareket hepimiz için iyi bişey malum şu günlerde daha da iyi anladık bunu sanırım….

3. bir iletişim ve ilişki değişkeni girdi günlük yaşam denklemlerine ve onunla da yeni ilişkiler geliştirdiler bu bence bilişsel açıdan da onlara epeyce katkı sağladı…

3. kedi sanki oğlum yüzünden eve alındığını biliyor gibi resmen onun kedisi oldu ona yönlenik davranışlar sergiliyor ve onu sahibi olarak görüyor onun yatağında yatıyor onunla oyuncaklarıyla bile oynuyor :))))

Herkesin bir kedisi olmuş gibi oldu evde  🙂

Şunu öneriyorum kısaca benim gibi kedi aşığı iseniz yeterli emek zaman harcarım yakınmam ve bütçem de var derseniz …ki bizim çok da bütçemiz yoktu ama olacağından umutluyuz 🙂 üçüncü kediyi düşünebilirsiniz 🙂

Güneşli güzel havalarda özgürce kendimizi dışarılara atabileceğimiz bol gezmeli sağlıklı günler dilerim

Meltem

About meltem

1983 yılı doğumlu, Anadolu Üniversitesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler bölümü mezunu, evli ve Coco ve Misha adında 2 kedi ve Uzay Deniz adında dünyalar tatlısı bir erkek çocuğu annesi editör ve metin yazarıyım :) Müziğe, doğaya, hayvanlara, mistik konulara ve sinemaya bayılıyorum. Meraklı bir İkizler yükselenli Koç burcu olarak, gündemi takip etmek ve en ilginç ipuçlarını bulup paylaşmak benim için bir zevk! Hem eğlenceli hem de bir şeyler öğrenebileceğiniz yazılar okumak için beni takip edin!

Bir cevap »

  1. Merhabalar Meltem hanım,
    Tek kedi ile içli-dışlı yaşayan onunla yatıp kalkan biri olarak 2. kediyi hem çok istiyordum hem de mesafeliydim çünkü kızım benimle kalıyor ve sadece benim ilgim ile yaşıyor, benim dışımda ailemden tamamen izole bir hayatı var hatta sizinle daha önce konuşmuştuk bu durumu:) ancak bu yazınız ile 2. kedi konusunda fikrim netleşti Allah kısmet eder de kendi evim olursa kızıma bir arkadaş sahipleneceğim muhakkak..
    Sormak istediğim yeni gelecek olan kedi için yaş ve cinsiyet konusuna nasıl karar vermeliyiz sizce?
    Teşekkürler..

    Cevapla
    • Selam Fatma, benim şimdiye kadar hep dişi kedilerim oldu Miyuşu sahiplenirken de cinsiyetini bilmiyorduk ama o da dişi çıktı 🙂 Dolayısı ile çok da fazla erkek kedi deneyimim yok. Ama çok kedili yaşayan ve dişi erkek karışık kedisi olan arkadaşlarım var bir problem yok. Dikkat edilmesi gereken nokta farklı cinsiyette olacak ise bebek kediler yaklaşık olarak 6. aylarında ergenliğe ulaşıyorlar evdeki kediye hormonları dolayısı ile yeni gelenin henüz kısır olmadığı için tacizde bulunup hayatı zorlaştırabilmesi ama hemen akabinde kısırlaştırarak çözülebilecek bir konu. Her insan gibi her kedi de farklı karakterde ve isteklerde oluyor aslında yani kimi insan aynı cinsiyetten bir ev arkadaşı ile daha iyi anlaşırken kimisş farklı cinsiyetlerin daha iyi bir ilişkisi olabileceğini savunuyor arkadaşlık bağlamında. Yaş konusuna gelirsek benim deneyimimde eve sonradan gelen kediler hep küçük bebeklık çağındaydı. Bu şekilde iyi oluyor diyebilirim bebek evdeki ilk başta yaşanan travmatik süreci kendi hırçınlığı vs olmadığı için kolayca geçiştiriyor sürekli oynamak ve yakınlaşmak istiyor ve ürkek bir yapıda evdekinin egemenliğini çok da zorlamıyor zorlasa bile tatlı tatlı bebek kedi sonuçta.. Ama iki yetişkin kedinin bir araya gelmesi biraz taht savaşları gibi daha ciddi olabiliyor ve sonradan sahiplenilen yeni kedinin o yaşa gelene kadar yaşadığı travmalar olabiliyor en iyisi bezner yaşta bir kedi sahiplenmeyi düşünürsen o kedinin ekstra munis ve arkadaş canlısı bir yapıda olması bence bunu gözlemleyebilmek önemli yani…

      Cevapla
  2. Merhaba, bir şey sormak istiyorum. Kedi kalorifer yüzünden nem eksikliği veya kuruyan çamaşır yüzünden veya chemtrails havaya sıkılan gaz bilemiyorum, her türlü aktivitesi tamam solunum sıkıntısı var gibi biraz şurup veya bu dönemde propolis ile biraz destek atmam lazım. Öneriniz var mı? Veteriner üç ay önce bir şey yok önemli dese de biraz arttı gibi.o yüzden sordum

    Cevapla
    • Merhaba kedinizin sıkıntısı için veterinere gitmesi lazım ve veterin verebileceği özel ilaçlar var astım olabiliyor mesela kediler de onlara kediler için özel dozda üretilmiş ilaçlar kullanmak gerekiyor bunları da yalnızca bir veteriner bilebilir ve size temin edebilir. Propolis herhangi bir beşeri şurup falan asla denemeyin size masum görünen bir ürün kedinize zehir etkisi yaratabilir onlar bambaşka bir canlı vücutları çeşitli maddelere bizimki gibi tepki vermiyor mesela üzüm basit bir meyve ne yapabilir ki ama üzümün içerisindeki bazı bileşen maddeler kedilerde zehir etkisi yaratıyor ve direkt ölebiliyorlar üzüm yerlerse propolis de böyle olabilir bu tip şeyleri ona buna veya bana sormayın kendiniz karar vermeyin sakın. Veterinere gidin bir önceki veterinerinizin ilgilenmediğini düşünüyorsanız başka bir veterinere götürün. Bu esnada da yanında saç spreyi, deodorant, parfüm gibi havaya karışıp nefes yoluyla solumasına neden olan birşeyler kullanmayın evde ve asla yanında sigara içmeyin en zararlısı da bu…Çok geçmiş olsun şimdiden umarım sevimli dostunuz en kısa zamanda iyileşir.

      Cevapla

Yorum bırakın