RSS Besleme

Acana mama konusundaki düşüncelerim

Posted on

cat_question21

Bloğumu takip edenler bilir Acana mamayı çok över ve severdim, iyi mama arayışındakilere de bakın bu iyi bir mama der kişisel görüşlerim doğrultusunda bana soranlara tavsiye ederdim.

Artık bu mamayı gönül rahatlığıyla tavsiye edemiyorum arkadaşlar çünkü son 3 ayda, 3 arkadaşımın kedisi de idrar yolu hastalığına yakalandı.

Bu kedilerin 3 ü de erkekti, 3 ü de kısırdı, 3 ü de evde kapalı ortamda bakılıyordu ve 3 ü de Acana mama yiyordu.

3 ünün de veterinerleri hastalıklarını teşhis ederken bunu yedikleri mama olan Acana’ya bağlamıştı.

3 arkadaşım da çok üzüldüler ve zorlu bir tedavi dönemi geçirdiler… Nyese ki 3 ünün de kedisi iyileşti ama bu illet hastalık bir kez oluştu mu artık o kediler idrar yolu ve böbrek rahatsızlıklarına daha çok meyilli oluyorlar hayatları boyunca yeniden nüksetme oranı daha yüksek dier kedilere göre ve çok dikkatlı takip edilip bakılmaları gerekiyor.

Şimdi 3 ü de farklı mamalarla besleniyorlar.

Acana kağıt üzerinde çok iyi bir mama o kriter kriter yazdıklarımıza A’dan Z’ye uyuyor. Bu konuda evet hala öyle diyebilirim.

Belki bu 3 kedinin de hastalıkları denk geldi Acana dan kaynaklanmadı belki az su içtiler genetiklerinde vardı vs vs.. Ama benim artık için rahat ede ede bu mamayı önermem mümkün değil çünkü, ya mamadan olduysa gerçektende diye sormadan duramıyorum.

Veterinerlerden birinin görüşleri, bu mamanın evde oturan bizim iklim ve coğrafyamızda yaşayan hımbıl bir kediye uygun formüle edilmediği ve bünyelerine fazla geldiği yönünde.

Sözün özü biri bana Acana yedireyim mi diye sorar ve kişisel fikrimi öğrenmek isterse cevabım bundan sonra şudur:

Kediniz kısırlaştırılmadıysa, dişi ise ve çiftlik gibi aktif olabileceği enerji harcayacağı bir ortamda yaşıyor ise neden olmasın Acana ile besleyin bence.

Ama evde oturan kısır kedilerimize koltuktan koltuğa koca poposunu zor atan minnoşlarımıza kişisel fikrim olarak arkadaşlarımın yaşadıkları bu 3 tecrübeden de etkilenerek artık Acana önerebilirim diyemeyeceğim.

Bunu burada ayrı bir yazı olarak eklemek istedim çünkü eski yorumlara verdiğim cevapları okuyanların kafaları karışıyor bazen. Oysa ben HANGİ MAMA adlı bölümü güncel görüşlerim doğrultusunda güncelliyorum genelde mamalar konusunda en son kişisel görüşlerim yorumlarda değil sayfalarda yer alıyor.

Hiç bir markayı kötülemek değil amacım sadece bu üzücü tecrübeler doğrultusunda neden bir zamanlar kendimin de kullandığı soranlara da süper dediğim bir ürün hakkında fikrimi değiştirdiğimi açıklamak istedim. Elbette her kedinin beslenmesinde nihai karar kendi sahiplerinindir.

NOT: Ben bilirkişi falan değilim sadece burada kendi görüşlerimi aktarıyorum ve bu alçak gönüllü tavrımı da ilk günden beri koruyor ve sık sık belirtiyorum. Bazı çok bilmiş kötü yorum yazan arkadaşlara da basitçe madem hoşuna gitmiyor siteme gelme girme okuma kardeşim demek istiyorum. Kötü yorumlarla ve polemiklerle uğraşmamak adına her yorum önce onayımdan geçerek yayınlanıyor ve canımı sıkan hiç bir yorumu yayınlamıyorum 🙂 Çünkü burası benim bloğum bu kadar basit 🙂

Sevgiler♥

About meltem

1983 yılı doğumlu, Anadolu Üniversitesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler bölümü mezunu, evli ve Coco ve Misha adında 2 kedi ve Uzay Deniz adında dünyalar tatlısı bir erkek çocuğu annesi editör ve metin yazarıyım :) Müziğe, doğaya, hayvanlara, mistik konulara ve sinemaya bayılıyorum. Meraklı bir İkizler yükselenli Koç burcu olarak, gündemi takip etmek ve en ilginç ipuçlarını bulup paylaşmak benim için bir zevk! Hem eğlenceli hem de bir şeyler öğrenebileceğiniz yazılar okumak için beni takip edin!

Bir cevap »

  1. Meltem hanım yeni yazı maili gelince bir sevindim pir sevindim. Bildiğiniz üzere bizimkiler de yeni kısırlaştırıldı. Acana kuzulu yiyorlar. Tek avantaj olarak dişi oldukları için sorun olmaz inşallah diye düşünüyorum. Bizimkiler normalde de çok yemiyorlar. Veterinerlik okuyan arkadaşım da biraz daha az miktarda verirsin o zaman dedi. Umarım bizde bir sorun teşkil etmez. Ama bir yandan da hiç bir şey yapmadan durup sorun çıkmasını mı bekleyeceğim diyorum. Bilemiyorum. Keşke güvenle alabileceğimiz daha çok çeşitli mamalar Türkiye’ye gelse. Umarım bir mama değişikliğine geçmek durumunda kalmayız. Her birimize sapsağlıklı günler dilerim. ❤

    Cevapla
    • Bugün şu mamayı aldım gelsin bakalım kargodan yiyecekler mi deneyeceğim. Hoşuma giden yanı “Doğal tavuktan yana zengin. E ve C vitaminleri ve biberiye özü ile doğal olarak saklanan, yapay tatlandırıcı ve renklendirici ilave edilmeyen, buğday ve gluten içermeyen, hypo alerjenik özellikleri bulunan, kolay sindirilebilen protein formülüne sahip” olması paketi de inceleyeceğim iyice bakalım sahiden öyle mi.. Bir de fiyat nasıl uygun, belki de çok bilinmediğindendir şimdilik fazlasıyla umut vadediyor bence 🙂

      Cevapla
      • Fiyatı görünce OMG bi saniye bu gerçek mi dedim. Kesinlikle incelemenizi 8 gözle bekliyorum. Tek aklımdaki olumsuzluk olarak düşünebileceğim şey bizimkiler çok tavuk yiyince tüy dökülmesi bayağı artıyor. Ama baktım birçok çeşidi de varmış maşallah. Bakalım gözümüz aydın diyebilecek miyiz 🙂

      • Ben de yavruma bunun kitten olanını kullanıyordum vet. royal kullanmak istemediğimi görünce bunu tavsiye etmişti fiyatı uygun ama son zamanlarda mamadan mı bilmem (ben ona bağladım) çok fazla tüy dökümü var bu yüzden N&D’ye geçtim bende.

  2. Milo’yu sahipleneli bir ayı geçti. onu götürdüğüm ilk veteriner iyi gibiydi, sorularıma cevap verdi, tavsiyelerde bulundu ama daha çok bana mama, kum, yatak gibi şeyler sattı. ihtiyacım olduğu için aldım ama daha çok alışverişle ilgilenmesi dikkatimi çekmişti o nedenle bursada iyi bir veteriner arayışına girdim ve buldum. hayvanları çok sevdiği için bu mesleği seçen ve sokak hayvanlarıyla ilgilenen, tedavi eden, sahiplendiren kliniğinde içeride ve bahçesinde dolaşan, yan gelip yatan bir sürü güzel kedisi olan bir veteriner. ve bana söylediği ilk şeylerden biri ” bir canı sokaktan kurtardığınız için teşekkür ederiz”. bu iyi hekim de nerdeyse aynı şeyleri söylemişti hangi mamaları kullandığımı söylediğimde ” bu mamanın evde oturan bizim iklim ve coğrafyamızda yaşayan hımbıl bir kediye uygun formüle edilmediği ve bünyelerine fazla geldiği ” royal canın için de mümkünse onu da kullanmayın göbek bölgelerinde fazla yağlanmaya sebep oluyor demişti. proplan tavsiye etti. şu an az miktarda ( milonun severek yediği) royal canın ve bir kilo kadar hills ( o ikinci tercihi) var elimizde. bu hafta proplan sipariş etmeyi düşünüyordum ama biraz bekleyip aldığınız yeni mamayla ilgili yorumlarınızı da alsam diyorum. böylece gerekirse ikisini sipariş ederiz. bu mama konusu gerçekten yorucu ama zamanla tecrübe ede ede hallolacak sanırım. yaş mamalar gelince 2 hafta önce 4 ayrı mama sipariş ettim birer tane. Hill’s Science Plan Feline Tavuklu Yavru Kedi Konservesi (bayıldı) Brit Care Tavuklu Yavru Kedi Konservesi ( yemedi) Royal Canin FHN Kitten İnstictive ( yedi ama çok severek değil ) Royal Canin Babycat İnstinctive Yavru ve Anne Kediler için Konserve ( yedi) ben de en severek yediği hill’S in 5+1 den 3 tane sipariş ettim ama sadece kokladı ve uzaklaştı, bir kaç kez daha denedim yemiyor. son sipariş ettiğim mamalar gelmeden önce ona bir parça haşlanmış kuzu eti verdim damak tadı mı değişti diye soruyorum ya da bir ayda serpildi büyüdü oğlum ( 41 kere maşallah 🙂 ve püre halindeki mamayı mı yemek istemiyor henüz çözemedim.

    Cevapla
    • Duygunun veterınerin adresini verirsin teşekkürler

      Cevapla
    • benimde kısırlaştırılmış 4 yaşında erkek bir kedim var.bursadaym.memnun kaldığınız vet. bende öğrenmek istiyorum.ismini yada adres yazabilirmisiniz.kedim mamasını yemiyor.daha doğrusu hiçbişey yemiyor.kısırlaştırdıktan sonra royalin steril mamasını yedi.1,5 yılsonra yani 3 -4 aydır ıams verdik.fakat şu anda 2-3 gündür hiç bişey yemiyor. suda içmiyor.iyi bi vet.bahsedince siz ilgimi çekti.hemen götürmek istiyorum.teşekkürler.

      Cevapla
  3. Meltem hn merhaba, ben bu fırst class kısırlaştırılmış kuzulu olanı bir süredir kullanıyorum. Gözle görülmüş bir problem yaşamadım. Kedilerimden birinin alerjik yapıda olduğu için kuzulu almıştım. Daha önce bosh (sanabella) mama kullanıyordum. Çünkü alerji problemi ve mama seçen kedim ve diğerlerini göz önünde bulundurup, ayrıca beğendiği bir bu mama vardı. Ve veterinerimin önerdiği bir mamaydı. Ama bundada hep tedirginlik yaşadım sonuçta kısırlaşmış erkek kedilerime uyan bir mama değil. Gerçi oranları aşırı yüksek değildi ama.. Sonra bu first class mamayı buldum. Sizin değerlendirmelerinizden öğrenebildiğim kadarı ile bunda karar kıldım. Gerçi ben kuzulu ve kısırlaştırılmış olanı aldım. Kuzudan kuzuya geçiş daha kolay alıştılar. Hala seçiyorlar eski iştahlarında değil. Gözle görülür hiç bir problem yaşamadım bu mamaya geçtiğimizden beri. Dışkı sıklıkları da her zamanki gibi. Kabızlık gözlemlemedim (sanabella birinde kabızlık yapıyordu), tüylerinde problem yok. Hatta bana mı öyle geldi bilmiyorum tüy dökümleri de azaldı sanki. Bende incelemenizden sonraki yorumlarınızı merak ile bekliyorum.

    Cevapla
  4. Meltem merhaba Acanayı uzun zamandır kullanıyorum ben de, kedim dişi ve kısırlaştırılmış bir de zaten iştahsız bir kedi çok yemediğinden henüz olumsuz bir etki göremedim umarım görmem de. Ben de iştahsızlığından dolayı farklı ve iyi kalitede bir mamayı denemek istiyordum yorum kısmında belirttiğin mamayı kullandıktan sonra bizlere yorum yaparsan çok sevinirim. Senin kediler konusundaki hassasiyetini bilip uzun zamandır takip ettiğim için görüşlerin benim açımdan önemli. Umarım kaliteli bir alternatif mama imkanımız olur.

    Cevapla
  5. Keşke bu yazınızı aylar önce okumuş olsaydım 😞 daha 1,5 yaşındaki aşkım Acana mama nedeniyle öldü. Veterinerimiz erkek ve kısır kedilerin fazla proteinli mama yememeleri gerektiğini söyledi. Artık hiç kimseye acana mamayı tavsiye etmiyorum çünkü çok çok acı bir Tecrübe yaşadım 😞

    Cevapla
    • Deniz H. ben oğlumu 7 yaşına kadar dardenen ton un layt ( günde üçte bir verdim ) yaşına göre royal canin verdi .az proteinden korkmayın….şimdi oğlum 15 ine girdi… 7 yaşından sonra ton balığı dokunmaya başladı bıraktım…Tüyde zayıflama oldu..az da olsa..face de sayfası var…arap özgen diye resimlerini görebilirsiniz.. selamlar

      Cevapla
    • aman tanrım gerçekten mi? Çok üzücü başınız sağolsun 😦 Biri dişi birisi erkek 2 kısır kedim var, ikisi de acana pasifica’ya aşıklar. Dişiyle ilgili bir sıkıntımız yok ama erkek kedim yaklaşık 6,5 kg oldu. Kısırlaştırılmış kedi maması denedim yaklaşık 1,5 ay ama alışmadılar sadece ölmemek için yediler. Ne yapmalıyız gerçekten bilemiyorum

      Cevapla
      • Yapmanızgereken şey şu bence Müjde hanımcım, mamnunsanız kedileriniz severek yiyorsa ve hallerinde bir hastalık vs yoksa acanaya devam edin elbette ama bu durum da aklınızın köşesinde yer etsin yıllık check up niteliğinde kan tahlillerini yaptırmayı asla es geçmeyin ve özellikle böbrek değerlerine baktırın buna göre de kontrol altında tutarsınız durumu.

      • Tek sıkıntım Paşam’ın kilo alması. İdrarla ilgili bir problemleri yok gibi nasıl anlaşılıyor böyle bir sorun olduğunda. Kedi kumu olarak o silikat v.b. kumları kullanmadığım için idrar rengini göremiyorum açıkçası. Acana haricinde hiç mama vermiyorum. Sn.Mehmet Yiter’in evde kedi mama tavsiyesi akla çok uygun gibi ama şu anda hamile olduğum için ne yazık ki çiğ etten yapılan mamayı yemeleri pek mantıklı değil gibi. En güzeli hazır yaş mama gibi. N&D olarak yaş mama yok galiba, N&D’nin de üreticisi olan Farmina’nın Matisse adında bir maması var galiba doğru mu biliyorum. Bu arada tavsiyenize uyup e
        n kısa zamanda da tahlillerini yaptıracağım

  6. Şimdi benim aklım cidden karıştı ama son bir kaç aydır deneyimlediğime göre haksız değilsiniz… benim kızım Mia koltuklara zor çıkar oldu 🙂 şimdi diyete soktum ama Acana yiyor hala, sürekli mama değiştirmekten ben bile yoruldum, ayrıca iyi mama ararken daha da dengesini bozmak istemiyorum fakat gerçekten ne yapayım bilmiyorum önereceğiniz bir başka mama ile karıştırarak mı versem?

    Cevapla
  7. Bizim de iki dişi kedimizden birinde Acana yediği dönemde idrar yollarında sıkıntı oldu, çişi pembeydi bi süre. Veterineri sistit teşhisi koyup özel değerleri düşük ilaçlı bi mama verdi, o şekilde geçti ancak tekrar Acana yemeye başladığında nüksetti. Diğer kedimizde ise hiç bir sorun çıkmadı, ama diğer kedimiz başından beri çok hareketli çok aktif bir kedi. Sistit olan ise baya tembel hani oyuncağı getir belki patimi kaldırırım halinde takılıyor :)) Dediğiniz gibi hareket, genetik, su içme bir sürü etken var, sorun Acana’dan ziyade kedinin Acana ile olan uyumu sanırım. Bazı kediler tolare ederken bazıları edemiyor. Biz şu an kalan Acana ile N&D az tahıllı seriden karıştırıp veriyoruz birkaç aydır bi sıkıntı çıkmadı. Acana bitince sadece N&D ile devam edeceğiz ancak daha uygun fiyatlı br alternatif bulunursa uzun vadede daha sonra ona geçmeyi de düşünebiliriz tabii.

    Cevapla
  8. engin karahasan

    Meltem hanım sofie kızımızı sahiplendiğimizden beri sizi de düzenli olarak takip ediyoruz. 😀
    40 günlükken sahiplendiğimiz kızımızı hill’s kitten’le besledik severek yedi daha sonra royal canin vermeye başladık o da sorunsuz bir şekilde yendi. Sizin acana yorumunuzdan sonra tavuklusunu aldık deneme amaçlı o da yendi ta ki petshop arkadaşımın değişiklik olsun istersen bir sonraki mamasını pacific al hep aynı mamayı yemesin demesine kadar nedense iştahla mama tüketen kızımız balıklı acanayı ihtiyacı oldukça yemeye başladı.Sokaktaki canlar için internetten mito sipariş ederken bonacibonun kuzu etlisinide uygun fiyatlı olmasından dolayı denemek için kızımıza sipariş verdik. Mama konusunda çok seçici davranmadığı için üzerine saldırırcasına yemeye başladı ama bir süre sonra çok fazla tüy dökümü yaptığını farkederek onuda bıraktık.Son olarak Arden grange tavuklu aldık ama bu mamayıda koklayıp koklayıp uzaklaşıyor nedense şimdi biz de kara kara düşünüyoruz. Bu kedi hangi mamayı yesinde hem sevsin hem sağlıklı olsun 😀 hele ki acana mama konusunda ki yaptığınız yorumdan sonra kafalar iyice karıştı 😀

    Cevapla
  9. Meltem Hanım şuan inanın şok oldum. kızımı ben 2.5 yaşındayken aldım ve pro plan kısırlaştırılmış kediler için olan kuru mamaya alışıktı. iki paket kadar daha ondan tükettik ve daha sonra blogunuzu şans eseri internette gezerken buldum ve aynı gün orijen ve acana ile tanıştık. Orijen’ in hiçbir çeşidini yemedi kızım iki gün hiçbir şey yemeden bekledi ve orijen tüketmedi daha sonra acana’ ya geçtik. en azından tadına baktı fakat hala çok seviyor değildi. Bunun üzerine şöyle bir uygulamaya geçtim: bir çay kaşığı kadar gourmet sığır etli yaş mama ile kahve öğütücüden geçirilip toz haline getirilmiş iki tatlı kaşığı acana ringa balıklı kuru mamayı karıştırıp yoğurup daha sonra sıcak su ile özüyor çorba şeklinde kedime veriyoruz. bu uygulamaya bayıldı üç kg acana ringa balıklı mamayı bir ay gibi bir sürede tüketiyoruz. daha önceden dönem dönem kabızlık, tüy kusma ve aşırı tüy dökme sorunlarımız vardı. Şuan hiçbirisi yok. O kadar ki size şöyle diyeyim kedimin cinsi exotic shorthair ve tüy dökmüyor. %0 tüy dökme potansiyelimiz. Tüylerimiz inanılmaz parlak ve sağlıklı, kuru mama olarak da acana’ yı oldukça tüketiyoruz yukarıda bahsettiğim çorba haliyle de… Eskiden çok fazla uyurduk artık daha aktifiz evin içinde de devamlı yürüyüş ve hatta koşu yapıyor kedim. Hatta sabahları egzersiz yaparken yakalıyorum onu resmen elini ayağını kaldırıp indiriyor uzun süre. Pro plan tükettiğimiz döneme kıyasla 1kg kadar kilo aldı. Belki çorba gibi tükettiğimiz için bol bol da su oluyor olduğumuzdan çok memnun kalmışındır bilemiyorum. Tek sıkıntımız devamlı yaş mama yiyor olduğumuzdan dişlerimizde taş sorunu oluştu. Bir defa temizlettik ve o gün bugündür mümkünse her gün olmadı iki, üç güne bir dişlerimizi saf su ve parmak fırça ile fırçalıyoruz. Şimdilik bir daha da böyle bir sorunla da karşılaşmadık. Kedim henüz 3.5 yaşında acaba daha genç olduğundan mı henüz bir sorunla karşılaşmadık tersine çok memnunuz dersiniz? Benim kedim tavuklu hiçbir gıdayı ağzına sürmüyor, hills’ in her türünden nefret ediyor, n&d yemiyor, sadece pro plan, royal canin ve acana balıklı olanları tüketiyor ve bu alternatifler içinde bu durumda royal canin’ e mi dönelim dersiniz? Çünkü pro plan gerçekten tam bir fiyasko. Kedim çok mutsuz oluyor pro plan yediğinde, devamlı (malt da vermemize rağmen) tüy kusuyor ve en az 20 saat uyuyordu.

    Cevapla
    • Kendinizce değişik bir yöntem bulmuşsunuz ve uygulayıp memnun kalmışsınız bence memnunsanız kedinizin de sağlığı iyi gidiyor ise ki dediğinize göre son derece öyle bence devam edin. Zaten yazıda da belirttiğim gibi ben sadece bu yazıyı neden bu marka konusunda artık çekimser davrandığımı anlatmak için yazdım yoksa kötülemek için asla değil hala iyi özellikleri olduğunu düşünüyorum ama biğr yandan soru işaretlerim de olduğu için önermiyorum elbette bu benim fikrim.. Ama kedinizi gayet güzel analiz etmişsiniz bu derece iyiyse ben olsam devam ederdim ama arada zaten her 1-2 yılda bir yaptırmak gerekiyor check up niteliğinde bir tam kan sayımı yaptırır tüm değerlerine özellikle de böbrek değerlerine baktırırdım hem genel sağlığı açısından iyi olur hem de içinizde şüphe kalmaz.

      Cevapla
  10. Merhaba Meltem,
    Bu yazıyı görünce ben de yorum ekleyeyim dedim. Bizim kedimiz de dişi ve kısırlaştırılmamış olduğu halde, yaklaşık 3 ay acana pacifica ile beslenme sonrasında, önce kabızlık sonra da malesef idrar yollarında taş ve sistit problemi ile yüzleştik. Allah’tan minnoşumuz iyileşti ama sistit sorunu ara sıra tekrarlıyor ne yazık ki. Ben ve veterinerimiz de Acana mamanın bu durumda bir etkisi olabileceğini düşünüyor. Özellikle Acananın balıklı mamasını kullananlara kedilerini çok iyi gözlemlemelerini ve idrar yolu probleminden şüphelendikleri noktada da veterinerlerine bu konuda bilgi vermelerini tavsiye ederim. Sevgiler

    Cevapla
  11. Merhaba Meltem, yazılarını cok ozlemisim, ailenize katılan oğluşuna ve ailenin tum üyelerine saglik, mutluluk , huzur diliyorum tekrar :)) ben yazıların sayesinde Acana ile tanıştım, yabancı sitelerde yaptıgım araştırmalarda da Orijen ve Acana cok kaliteli bir mama olarak görünüyordu, ben de hic tereddüt etmeden aldım 2 yaşındaki iki oğluma ve 10 yaşındaki kızıma vermeye başladım. 12 yaşındaki kızım Acana’yi kesinlikle yemedi, 10 yaşındaki kizim büyük uğraşlar sonucunda ac kalmamak adına eh işte yedi. Oğullarım deli gibi sevdi ve su anda hala da onu yiyorlar. Arkadaşlarının 2 kedisinde idrar yolu enfeksiyonu olduğunu söylediğinde hemen harekete geçip oğullarıma daha fazla su icirip

    Cevapla
  12. ( konserveyi sulandirip verme seklinde) ve onlarla daha cok egzersiz yapmaya başladım. Cok şükür su ana kadar bir sıkıntı yasamadık, bu arada ikisi de kisirlastirilmis kediler. Ama Acana’yi sulu vermeme rağmen ( çünkü kızım hiçbir sekilde konserve yemez ) yaklaşık 3 ay sonra 10 yaşındaki kızımın karaciğer ve bobrek tahlilleri tehlikeli bicimde yüksek çıktı ve acilen prescription diet serisinden kd’ ye geçtik. Bu beni cok endiselendirdi ve oğullarım icin de Acanaya devam etme konusunda şüphelerim oluştu. Gene araştırmaya başlayınca bazı marka mamalarda ilgili beni cok şaşırtan bazı uygulamaları keşfettim, asil söylemek istediğim de bu. royal canin markasinin kanserojen maddelerle korundugunu biliyoruz ama yabanci sitelerden baktığımda dogal koruyucularla korunduğu yazılı, arden grange markasının icerigi Türkiye’deki sitesi ile İngilteredeki sitesinde farklı, first class İngiliz markası görünüyor ama pet sitelerinde satılan yerli üretim !! Hills’in poşetinde ( kd ) üretim yeri belli değil, AB deyip gecistirmisler. Tum bunlar beni cok endiselendirdi, neden biz de kedilerimiz icin en iyisine sahip olamıyoruz, hem de yurtdışındaki ürünlerden daha pahalıya satın aldığımız halde. Markalar aynı ama icerikleri burada satilanlarla yurtdışında satılanların farklı. Sadece Acana ve Orijen birebir aynı ama onda da gördüğünüz gibi başka problemler yaşayabiliyoruz. Ben bu konuya dikkat çekmek istedim, araştırmanın sonucunu 4 gözle bekliyorum, selamlar :))

    Cevapla
  13. Merhaba, mail attıktan sonra farkettigim bir durumu düzeltmek istiyorum. Royal Canin ürünlerinin kimyasal maddelerle korunduğunu ifade edeyim derken kanser yapma riski olduguna yönelik okuduklarımdan etkilenip kanserojen maddelerle korunuyor yazmisim, amacım hiçbir sekilde hiçbir firmayı suçlamak değildir. Sehven yazılmıştır. Ama dogal maddelerle korunmasının gerekliliğine inanıyor ve bunu destekliyorum. Arden Grange markasının İngilteredeki sitesine attığım mail sonucu iletişim kurduğum yetkili kisi; markanın yeni çıkan ürünlerinin henüz Turkiyeye gelmemiş olabileceğini, dolayısıyla ellerindeki ürünlerle sitedeki urun iceriklerinin ortusmeyebilecegini ya da çeviride bir hata olabileceğini söyledi. Her iki ihtimal de doğru olabilir, ben Türkiye’deki yetkililerden şunu rica ediyorum, bizim kedilerimizin de iyi beslenmeye ihtiyacı var. Eğer yeni ve daha iyi bir mama piyasaya çıktıysa lütfen sizin stoklarımızda da bulunsun. Ayrıca çeviri konusunda daha hassas davranilsin. Teşekkür ediyorum, tekrar selamlar

    Cevapla
    • İrem doğru tespit, Royal Canin amerikaya sattığı mamaları doğal ve katkısız olarak üretiyor fakat buraya gelenler öyle değiller bu etiket yanlışlığı vs değil bildiğin aynen öyle.. zalimce değil mi..eee işte büyük markaların dünya çapındaki pazarlama ve ürün stratejisi bunlar… biz aynı mamanın doğalı üretilebiliyorken sırf 3. dünya ülkesinde yaşadığımız için berbat versiyonunu almak zorunda bırakılıyoruz keriz gibi üstelik daha pahalıya..

      Cevapla
  14. fuat özçelik

    meltem hanım merhaba, ben de dişi kedimi acana pacifica ile besliyorum. yazınızda eksik kalan önemli bir nokta var, bahsettiğiniz kedilerin sahipleri kedilerini acana nın günlük olarak önerdiği kadar mama kullanarak mı besliyorlardı, yoksa istedikleri kadar yeme konusunda serbest mi bırakıyorlardı?

    Cevapla
    • Bilemiyorum Fuat bey ama sanırım serbest beslenme düzeniydi ne fark eder eğer belirtilen miktardan biraz fazla yendiğinde bu sonucu yaratıyorsa farz edelim bu da bence tehliklei bir şey.. Yani demem o ki öyle bir şey mi olur allah aşkına? Dönüp dolaşıp şu noktada aslında kuru mamanın en iyisinin bile çok da matah bir şey olmadığını son yıllarda belirten Amerikalıların sözüne geliyoruz, onlar şuan çiğ besleme ve kaliteli katkısız yaş mama ile besleme düzenini uyguluyorlar yanı sıra az miktarda kuru mama ile birlikte.. biz yaklaşık 300 yıl geriden geldiğimiz için torunlarımızın torunlarının kedileri belki daha sağlıklı beslenir buradaki sistem çökmez de düze çıkarsa 🙂

      Cevapla
      • fuat özçelik

        haklısınız, aslında benim dişi kedim de yakın zamanda bir idrar yolu problemi yaşadı ve tedavi gördü (iyileşmesi kolay oldu) ancak acana kullanmaya yenilerde başladığım ve hızlı bir geçiş yaptığım için hemen bu markayla ilintilemek haksızlık olur. kendisi hamile ve en azından hamilelik dönemince acana ile devam etmek ve sorunun tekrarlanıp tekrarlanmamasına göre hareket etmeyi düşünüyorum. gittiğim veteriner tabi ki mama değişikliği istedi (hills c/d) ancak ben kedinin dişi ve kısırlaştırılmamış olmasının da güvencesiyle bu riski alarak acana ya biraz daha şans vermeyi tercih ettim (en azından hamilelik ve emzirme dönemince) şimdi mama ile birlikte idrar yolları sağlığı için geliştirilmiş jel besin takviyesi alıyor.

        yani, önerilen gramaja uygun beslendiği halde sorunla karşılaşılıp karşılaşılmadığı acana kalitesinden vazgeçmek istemeyen kullanıcılar için önemli bir nokta biraz ama son kertede dediğiniz gibi bu her durumda bir sorun elbette.

        bu arada, sürekli yeni mama seçeneklerini araştırır halde olduğum için, petafrica sitesinde şöyle bir ürünle karşılaştım; http://www.petafrika.com/kedi-urunleri . spectrum markasından bahsediyorum, henüz mama içeriği siteye eklenmemiş ancak site sahiplerini aradığımda bana yeni bir türk markası olduğunu söylediler. bu fiyat diliminde bir türk markası olduğuna göre oldukça iyi bir iş çıkartmış olmaları gerekir diye düşünüyorum 🙂 belki siz de araştırmak istersiniz.

        kolay gelsin.

      • fuat özçelik

        son olarak bir de, bu içerikleri zengin kuru mamaları biraz da ‘hap’ gibi düşünmek gerekiyor belki. örneğin, vitamin hapı alan birisine ”istediğin kadar alabilirsin sorun olmaz” demek gibi olabilir serbest beslenme düzeni, bilemiyorum.

      • Selam senin mamaya kısaca bir göz attım internette kendine ait bir site henüz göremedim ama bir petshopun blog kısmında bebek kediler için olan spectrum mama hakkında bir yazıya rastladım ki içerik bilgisi de var: http://blog.bolmama.com/spectrum-kitten-38-yavru-kedi-mamasi/
        Oradaki bilgiler ışığında sıradan koruyuculu mamalara bir yenisi eklendi diyorum kötü tahıllar da var ee bu formülden değişik isimlerle bir sürü var piyasada demek istiyorum. Pazarlama hedefi yapmışlar besbelli fiyatı pahalı tutarsak kaliteli algısı yharatırız demiş olabilirler 🙂 İşte bu nedenle ben de az çok yabancı sitelerden öğrendiklerimi Hangi Mama sayfama ekliyorum ki o bilgiler ışığında okuyucular mamaların marka ve pazarlama stratejilerine değil önce içerik değerlendirmesi yaparak gerçek kalitesine baksınlar diye 🙂

      • Ben bu yurt dışından gelen tüm yüksek kalitedeki acana orijen benzeri mamalar için kafamda şöyle bir algı yarattım; şimdi bu mamalar yani acana bence kötü bir mama değil. Hangi Mama sayfasında yazıdğım bilgiler tarafsız oradakilerin hepsine uyuyor neredeyse nasıl kötü denebilir ki…Ama Animal Planet kanalını açın bir izleyin özellikle hayvan kurtarma dedektifi programlarını ve My Cat From Hell Benim Belalı Kedim gibi Amerika ve Kanada da şehri içerisinde geçen oradaki evleri ortamı evlerde beslenen kedilerin yaşamını gözler önüne seren programları bir izleyin. Ben çok izliyorum ne görüyorum biliyor musunuz; çoğunluğu mustakil evler yemyeşil kocaman bahçeler tüm kedilerin neredeyse tasması var hepsi günün çoğunu evlerinin kedi kapısından çıkıp dışarıda gezerek, sosyalleşerek hatta avlanarak geçiriyorlar ve istediklerinde de evlerine geri dönüyorlar. Hayatlarının büyük bölümü neredeyse dışarıda geçiyor. İklimsel farklılıkları da ekleyelim bu tabloya… Bu denli enerji harcayan hareketli ve doğanın her türlü koşuluna kondisyon sağlayan bir canlının Acana ile beslenmesi çok iyi olur elbette… O nedenle zaten Amerika’daki kuru mama markalarını inceleyin neredeyse artık çoğu tahılsız yüksek proteinli ve sebze içerikli mamalar. Şimdi bu yaşam standardı bizde hiiç böyle değil. yaz kış 25 derece sıcaklıktaki evimizde oturup en fazla aktivite olarak yazın telli balkon camlarından bakan zavallı yavrucaklarımıza Amerikadakilere iyi, gelen ve o kondisyonu onlara veren bu tip mamaları yedirdiğimizde tabi ki vücut bir yerden patlak verecektir. Mantıklı yani…Aslanı alın ormandan hayvanat bahçesine koyun kımıldaman dursun aynı yediğini yiyemez ki hayvanat bahçelerinde bile onlara belgesellerden bi,liyorum tartıtla ölçüp biçip mama veriyorlar bu kapalı ortamda şu yaşta vs diye hesap ederek. Aslında temelde yanlış olan kedilerimizi bu derece kapalı bir ev hayatına mahkum etmek bence…Fakiriz ama çoğunluk halk olarak ne yapalım keşke her birimizin bahçeli villalarda oturacak parası olsa da kedilerimizi hem ev hem dışarı hayatına güvenli bir çevre dahilinde alıştırabilsek işte o noktada acana konusundaki bu tartışmayı yapıyor olmayız diye düşünüyorum. Bir de kediniz daha önce idrar yolu rahatsızlığı yaşamış ise ben sizin yerinizde olsam yüksek proteinli acana gibi bir mama yedirmezdim çünkü bu rahatsızlık bir kez oldu mu yinelenme olasılığı çok yüksektir artık o meyilli bir kedi yani.. ve siz bunun bir daha bir daha olmamasına azami özen göstermek zorundasınız aksi halde kronikleşir ve tedavi kabul etmez kediniz ve böbrek rahatsızlığına gider o zaman da kurtuluşu yok allah göstermesin bence bir daha olacak mı bakalım diye beklememelisiniz..doğal maddeler ile korunan içeriği biraz daha ortalama bir mamaya mesela atıyorum hills e yönelin bence..hillsin değerleri normal kediler için sağlıklı olan yani en düşük magnezyum ve kalsiyum ve fosfor oranına sahiptir normal çerçevedeki sınırlardan bahsediyorum ( reçeteli mamalardan değil) bu anlamda kedinizin rahatsızlığını tetiklemeyecek tipte bir mamadır. Mama seçiminde öncelik kedinin sağlık durumu olmalıdır bence, ona göre bir kriter önceliği belirlenip mama seçilmelidir yoksa iyi mama her kediye iyi gelmez ki..

      • Meltem hanım son cümlenize gülmekten bi hal oldum 😉 hay siz çok yaşayın.
        Benim söylemek istediğim şey ise su yönde. Bana göre bizim milletin çoğu önüne ne geliyorsa onu tüketmeye o kadar alışmış ki acaba daha doğrusu var mıdır diye araştırma yönünden gerçekten çok gerideyiz. Bu kendi yediğimiz yiyecekler söz konusu olduğunda da geçerli.
        He ben ya da biz anamızın karnından bu bilgilerle mi doğduk? Hayır tabii ki de. Sadece tek farkımız üşenmiyoruz.
        Bir buçuk senedir kedilerime sahibim daha yolun başındayım ama en azından aklım havada aval aval ortada dolanmıyorum. Ben bu süre zarfında gittiğimiz veterinerde tabii ki de sadece kendi gözlemimi söylüyorum bir tane bilinçli sahip görmedim. Her mama almaya gelen veterinerin ağzının içine bakıyor. Onu mu alayım bunu alayım tavuklu mu olsun balıklı mı o piti piti resmen böyleler. Ve mamalar da nalyon pakette. Üzerinde bir bilgi yazmıyor. Tipini beğendiğini alıyorlar. Her gittiğimde biraz daha insan kurtarmak adına söylüyorum gelenlere. Siz de araştırıyor musunuz bakın internette şöyle bir blog var hangi mama sayfasında çok açıklayıcı bilgiler var. Oralara bakın diyorum. Her birinin de cevabı hazı evet ben de internetten bakıyorum falan filan. Yahu kardeşim ben bunu anlamıyorum. Bu google hangi mama yazsan kedi maması yazsan direk sizin blog geliyor. O zaman bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derim ben. Ben bilinçlendirmeye çalıştıkça da veterinerdeki kadın ters ters kesti beni geçen sanki ticaretine engel oluyormuşum gibi. Yalan olmasın adını hatırlamıyorum micho mama için mi ne bu kaliteli mama dedi onlara. Ben de kedime bundan veriyorum dedi. Micho değilse de onun düzeyinde bir mama için dedi.
        Neyse demem o ki bazen düşünüyorum siz de olmasaydınız halimiz nice olurdu Allah bilir. 🙂 Klavyenize, parmaklarınıza, beyninize sağlık…

      • Veterinerler genelde bana gıcık olurlar özellikle de konu sattıkları mamalar olunca 🙂 Halbuki anlamıyorlar, ki bloğumu okuyanların neredeyse %60 ınında anlamadığını düşünüyorum ne yazık ki ben hiç bir markaya kötü demiyorum.(yenilip de direkt hastalık yaratan market mamaları hariç) Benim dediğim bakın kardeşim bilgiler bunlar bir mamayı iyi yapan kötü yapan özellikler şunlar.. Bu ışıkta değerlendirin bakın bu iyimiymiş cidden… ama başarılı olamadım pek…Acana iyi deyince koşa koşa alanlar, artık önermiyorum deyince peki ne verelim ablam diye soranlar… yahu bir zahmet onu da sen bul diyemiyorum :)) İnsanlar kendileriyle de kedileriyle de çok ilgisiz buna ne demek lazım kapasitesizlik mi desem üşengeçlik mi zamansızlık mı özensizlik mi enerjisizlik mi bilemedim… Herkes bu marka iyi al bunu yedir cevabını bekliyor…O nedenle aval aval dediğin gibi dolaşıyorlar ee piyasadaki markalar ve satıcılar ve veterinerler de işte tam onlara göre…kim istemez böyle aval balığı oltasına takmak allah aşkına yani 🙂 her marka için böyle bu ama iyi mama da böyle ülkemizde kötü mama da böyle…kötü kötülüğünü kabul etmiyor, iyi mama mamasının sorun yaratabileceğine imkan dahil kesinlikle vermiyor tahıllı mama firmaları tahılsızları, tahılsızlar da tahıllıları suçlayıp yerin dibine sokuyor o iyidir bu iyidir diye… işte bu karmaşa belki de algıda zayıflığı ilgisizliği yaratan belki bazı araştıranların da cidden kafası karışıyor ve bunalıyor kendimle bu kadar ilgilenmiyorum aman yiyversin şu petshopçudan aldığımı işte deyiveriyor..Bence bloğumdan ancak kapasite ve anlayış gördüğün insanlara bahset, yoksa haybeye bana soru maili geliyor ne vereyim kedime ablam? 🙂 Zaten öbür türlüleri için bilgiler bir işe yaramıyor… Sonra bana çıkışan mailler geliyor sen kimsin ki bu markaları aşağılıyorsun diye.. Yahu ben öyle yapmıyorum aslında bilgileri yazıyorum insanız ya sonuçta birkaç marka ile de örnekliyorum hepsi bu…Beyin göçü boşuna olmuyor bu ülkeden bence 🙂 Amerikalının Avrupalının da aptalı çoktur ama acaba bizim kadar bilmiş bilmiş çirkefleşebiliyorlar mıdır merak ediyorum 🙂

      • fuat özçelik

        evet mamanın içeriği vasat çıktı. bu arada iki şey daha 🙂 içlerine sinen mamayı kedileri beğenmediği için kullanamayan kedi sahiplerine, ilk bir iki gün mamayı önce biraz yalayıp kendi avuçlarından yedirmelerini tavsiye ediyorum. bende işe yaradı.
        ve acana hakkında veterinerlerin ağız birliği halinde ”bizim bölgemize göre geliştirilmiş bir mama değil” demesi de bana anlamsız geliyor. eğer böyle bir durum olsaydı mama üreticilerinin ürünleri şu anki sınıflandırmalar (yavru, hassas, kısırlaştırılmış vb.) yerine bölgesel sınıflandırmalarla (soğuk iklim, sıcak iklim, akdeniz, kuzey avrupa vb.) üretiliyor olması gerekirdi. sadece mantık yürütüyorum, emin değilim.

      • iyi mantık yürüttün bence 🙂 bu fikrini büyük mama firmalarına satabilirsin 🙂 görürsem birkaç sene sonra şaşırmayacağım ona göre 😉

  15. fuat özçelik

    🙂 olabilir.

    önerinizi içeren cevabınızı yeni gördüm. yazıda bahsettiğiniz, kedi için hareketli yaşam tarzı benim kedi için de geçerli ve bu da güvendiğim bir diğer nokta. çok hareketli bir kedi ve ben de elimden geldiğince onun hareketliliğini desteklemeye çalışıyorum. bir de söylediğim gibi hamile ve hamilelik ve emzirme döneminde sanırım zaten yüksek proteine ihtiyacı var. doğurduktan sonra uygun olduğunda kısırlaştırmayı düşünüyorum ve o gün geldiğinde zaten mamayı değiştiririm ve eğer başka bir ürün ortaya çıkmazsa sizin de önerdiğiniz gibi hills kullanmaya başlarım.

    sadece hayvan değil, insan sağlığı konusunda da artık doğru bilgiye ulaşmak iyice zorlaştı. kolesterol örneği mesela, bu konuda nasıl bir karmaşa yaşandığını biliyorsunuzdur. kötü mü değil mi, etçil mi beslenmeliyiz ot ağırlıklı mı vs. vs. vs.

    cevabı çok basit olmalı gibi gözüküyor ama hayır, kedim gibi kendimi nasıl beslemem gerektiği de bir muamma ve bilimsel alanı referans almak da bu muammayı çözmüyor. işimiz zor ve tercihlerimiz ne yaparsak yapalım yanlış olma riskini içeriyor. doğru seçim göze ancak ”sanırım bu” dedirtecek kadar bir netlikle görünebiliyor.

    hepimizin çabası hayat kalitesi tamamen bize bağımlı hale gelmiş bu canlılar için en iyisini yapmak ama bu bahsettiğim belirsizliği düşündüğümüzde yanılma payından kurtulmak mümkün değil ve bunun için kendimizi suçlamamız haksızlık olur.

    neyse, sizin önerinizle birlikte hamilelik döneminden sonra mamayı değiştirme fikri netleşmiş oldu benim açımdan. vakit ayırdığınız için teşekkürler 🙂

    Cevapla
  16. Meltem hanım, aslında batı ülkelerinde de çok saçmalıklar dönüyor, onlar da çok bilinçli olmayabiliyor. Mesela bazı veganlar kedilerin hiçbir hayvansal proteine ihtiyaçları olmadığını (!) söyleyip kedilerini tahıllı patatesli vegan mamalarıyla besliyor. İçim parçalandı bu tür insanları görünce. Kediler etoburdur, kendi ideolojini nasıl himayene aldığın masum ve et yemezse organları zarar görecek bir canlıya dayatırsın, bu insanların elinden keşke kedilerini birileri kurtarsa. Taurini de mısırdan elde ettiklerini söyleyen cahil bir vegan vardı. Bu tür insanlar zalim değilse nedir? Fabrikada etik şartlar sağlanmıyorsa kasaptan alıp kendin taurini mineralini vitamini ekleyip verirsin o zaman. Kedinin sağlığıyla oynamak zalimlik bence. Keşke hiç görmeseydim o grubu 😦 Allah akıl fikir versin ne diyeyim. Sorum da size şu, N&D düşük tahıllıdan memnun kalmadınız mı? Ben de onu kullanıyorum ve şimdilik memnunum. Yalnız elimdeki paket sırbistandaki fabrikalarında üretilmiş. 3 ayrı ülkede fabrikaları var bildiğiniz gibi. Direkt italya dan olsaydı iyiydi. Ayrıca acana ve orijendeki nohut, mercimek, patates ve bezelyenin kedilerin böbreğini yorduğunu düşünüyorum ben. Bitkisel kaynaklı protein böbreği yoruyor olabilir. Nohutlu mercimekli mama ne kadar iyi olabilir ki? Tahılsız diyorlar ama kedi tutup da doğal hayatta mercimek mi yiyor? 🙂 Emekleriniz için teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Selam meow meow 🙂 ya inanır mısın ben o mamayla ilerleyecetim ama satın alacak yer bulamadım. Şöyle ki onun kısırlaştırılmış kediler için olan bir versiyonu vardı asıl onu istemiştim ben çok aradım aradım hiç bir yerde yoktu hatta firmaya telefon açıp hiç bir yerden alamayacağım mamanın reklamını yapıyorsunuz bir de diye kızmıştım. Zamanla gelir her yere demişlerdi baya zaman geçti bir daha da bakmadım ihmal ettim, herhalde artık vardır N&D düşük tahıllı kısır kediler için olan mama du bir bakiim yine aklıma getirdin 🙂 Telaşe çok bizde bu ara malum 🙂 Vegan olmayı çok istiyorum ama çok boğazlıyım kahretsinki aklım iştahımı zaptedemedi daha oysa çok gönül veriyorum veganlığa.. Ama asla kedilerimi vegan beslemem bu çok zalimce… Zalimliğin bir başka türü… Veganlığın doğasına aykırı bir karar bence…Cahil bir vegan grupmuş desene…Olayın içsel ve spiritüel doğasını kavrayamamışlar bence…Bu tıpkı kesip yemeye kıyamadıkları otçul ineklere zorla et yedirmeleri gibi birşey..

      Cevapla
  17. Duygu Özler

    Herkese iyi günler, benim 5 kedim var. Orijen mama kullanıyorum (piyasada en yüksek protein oranına sahip mamalardan bir tanesi), ayrıca yurt dışından getirttiğim bir ürünlede RAW (yani çiğ) besleme de yapıyorum. http://www.felineinstincts.com

    Ben kedilerin etobur canlılar olduklarını bildiğim için sistemlerinde minimum tahıl olması gerektiğine hatta hiç olmaması gerektiğine inanıyorum. Kendi yaptığım araştırmalar sonucunda bu şekil bir beslemenin iyi olacağı kanısına vardım.

    Ayrıca 2 tane DRİNKWELL marka sürekli suyu hareket ettiren su kabı da var. Ve benim kedilerim akan suyu sevdiler ve çok su içiyorlar.

    Ama şunu da söylemek isterim. Çok kalitesiz mamalarla çok uzun seneler hiç bir hastalığı olmadan yaşayan mutlu kediler de var. Yani belki birazda kader kısmet.

    Ama kediler etoburdur. Etobur eşittir protein. Belki ilerde benim kedileriminde rahatsızlıkları çıkabilir, ama bence bir motordan en iyi performansı almak istiyorsak o motora uygun yakıt koymalıyız. Etoburlara uygun yakıtta proteindir.

    Bunlar benim kendi fikirlerim, mutlaka konuyu çok daha iyi bilen kişiler vardır. Biliyorum buraya yazan ve yorumları okuyan herkes kedileri için en iyisini istiyor. Umarım hepimiz kedilerimizle birlikte çok sağlıklı çok mutlu nice seneler geçiririz.

    Ayrıca Meltem Hanım blogunuz çok güzel, sizi tebrik ediyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum.

    Cevapla
  18. alerjik soner

    bana da bir fikir lütfen.. hem tahıl hem de tavuk alerjisi olan kısırlaştırılmış (7 kedimden biri olan) erkek kedim var 2 yaşında.. sizin yazılarınız aracılığıyla ( çok teşekkür ederiz, iyi ki varsınız ) en uygun nd kuzu veya balıklı mamayı buldum. bundan önce acana yediler yine sizi bulup yazılarınızı okuyuncaya kadar…
    mamayı saatli vermiyorum önlerinde duruyor onlar canları istedikçe yiyorlar. hal böyle olunca mama ayrımı da yapamıyorum ki böyle bir şeye gönlüm razı olmaz zaten… ama maddi açıdan da beni zorluyor biraz 7 kedi olunca…
    hepsi sokaktan, kendi başlarına yaşayamayacak kadar küçük yavrular olarak evimizin baş tacı olmaya geldiler…
    *mişko dişi 9 yaşında, behlüş dişi 5 yaşında, hürrem dişi 3 yaşında
    soner erkek 2 yaşında, inci erkek 2 yaşında, baray erkek 1 yaşında, zıpır erkek 4 aylık :)*

    bize sağlık açısından ve maddi açıdan uygun olabilecek başka bir mama tavsiyesinde bulunabilir misiniz acaba?

    Cevapla
    • Şimdi bir kere hem tahıl hem de tavuk alerjisi olan bir kediniz var; bu noktada ekonomik mamalara güle güle deyin öyle bir öneride bulunamam çünkü bir mamanın ucuz olmasını sağlayan şey nedir temel mantıkla içerisine katılan yan maddeler et haricindeki yani tahıllar. Tahıl alerjisi olan bir kediye tahıllı mama alamazsınız ki.. Siz bence mamadan tasarruf etmeyi düşünmekten ziyade aman iyi bakayım da hastalanmasın alerjisi değpreşmesin diye düşünün yoksa mamaya harcayacağınızın misli misli veterinere gidecek! Yine N&D nin düşük tahıl serisini deneyebilirsiniz aynı aromalar onda da mevcut fiyatı da tahılsız seriye göre biraz daha uygun. Çok uygun değil ama ne yazık ki.. N&D nin düşük tahıllı serisinde sağlıklı tahıllar olarak adlandırılan biraz daha iyice ve kalitelice ve az miktarda tahıl bulunuyor. Belki kedinizin bu tip tahıllara alerjisi yoktur alıp denemeye değer bence. Çünkü tahıl alerjisi de tüm tahıllara olmayabilir mesela sadece buğdaya karşı veya buğday glutenine veya mısır glutenine karşı oluşur genelde ki bu tip tahıllar bu mamada yer almıyor. Başka önerebileceğim ne yazık ki yok..

      Cevapla
      • alerjik soner

        ilginize teşekkür ederim. onlar için neler neler yaptığıma inanamazsınız kendime hiçbir zaman böyle bakmadım… bilirsiniz zaten sizin de yavrularınız var 🙂

        evet düşük tahıllıyı denedim ama ne yazık ki alerjisini yine tetikledi. ekmek içi yemeğe bayılıyor ve küçükken o şekilde fark ettik ekmeği kestik 2 ay sonra düzelme oldu yoksa kortizon iğneleri yiyecekti 😦 buğday alerjisi kesin…

        yine sizin yazdıklarınızdan öğrendiğim brit care in kısırlaştırılmış kedi mamasını aldım hipo alerjenik diye geçiyor. tavuklu olmasına rağmen tavuk alerjisini tetiklemedi. tahıl alerjisi için henüz bişey diyemiyorum çünkü veteriner hekimin verdiği hills z/d den kaynaklanan alerji belirtileri henüz düzelmedi. şu an düzelene kadar nd ye devam.. sonra arada sırada vermek üzere brit care i deneyeceğim…

        bir de en küçüğü dışında hepsi kısırlaştırıldılar. bunların içinde hoplayan zıplayan da var uyumayı mayışık oturmayı seven de var. hepsi bu nd yi yiyor. bundan kaynaklanan bir sorun olur mu acaba?

        veteriner hekimimize de soruyorum bu soruları hatta birine de değil ama daha nd mamayı duymayanlar var. sürekli kendi sattıkları mamaları tavsiye ediyorlar. “brit care i köpekler için biliyorum ama kedisini bilmiyorum profine vereyim size” gibi…
        en son içeriğindeki tahıldan dolayı olmaz dememe rağmen hills mama yemesi gerektiğine beni ikna etti. sağlık bu bende veteriner hekim değilim. doktor diyosa doğrudur. aklımda kalmasın deneyelim diyerek z/d yi aldık ama iki yemede fenalaştı yine :((
        işte öyle…iyi ki siz varsınız ve yaşadıklarınızı deneyimlerinizi bizlerle paylaşıyorsunuz… Allah size bebişinize ve can dostlarınıza sağlıklı uzun bir ömür versin inşallah

      • Hipoalerjenik özelliğe sahip olarak geçen iki marka daha var Arden Grange ve First Class. Belki bunları da denemek istersiniz.Her ikisi de uygun fiyatlıdır nispeten. ahıl alerjisinin buğday özelinde mi olduğunu ayırt edebilirseniz işiniz kolaylaşır buğday içermeyen hipoalerjenik özeliikli doğal korunan ortlama içerikli bir mama alabilirsiniz böylece ve hepsine de uyar bu formül zannediyorum ki.

  19. öncelikle elbette bu mama kötü ama bu mama iyi dediniz gibi bir yargıda hiçbir zaman bulunmadığımı belirtmek isterim. sadece gerçekten bir çok kedide aynı olumsuzluk görülmüşse aynı mamayla besleniyorlarken o zaman bu mama benim için eşittir kötü mamadır. zaten siz direk çıkıp bakın bu, bu mamalar iyi mama ama şu, şu mamalar kötü mama kullanmayın olsanız inandırıcı ve ikna edici de olmayacaktı benim için zaten.

    bir mama bitkisel koruyucu içermiyorsa o mama benim için herkesin kişisel fikrinden ve görüşünden bağımsız olarak kötü kalite, tercih etmeyeceğim bir mamadır örneğin. bir mama tavuklu bir ürünse kedim sevmediği için benim için hiçbir zaman tercih edilmeyecek bir mamadır gibi… burada görüşlerinizi okuyorum yahut duyumlarınızı, şifahen öğrendiklerinizi bizimle siz paylaştıkça okuyorum ama iyi kalite mama yahut kötü kalite mama çıkarsamalarım tamamen bana aittir. benim kendi çıkarsamamdır.

    kedim kısırlaştırılmış bir kedi ve proplan sterilized ile royal canin sterilized mamayı bir arada karıştırarak tüketiyorduk daha sonra acana balıklı tercih etmeye başladık ancak sığır etli yaş mama ile de her tür proteini alması açısından destekliyordum. (hindi, domuz, tavuk, tavşan eti asla yaş mama yahut kuru mama olarak sevmiyoruz) açıkçası ben de çok memnunum. yaş mama, su ve acana kuru mamayı karıştırarak veriyordum günün belirli saatleri ama daha çok kuru mama ağırlıklı besleniyor kedim çalıştığım için. ancak yaş mamayı oranını çok komik miktarda az tutarak acana kuru mama ile karıştırıyorum elbette. kedimin tüy kalitesi inanılmaz fark etti, zaman zaman yaşadığımız kronik kabızlık sorunumuz tamamen yok oldu, aynen bizim de tüy kusmalarımız tamamen bitti ve daha aktif, daha mutlu, daha sevecen bir kediye dönüştü kedim. tüy dökmemeye başladık ve daha uzun süre uyanık ve enerjik kaldığı yeni bir hayata başladı adeta. ancak böyle bir risk varsa, sadece tek bir kedide bile bu sıkıntı gözlemlenmişse (tamemen kendi fikrimdir, sizin iddianızdır ve ben de buna katılıyorum aynen demiyorum) bu mamayı artık tercih etmem, benim için kötü mamadır. çünkü ben ölçüsüne göre saatli vermemekten kaynaklı dahi olsa ki bunu çok saçma ve geçersiz bir mazeret olarak görüyorum. zaten ben de ölçüye göre veremiyorum çünkü yoğun mesai saatlerim var ve öğlenleri evde kimse olmadığı için bir kap kuru mama devamlı duruyor orada ve istediği zaman gidip tüketiyor. zaten bir mama şayet doğalsa bana en başta bu lüksü vermeli. bir ürünü saatli, miktarlı vermediğimde kedime özellikle de sindirim sistemine dönük zarar verecekse ona o zaman doğal değildir. anormal şişmanlatır, kolesterol, kalp yağlanması yapar kilo alımına bağlı olarak anlarım ama bu bana çok mantıksız geldi.

    ayrıca önemli bir durumdan daha bahsetmek istedim. inanın ki o amerika’ daki kedilere sunulan fırsatı ev kedinize sunmanız da fazla bir anlam ifade etmiyor. müstakil evde yaşıyoruz. bırakın dışarı çıkmayı kedimi terasa bile çıkaramıyorum. nefret ediyor sokaktan gündüzleri, aşırı ışıktan nefret ediyor, gözleri yaşlarla doluyor gün ışığında geceleri ise karanlıktan korkuyor. alışması için bir kaç kere kucağımda çıkardım ama inanılmaz stresli ve sıkıntılı bir hayvana dönüştü. maalesef cins kediler için bunun çok avantajlı olduğunu düşünmüyorum. daha doğrusu tenezzül de pek etmiyorlar sanırım elbette karakterlerine göre değişir.

    çiğ gıda yada evde hazırlanan türden yaş mama ile besleme kısmı da benim için en azından emekliliğim gelene kadar mesai saatlerim sebebiyle imkansız. kontrollü çiğ et ile besleyebilmem için de yine kedimin uzun süre aç kalması gerek ancak sabah ve akşam verebilirim öğle vakti evde tek başına çünkü. evde hazırlanan yaş mama ile besleme kısmında taurine denen kediler için önemli maddeyi nasıl almasını sağlayacağım ve neyi ne kadar koyup ayarlamam gerek bunu da bilemem ve ağır sorumluluk aldığıma inanarak ben de huzursuz olurum. bu durumda kötünün iyisi olarak sizce hangi marka kuru mamayı tercih etmeliyim bana tavsiyede bulunabilir misiniz? hills ‘ te karar kılmıştım ancak bugün içeriğine baktım sterilized mamasında bile mısır, tahıllar, nişasta vs yazıyor. bu durumda nasıl sterilized oluyor bu mama anlayamadım. pro plan gdo’ lu ürün içeriğine sahip olduğu için asla tercih etmeyeceğim bir marka ve royal canin de bitkisel koruyucu içermediği için benim için market mamalarından farksız. n&d’ yi hiç bilmiyorum ancak acana ile aynı riski barındıran bir mama olduğuna inanıyorum yüksek kalite mama olduğu için ve acana bile ev kedileri için ağır bir mama ise bu durumda orijen iki misli tercih etmeme sebebim olmalı.

    Cevapla
    • Acana yiyen kedinizin Acanaya başladıktan sonra sahip olduğu olumlu şeyleri yazmışsınız ne güzel işte madem memnunsunuz devam edin, ama şimdi içime kurt düştü diyorsunuz o halde kedinize bir kan testi yaptırın check up niyetine olmuş oılur böbrek değerlerine özellikle bakılmasını tembihleyin.. Bir süredir Acana yiyorsa etkisi varsa zaten orada ortaya çıkar… Eğer turp gibi çıkarsa bence memnunum dediğiniz için devam edin diyorum ama kontrol amaçlı da sonrasında yılda bir kez kan testi yaptırın hep içiniz rahatlar hem de görmüş olursunuz bir etkisi oluyor mu sizin kedinin böbreklerine vs oluyorsa da baştan kötüleşmeden yakalama imkanınız doğar.. Yok ben çok pimpirikli bir insanım kafayı taktım hayatta artık yediremem diyorsanız da o halde N&D nin düşük tahıllı mamalarına bakabilirsiniz tahılsız olan serisine değil de.. Sağlıklı tahıllar bulunuyor düşük tahıl serisinin içerisinde ve o da doğal.. O mamayla ilgili olumsuz bir geri dönüş de hiç almadım veya bir yerde okumadım… Denersiniz bakalım kediniz sevecek mi ona iyi gelecek mi…O da olmuyor ise doğal korunduğu için Hills i seçerdim ben olsam evet içerik gayet ortalama kıyas kabul etmez ama ne yapalım seçeneler az bizim ülkede bir yerde en azından doğal korunuyor deyip bazı fedakarlıklarda bulunmak gerekiyor…Katkısız doğal ve kaliteli yaş mamalar tercih ederek zayıf olan protein içeriğini destekleyebilirsiniz. Kedinizin alerji problemi yoksa tahıllarla ilgili de mamadaki tahıllar bir etkide bulunmayacaktır kedinize olumsuz olarak zaten.

      Cevapla
  20. Merhaba,

    Bizde uzun araştırmalarımız sonrasında erkek ve henüz kısırlaştırılmamış kedimizi yaklaşık 6 aylıkken Acana’ya alıştırdık ve yaklaşık 7 aydır da onunla besliyoruz. Son 2 aya kadar serbest beslediğimiz ve sık sık da yaş mama verdiğimiz için 5.5 kiloya hızlıca çıktı. Daha sonra Acana’nın üzerinde yazdığı şekilde gramaj olarak 2-3 olarak vermeye başladık ve kilosunu kontrol altına aldık (5.2 kg).

    Aslında kedimiz henüz küçük ve kısırlaştırılmamış olmasına rağmen (18 ayı bekliyoruz) yüksek proteinli mamaların böbrek fonksiyonlarına etkisi aklımı bir süredir meşgul ediyordu. Uzunca araştırmalarda bulundum ama günün sonunda kedilerin etobur olduğu ve tahılların hiçbir şekilde onlara bir faydasının olmadığı, böbrek fonksiyonlarında sorun yaşayan kedilerde bile protein miktarı az olan mama yerine proteini yüksek mamayla beslenmenin yapılması gerektiğiyle karşılaştım.

    Veterinerlerin çoğunun böbrek fonksiyonları zarar gören kedilerde PH değerlerine baktığını, fazla asidik ortamda olan idrarı görünce hemen neredeyse protein olmayan aptal mamaları reçete ettiklerini biliyorum. Düşünceleri böbreği daha fazla yormamak, ancak ileri seviyelerde olan böbrek rahatsızlıklarında bunun yapılması gerektiğini son yapılan araştırmalarda okudum. Aksi takdirde proteini düşük olan mamaların kedilere verilmesi durumunda kedi metabolizması vücutta bulunan kasları yakıyor ve böbrekler için değişen bir şey olmuyor çünkü yine PH değeri asidik olarak kalmaya devam ediyor. Yani böbreklere olumlu etkisi neredeyse yok aksine kedinin diğer organlarına ve kas dokusuna zarar dokunuyormuş.

    Ben kendi araştırmalarım da kedilerin böbreklerini olumsuz yönde etkileyenin hiçbir şekilde YÜKSEK PROTEİN miktarının olmadığı DÜŞÜK SU tüketimi olduğunu okudum. Kuru mama tüketen kedilerin günlük tükettikleri kuru mamanın 2 katı miktarına kadar su tüketimi yapması gerektiği belirtiliyor. Yani 60-70 gr kuru mama ile besliyorsanız 120-130 gr su tüketimi yapmasını sağlamalısınız. Bunun için Drinkwell markasının yada diğer markaların ürettiği su pınarları (water fountain) işe yarayabiliyor. (http://www.catinfo.org/?link=urinarytracthealth bu linkte idrar yolları hastalıkları hakkında oldukça faydalı bilgiler bulunuyor).

    Kedilerin doğadaki beslenmelerinde yakaladıkları bir fare de %70 oranında nem-sıvı bulunuyor ancak kuru mamalarda bu miktar %5-10 arasında bu nedenle kuru mamada ki sıvı eksikliğini gidermek gerekiyor. Yukarıda yaş mama-kuru mama su karışımı çorba önerisi olmuş farklı ve faydalı bir yaklaşım. Bende ara ara yaş mama verdiğimde benzer bir yöntemi izliyorum.

    Veterinerlerin Acana, Orijen gibi yüksek protein içeren mamalara verdikleri standart cevaplara (bizim kedilerimiz ev kedisi, bu mamalar onlar için ağır) gelince, açıkçası veterinerlerimizin çoğunun kendini geliştirmediğini ve öğrenilen klasik bilgileriyle işlerini götürdüklerini düşünüyorum. Çünkü alternatif olarak önerdikleri mamalar doğal koruyucularla korunmayan, bir sürü gereksiz tahıl içeren benim gözümde çöp hüviyetindeki mamalar.

    Özetle kedinizi yüksek proteinli mamalarla besliyorsanız sıvı alımına mutlaka dikkat edin, kedinizi gözlemleyin, yeteri sıvı alıyor mu, çişe çıkması nasıl vs su pınarı almaya çalışın, yeterli su içmiyorsa gerekirse şırınga ile içirin ve ara ara böbreklerini kontrol ettirin. (İdrar tahlili yapılacak ise alınacak olan idrarın farklı zamanlarda olmasında fayda var. Aksi takdirde sıvı tüketmediği bir zaman diliminde alınan tahlilde PH değeri inanılmaz yüksek asidik çıkacak ve veterineriniz hemen böbrekleri sorunlu teşhisi koyacak ve size çöp mamaları reçete edecektir.)

    Bu arada kuru mamalar ve idrar fonksiyonları ile ilgili araştırma yaparken uzun zamandır gördüğüm ama detaylıca değerlendiremediğim BARF diyetini de iyice araştırmaya başladım.

    California daki bir veteriner hekimin kedilerin beslenmesi ve ev yapımı mama ile ilgili görüşlerini de oldukça eğitici ve faydalı buldum.

    http://www.catinfo.org/ – Feeding Your Cat: Know the Basics of Feline Nutrition

    http://www.catinfo.org/?link=makingcatfood – Ev yapımı mama yapımı

    http://www.catnutrition.org/pictorial.html – Ev yapımı mama yapımı

    Mama yapımında sadece çiğ yada yarı pişmiş eti değil diğer mineral vitaminleri (vitamin a, vitamin d, vitamin e, vitamin b complex, tauirn vs) de dikkate alması çok güzel. Yılda 3-4 defa toplu yapıp dondurarak günde de 3 öğün çıkarark, sıcak suda çözüp kediye verince tamamen doğal beslenmesini (ılık sıcaklıkta fare 🙂 ) sağlamış oluyorsunuz. Sıvı tüketimi ve böbrek rahatsızlığı gibi bir endişeniz de olmuyor.

    Şuanda bakteri ve diş sağlığı durumunu değerlendiriyorum, yapabilirsem bu yöntemi denemeye çalışacağım.

    Cevapla
    • Diş sağlığını düşünmeyin çiğ etin dişleri daha iyi temizlediği söyleniyor yine o sitelerde. Kuru mamaların dişleri temizleme hikayelerinin yalan olduğunu belirtiyorlar. Bakteriye birşey diyemeyeceğim ama vitamin ve mineralleri nasıl ekleyeceksiniz? Bu benim de çok araştırıp özendiğim bir konuydu merak ettim nasıl çözeceğinizi ara ara bilgi veririseniz sevinirim. Çünkü yurt dışında oremix adını verdikleri vitamin mimneral ve lif kombinasyonundan oluşan çiğ et ile birleştirip mama olarak hazırladıkları karışımlar var bu işin bel kemiği o bence ama ülkemizde böyle birşeylşer satılmıyor ve getirtemiyoruz da yiyiecek türevi getirtmek yasak ya artık gümrükte…Nasıl çözeceksiniz çok merak ediyorum konuyu başlarsanız bu tip beslemeye lütfen detay yazın.

      Cevapla
      • Evet çiğ etin biraz büyük parçalarla verilmesi, yada çiğneyebilecekleri ölçüde kıkırdak, kemikli et şeklinde olunca dişleri temizliyormuş ama yinede dişleri dikkatli takip etmek gerekiyormuş.

        Vitamin ve mineraller konusunda dediğiniz gibi karışımlar var evet ama yukarıda verdiğim mama yapımı linklerinde birkaç tarif bulunuyor. Tariflerde gerekli onayları alınmış bildiğiniz kapsül hap yada toz formundaki vitaminleri ayrı ayrı eklenmesi anlatılıyor. Aslında dediğim gibi çok yapılabilir gibi geliyor. Tavuğun kaslı et bölümü olan kalça ve but (kemik, deri oranı belirtiliyor) ürü parçalar halinde kıyılıyor, daha sonra su, yumurta sarıları ile birlikte gerekli vitaminler ayrıca sıvı bir karışım olarak birleştiriliyor ve kıyılmış et ile karıştırılıp donduruluyor.

        Bu arada etin servis edilmeden önce 3 gün süre ile dondurulması bir çok bakteriyi öldürüyor diye de bazı bilgiler edindim ama araştırmalar devam ediyor :).

        Çok güvendiğim bir veterinere detaylı olarak mail attım bu konuyu onunda fikirlerini alayım diye düşündüm.

        Aslında sizde yukarıdaki linkleri inceleyerek fikirlerinizi paylaşabilirseniz sevinirim. Farklı değerlendirmeler olabilir.

      • fuat özçelik

        meltem hanım tekrar merhaba,

        benim kedinin su ihtiyacını dengelemek ve salt kuru mamanın ağır gelme ihtimalini elemek için gimpet in yaş mamalarıyla destekledim son 3-4 gündür ve sonuçta korktuğum başıma geldi 🙂 aradığı lezzeti bulan kedim biraz zorlanarak alıştırdığım acana ya tekrar ve belli ki daha kalıcı şekilde küstü.
        Artık hamileliğinin ileri safhalarına giriyoruz ve bu yüzden tadını sevmediği mamada ısrar etme lüksüm pek kalmadı.
        durumunu tekrar hatırlatarak sizin fikrinizi sorayım. bir kez idrar yolları sorunu yaşadı, hamile ve zor beğenen bir kedi.
        n&d düşük tahıllı kuzu etli mi, hills natures best yavru kedi mi yoksa hills science plan yavru kedi mi? ne dersiniz?
        ya da bir başka marka.. 2 saattir sipariş ekranının karşısında seçenek değiştirip duruyorum, sizin final önerinizi merak ettim 🙂

      • Yaş mama zaten haftada en az 3-4 kez verilmelidir diyorum ben, arada sırada değil yani su ihtiyacı bakımından önemli çünkü yaş mama da yemeleri. Hele hamile ise günde bir tane verin hamile kediler bebek kediler gibi beslenmeli bir kısıtlama asla olmamalı beslenmelerinde. Nature Best kittenı geçin bence nature best bir sürü gereksiz tahılla dolu pazarlama harikası bir ürün bence yansıttığı imajın içerikte karşılığı yok. Science plan kitten olabilir, N&D düşük tahıllı kuzu etli de olabilir seçim sizin.

      • Tekrar merhabalar,

        Ben daha öncede yazmıştım.

        Amerika’dan http://www.felineinstincts.com adlı siteden ben çiğ ete eklenen toz karışımı getirtebiliyorum.

        Ayrıca Avrupa’da da benzer http://www.tcfeline.com adlı sitede de bu ürünler var.

        Gümrüktede sorun yaşamıyorum. Sadece bazen sipariş tutarı belirli bir miktarın üzerinde olunca gümrük vergisi alıyorlar.

        Ben bu hazır karışımları alıyorum çünkü diğer tariflerde kullanılan bazı malzemeleri bulamıyorum. Bu getirttiğim karışımda ise her şey içinde ben bir tek çiğ et, su ve somon yağı ekliyorum.

      • Selam Duygu demek gümrüğe takılmıyor ne güzel merak etmiştim ben de.. Peki biraz daha bahseder misin kedilerin nasıl kabul ettiler bu beslenmeyi kuru mamaya alışkınlar mıydı öncesinde yaşları kaç? Geçiş hep çok zor oluyor diye anlatıyorlar nitekim biz becerememiştik acaba bir yanesi 10 yaşında ve çok prensipli diye mi çabuk mu pes ettik yoksa…:)

      • Ayrıca alıp ben de denemek istiyorum da, shipping ne kadar tutuyor genelde merak ettim? Bir de sanırım gümrüğe takılmaması için ne kadarın aşağısında sipariş vermek lazım gümrüğe takılırsa yanarım çünkü bebekle gidip o uzak yerlerden alamam da komple geri gider herhalde benimkisi öyle bişey olursa 😦

      • Meraba herkese ….Meltem hanım iyi ki varsınız 🙂

        benimde cok seker hassas ve problemli bir kedim var. Hikayemizi özetlicem sizlere…Uzun süredir mama denemeleri ve mama araştırmaları yapanlardanım ama sizin kadar bilgili değilim tabii.

        Benim kedim uzun süredir sindirim sorunu yaşıyor bir şekilde düzelmedi dışkıda kan oluyor. Çok fazla mama denedim ve kan gelince bıraktım.Denemelerimde gourmet yaş mamaların bazıları kesinlikle verilmemeli diye düşünüyorum. Hassas kediniz varsa iyi gelmeyebiliyor. dr.caluders yaş mama ,royal canin yaş mama hills yaş mama da kulandık….Biz sadece tavuklu yengeçli -tavuklu karidesli gimpet,çimenli tavuklu kullanır olduk….Brit care mesela iyi gelmedi. Zaten sürekli mamalarda ton balığı oluyor….

        N/D mama ishal yaptı ve biraz kan çoğaldı. Sanabelle ördekli zaten N/D orijen aynı şekilde kan gelince kestim hemen .Sonra Hills i/d ye başladık fena değil durum ama çok dertliyim çünkü kedimi çok korkuttukları için veterinerle aramız hiç yok …kan testi check up falan hatta veteriner ziyareti yapamıyoruz….Aşı nasıl olucak bilmiyorum. En son kafese koyup kedimi sıkıştırıp aşısını yaptılar.Bir de bana ağzından sakinleştirici verdirttiler sonunda kedime şurup şeklinde ilaçta veremez oldum… 😦 araba yolculuklarından hiç korkmazdı uçakla seyahat falan ederdik veterinere araba ile gitti 3 kez ve artık arabada stres oluyor çok fena oluyor…:(

        Bulunduğum yerde veterinerler çok duyarsız ve bilgisizler.Dışkı testi bile yaptırmak zor….anlayacağınız tüm kedi ve hayvan sever arkadaşlar elim kolum bağlı… fotoğraflar ile uzaktan bir veteriner ile görüşüyorum ve bilmiyorum şimdilik çözmeye çalışıyorum.Bir sene olucak yakında…Patilerimizde beyaz benekler ve dökülme tahıl alerjisi de var sanırım …tüy döküyor,dışkıda bazen cıvık kanlı popomuz bazen kızarık tuvalet sonrası bir damla kan damlıyor bazen de dışkıda kan oluyo tabii kokuyo dışkı …kuyruk deseniz kuyruk sendromu akne var çenede de akne var…tabii bunları hep ben kendim arastırıp buldum bu hastalıkları burdaki veterinerler sadece ağzını silin gecer dedi…kesinlikle beslenme ile ilgili…royal canin indoor dan sonra bu akneler oldu….yağlı geldi bizim oğlana…parazit ilaçlarını hiç aksamadan yaptım hep …yani anlayacağınız ben veteriner gibi sürekli hastalık ve mama araştırır oldum….ben de psikolojik olarak aynı şeyleri yaşamaktan tabii yoruldum artık bir mama olsun da iyileşsin iyi sağlıklı mutlu bir kedim olsun istiyorum

        fark ettiğim şey şu : Mama geçişlerinde sorun yaşamadığım tek ACANA oldu ve kan gelmedi ama çok severek yemiyor tabii.İlgimi çeken 3 tane madde Acana da AAFCO tarafından içerikleri tanınmıyor omega-6 omega 3 ve DHA ve EPA paketlerde görürsünüz.Gerisi tanınıyor…

        Kedim kısır değil ama çok dikkatimi çekti bir ara inanilmaz kilo almıştı ve eskiden hep kuru mama ile beslenirdi.O zamanlar royal canin ve proplanla beslendi ve proplan ishal yapinca royal canine geçti.Kuru mamadan yaş mama gourmet proplanlara geçtik ve serbest beslendi.Kuru mama azaltınca normale döndü.Resmen şişiyordu .Bence sürekli kuru mama yemeleri de bir sürü hastalığa neden olabiliyor.Aslinda kuru mama insanlara kolaylık hayvanlar için çok da iyi olmayabilir….Biz insanlar her gün bisküvi yesek yani nasıl olurdu…?

        Yaş mamanın kesinlikle daha iyi olduğunu öğrendim bende.Mesela Anal kese tıkanıklığı kuru mama kaynaklı sorunlardan.Ne yazıkki yaş mama yok bulamıyorum.Tek bulduğum güvendiğim gimpetin belirttiğim ürünleri.Tabii sürekli aynı mama olmuyor kırmızı et ve balık da yemeli. Kuru mama olarak bir de 1st choice diye bir mama var belki ilginizi ceker. Ben şimdilik idrar yolları hastalıkları belirtilerini araştırıcam çünkü hastalıkları bilmeden nasıl anlayabilirim ki…kedimin acana yı severek yememesi içime kurt düşürmüştü bir daha bakım demiştim ve simdi sizin mesajınızı gördüm tabii …. az yediği sürece belkide sorun olmayabilir.

        Çiğ mama konusunu çok duydum biraz korkuyorum araştıramadım daha….Kedi köpek için bir çiğ ürün var türkiyede

        http://www.barf.com.tr/ ben de bakmadım. Bir de ospet in cat s maması açtığımda baya çiğ görünüyordu ama benim şu an kedime iyi gelmedi fakat sağlıklı olan kedimde sorun olmadi ve yedi.Tabii genelde gimpet yiyorlar. Sizlerle paylaşım dedim belkide bloğun bir yerlerinde bu barf.com.tr ürünleri vardır yorumları bilemicem…. Herkese kolay gelsin…kedilerinize sevgiler yolluyorum ….

      • Ben veteriner değilim elbette ama kişisel görüşüm mesajında yazdığın birbirinden baiğımsız gibi görünen tüm belirtiler aslında yiyecek alerjisi belirtileri… Yiyecek alerjisinin tek belirtisi deride tahriş tüy dökülmesi değildir, ishal veya kabızlık kanlı dışkı da yine hazımsızlığın alerjinin belirtileri arasında yer alır ama illa her kedide tüm belirtiler olacak veya ille de tek belirti oalcak diye birşey yok. acananın iyi gelmesi de aslında bu görüşümü destekliyor bence içerik oalrak tahılsız yan maddelersiz doğal bir mama… hep yanlış anlaşılıyorum acana güzel bir mama ama sadece yedirirken dikkatli olunmalı gözlemlenmeli kedi böbrek sağlığı yönünden demek istiyorum… hele ki sizin gibi birçok mamadan şifa bulamamış birçok rahatsızlığı olan ve acana ile bir.oğunu çözebilmiş bir kedi sahibine bence acana yedirin ama idrar yolu ve böbrek sağlığı destekleyici vitaminler var veterinerinize de danışarak belki dönem dönem onlardan kullanırsınız, bol bol su içmelerine bol yaş mama yemelerine dikkat edersiniz böylelikle acananın yaratabileceği olumsuzluklar için baştan önlem alabilirsiniz belki de…ille de olumsuz bir şey yaşayacaksınız diye bir şey de yok elbette… ama anladığım kadarıyla acana ile de tüm şikayetleriniz yok olmamış belki de bir alerjik madde daha var kedinizin duyarlı olduğu tahılların yanı sıra ve siz onu daha tespit edemediniz ve acana dada mevcuttur kimbilir o madde.. alerjik bir kedinin neye duyarlı olduğunu tanımlamak birçok deneme yanılma yapmayı da gerektiriyor beslenmede… puzzle yapmak gibi.. sabır gerekiyor.. ben de bir dönem değişik mama alma konusunda rekor kırıyordum elediklerimi sokak kedilerine veriyordum eşim şaşırıyordu daha geçen hafta farklı bir mama almamış mıydın diye… denemek gerekiyor ki siz de yaşamışsınız…barf hakkında yazı var blogda ayrıca yorumlar da var başkalarının yazdığı…Mehmet Yiter beyin çok yararlı çiğ besleme yorumları var acana ile ilgili o en son yazımın altında..kendisi başarılı bir şekilde uyguluyormuş…sizin birincil önceliğiniz kedinizin alerjisine iyi gelen mamayı tercih etmek olmalı, diğer yönleri he ikincil kalmalı alerji de çook önemli bir rahatsızlık çünkü birçok farklı hastalığı da tetikliyor tedavi edilmedikçe..çiğ besleme ile tüm bu problemlerin ortadan kalktığını okumuştum aslında yabancı sitelerde… ciddi ciddi çiğ besleme ile ilgilenşirseniz bence yorumlardan kendisine ulaşabiliyorsunuz mehmet beye ürünler ve yöntemleri hakkında danışın..ulaşamazsanız buraya yazın ben irtibat kurdurtmaya çalışırım.

  21. Kaç aydır yazsam mı diye tereddüt ederken ama bu yazıyı görünce benim için çok zor geçen süreci paylaşmak istedim. Benim de erkek kedim var ve kısır. Oldukça sağlıklıydı.(yani bir zamanlar) Ta ki sizin önerinizle ACANA mama alıp sadece bir buçuk ay kullanana kadar. Sonuç mu? KORKUNÇ ÖTESİ. İlk 3 ay ne olduğunu bulamadılar sürekli idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyup bu yönde tedavi uyguladılar fakat bir türlü iyileşemedi oğlum. Daha sonra yapılan tahlillerde ise bir türlü geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu ve SARILIK çıktı. Evet SARILIK ve buna istinaden karaciğeri iflas etmek üzereymiş. Daha yeni yeni iyileşmeye başladı fakat bu süreçte ne zaman uyurken oğlum kendinden geçercesine titrediğinde, yürümekte zorlandığında ve patilerinin altı kuruyarak pul pul olup döküldüğünde sürekli size ah ettim. Mümkünse Acana’yı mükemmel bir mama olarak gösterip öven yazınızı kaldırın bir an önce. Niye dava açmadınız diye soruyorsanız avukatla görüştüm fakat elimde yedirdiğim mamadan kalmadığından laboratuvara gönderip tahlil ettiremedim yoksa satılmaması için elimden geleni yapardım.

    Cevapla
    • Çok geçmiş olsun ama bana niye ah ettiğinizi anlayamadım ve açıkçası da oldukça bozuldum size. Yine de yorumunuzu buraya yazarak bir iyi niyet gösterdiğinizi düşündüğüm için yayınladım ve yanıt yazıyorum. Acana kullanan ve çok memnun olan binlerce kediş sahibi de var Fahriye hanım. Siz de dahil olmak üzere insanların anlamadığı şu benim sitemi okurken ben bir mamanın nasıl olması gerektiğinin bulgularını bilgi şeklinde paylaşıyorum ve bu bilgilere de şu markalar uyuyo demek ki iyi şu markalar aslında bakın o kadar da uymuyor aşırı kalitelidiyen reklam sloganlarına kanmayın fiyatı en yüksek diye en kalitelisini yediriyorum sanmayın diye bilgi paylaşıyorum burada. Sorulduğunda ise şahsi fikrimi söylüyorum. Ama bakın her mama her kediye iyi gelecek diye bir şey yok elbette bunu da sıklıkla belirtirim yorumlarımda. BMercimek yerim bana şifa olur sağlık veriri size gaz yapar hasta eder gibi düşünün bu durumu. İlle Acana yiyenler hasta olacak acana kötü mamadır diye şimdi de demiyorum. Ama böyle böyle olaylar yaşadığını gördüm o yüzden benim biraz güvenim sarsıldı diye masumane düşüncemi paylaşıyorum. Yoksa kedinizi hasta ettiğini düşündüğünüz mamanın ne üreticisi ne satıcısıyım ben allah rızası için burtada kişisel fikirlerimi paylaşıyorum belki bilgi edinmek isteyen yabancı kaynaklarda neler deniyormuş öğrenmek isteyen İngilizce bilmeyenler için..Ah etmeniz gereken kişi ben değilim yani.. Sarılık hastalığının mamadan bulaştığını ilk kez sizden duyuyorum. Dikkat edin acaba veterineriniz kedinizde peşpeşe oluşan her hastalık için mamayı günah keçisi haline geitmriş olmasın? Acınız olduğu için hastalık süreci zor olduğu için ki bilirim Çilek kızımdan bu yorumunuzu hoş karşılamaya çalıştım keşke elinizdeki mamadan kalmış olsaydı da analiz ettirebilseymişsiniz hakikaten bunca şeyin suçlusu bu mama mıydı bizler de öğrenmiş olurduk. Bir de son olarak eklemek isterim mamalar ile ilgili yazılarımda ekliyorum bu düşüncemi genelde her kediye en doğru mamayı sahibi seçebilir ve seçmelidir de bir mama ismini duyup kedinize iyi gelip gelmediğini denemeden güvenmeyin diyorum. İlk 3 ay kediniz kötüleştiğinde aklınıza hiç gelmedi mi ben mama değiştirmiştim yeni maması belki bunlara sebep oluyordur diye ben olsam ilk aklıma gelen şey bu olurdu ve veterinere de yol göstermeye çalışırdım bakın ben mama değiştirdim bunun da etkisi olabilir diye.. Zaten o yüzden mamalar hakkında tarafsız iyi kötü her türlü düşüncemi belirtiyorum, herkes her mama için bir şüphede bulunmalı iyi ve eksik yanlarının olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurmalı.. Bu siteyi açma sebebim zaten insanlara bu analitik bakış açısını kazandırabilmekti.. Sanırım başarılı olamamışım yorumunuzdan anladığım kadarıyla aktaramamışım bu düşüncemi isteğimi.. Çünkü benim rahmetli Çileğim de Royal Canin çok iyi mamadır diyen ve mamayı hiç sorgulamayan eski veterinerimiz yüzünden tam 1 yıl yanlış ağır tedavilewr görmesi neticesinde öldü… Dolayısıyla benim en son öğütleyeceğim şey şu mama iyidir gözünüz kapalı bunun kullanın şeklinde olur bunu asla demem ama yazılarımı okuyup bu tür bir çıkarım yaptıysanız da buna bir yerde engel olamam değil mi..
      Ben de sizin gibi bir kedi sahibiyim ne veterinerim ne petshop satıcısıyım, yeni çıkan mamalar ürünler vs hakkında yazılar yazıyorum ama bunlar kişisel fikirlerimi paylaşmak adına..Bir uzman olduğpunu savunan ve bu yazılar bir uzman görüşündedir minvalinden konuşan bir insan hiç değilim ve olmadım da… Ama sanırım mamalarkonusunda bilgisizlik genel bir sıkıntı, sitemdeki bazı bilgileri görünce de insanlar beni bilirkişi konumuna yerleştiriyorlar.Bundan gurur duydum açıkçası ama yineliyorum nerede ne okumuş olursanız olun ister benim sitemde ister başka sitede hatta veterineriniz söylemiş dahi olsa size önerim önce fikirleri kendi akıl süzgecinizden geçirin aklınıza yatıyorsa sizin kedinize iyi geleceğine inanıyorsanız kedinizde kullanın ve sonuçlarını da inceleyin. Ben her ürün için bunu yapıyorum mamadan kedi şampuanına kadar…En azından rahmetli kızımdan sonra böyle oldum…Son olarak ben de 6 ay kadar bir dönem kızlarımda Acana kullanmıştım ve hiç bir problem de yaşamamıştık bence size denk geldi ya da kediniz müsaitti böyle bir rahatsızlığa mama da direkt tetiklemiş olabilir..

      Cevapla
    • Meraba , çok geçmiş olsun ,kedinizin iyileşmesine çok sevindim….şimdi başka bir yorum yapmıştım ama benim kedimde problemli ve çok dikkat ediyorum.Patilerinde dediğiniz gibi pullanma ve arasıra titreme oluyordu… dikkat ettim ve bence tahıl alınca oluyor diye ACANA kullandım ve patileri ,titremesi düzeldi ama sindirim sorunları falan derken hills i/d ye geçti.Benim gözlemlerime göre ACANA patilerdeki pullanmayı kesinlikle azaltıyor.Herkese şunu hatırlatmalıyım kedim hasta olduğu için her şeye dikkat etmem gerekiyor ve inanilmaz şeyler yakalıyorum…Mesela tv izlerken cips yiyorsunuz diyelim ve onun kırıntısını bulup yerken gördüm gizlice mutfakta ekmek …yani Kedim yemez diyip bırakmamak lazim onu anladım ben.Titreme zehirlenme belirtisi ilk olarak aslında kedi az miktarda yanlış bir şey yediğinde zehirleniyor ama vücudu tolere ediyor…Bir şekilde buluyorlar merak ediyorlar bazen…Dikkat etmek lazım.Bence sarılık başka bir yerden de bulaşmış olabilir dışarı çıkıyorsa kesin dışarıdan çıkmıyorsa belkide karafatma böcek falan aklıma geliyor…Mamada sasırılık olsa bizden önce eminim ABD Canada da birine rastlardı ve dava açardı heralde…

      Cevapla
  22. Merhaba Meltem Hanım,
    Acana, N&D (az tahıllı-tahılsız) hep denediğim mamalar. N&D az tahıllıyı nispeten daha çok yediler. Birkaç kişiden ve sizden de duyduğum First Class mamaya bir şans vereyim dedim ancak mamanın ambalajı üzerinde yerli bir firma tarafından üretildiği bilgisi mevcut oysa ben yabancı kaynaklı bir mama sanıyordum. Türk ya da yabancı olması belirleyici bir faktör değil tabii ki ama yerli firmanın web sitesinde de First Class mama ile ilgili bir bilgi yok. Kendilerine mail attım ancak dönüş olur mu bilemiyorum. Sizin First Class mama değerlendirmenizi dört gözle bekliyorum.

    Cevapla
    • O değerlendirme yazısını yazmayacağım çünkü memnun kalmadım aynı sizin yazdığınız nedenden. Türk firma üretiyor üstelik de belirsizliklerle dolu pakette şu tarz bir ibare var Bu mama ABC AŞ tarafından DEF aş YE ÜRETİLMİŞTİR. Ve öğrendim ki yurt dışındaki esas marka olan First Class artık üretilmiyor ve satılmıyor kapamışlar dükkanı yani sitelerinde de belirtmişler bunu.. Sanırım paketlerini satın aldı bu türk firmalar kendileri mama üretip yabancı pakete koyup satıyorlar benim anladığım bu. Zaten mamanın kokusunu hiç sevmedi kızlar ben de sokaktaki dostlarımıza veriyorum onlar yiyorlar.

      Cevapla
      • Aynen bizim cocuklar da burun kivirip uzaklastilar. Zaten ambalaj da pek guven vermemisti. Artik mamanin icerigini okumak da yetmiyor, kim uretmis kime urettirmis. Koklaya koklaya buluyoruz gercegi.

  23. Geri bildirim: Anonim

  24. fuat özçelik

    merhaba, sizin fikrinizi de aldıktan sonra n&d düşük tahıllı mamaya geçiş yaptım. şu an için işler yolunda, bayıla bayıla yemiyor ancak ben bunu olumlu buluyorum keza gereksiz kilo alımına yol açmadan serbest beslenme yapmam daha rahat oluyor (kendisi hamile hatırlarsanız) doğum iyice yaklaştı ve şimdi yine n&d nin tahılsız yavrusunu sipariş ettim. emzirme ve yavruların mamaya geçiş dönemi için daha uygun olur sanırım. ve size bir öneride bulunmak istiyorum. muhtemelen zaten düşünmüşsünüzdür ama sitenizde elindeki fazla mamaları ya da kedi ürünlerini paylaşmak isteyenlere bir bölüm açabilseniz ne güzel olur (teknik olarak uğraştırıcı değilse ve sizi sürekli aracı durumda bırakmayacaksa) örneğin bende şu anda çok az kullandığım acana pacifica maması var. yaklaşık 1,5 kilo vardır sanırım. eğer denemek isteyen olursa kargoyu alıcı ödeyecek şekilde yollayabilirim. birden fazla isteyen olursa da bozulmayacak şekilde 3-4 deneme paketi oluşturabilirim sanırım. burada yapılan yorumlarda mama sipariş edip kedisi yemeyen ve yeni mama denemek isteyen çok fazla kedi sahibi olduğu görülüyor, belki bu şekilde iki grubu bir araya getirmek iyi olabilir. bir de çok güzel bir tasma var mesela ama benim kedi sürekli tasma bölgesini kaşıyıp durduğu için takmaktan vazgeçtim. arada bahçeye çıkıyor olmasına rağmen tasmasız devam etsin 🙂 bu tasmayı da isteyen olursa yollayabilirim http://www.zooplus.com.tr/kedi/kedi-aksesuarlari/tasima-ve-tasmalar/trixie-kedi-boyun-tasmasi-fosforlu-3065 (kırmızı renk) durum böyleyken böyle 🙂

    Cevapla
    • Çok iyi bir fikir aslında ben bunu bir sayfa olarak tasarlamaya çalışayım deneyelim bakalım nasıl olacak 🙂 Ben de bu ay N&D düşük tahıllı alıp yeniden deneyeceğim sanırım. Zorlamak bizde pek işe yaramıyor biri 10 yaşında olduğundan çok oturmuş prensipleri var 🙂 Bir de her gün kalbindeki problem için ilaç içiriyorum tok olması gerekiyor düzgün gitsin kendi yesin diye…Ama bakalım şans verecekler mi yeniden… Olmadı sokaktaki canlara veriyorum ben elimde kalanları bari birkaç gün daha kaliteli beslensinler diye..

      Cevapla
      • fuat özçelik

        cevabınıza sevindim 🙂 kaliteli ürünleri kullanmaya çalışmak ciddi bir maliyet ve insan ister istemez arayışını belli bir noktada durdurmak zorunda kalabiliyor. ya da, oyuncak, tasma, yatak, tırmalama gibi ürünler de kedi sevmediği için boşa gidebiliyor. umarım denemeniz başarılı olur 🙂

        sokak kedileri için de ben şöyle bir şey deniycem;

        http://www.zooplus.com.tr/kedi/kedi-mamasi-ve-kumu/vitamin-ve-takviye-mama/top-10-komple-kedi-vitamini?yorumlar

        beaphar güvenilir bir marka gibi görünüyor. 180 tablet içeren bir vitamin kompleksi ve günde 1 tablet kullanılıyor. yani diyelim sizin beslediğiniz 5 sokak kedisi olsa, bir kutusu (22 tl) 36 gün idare eder demektir. kullanıcı yorumları da oldukça olumlu ve kedilerin severek yediği şeklinde.
        micho gibi bir mama ile birlikte bu vitamini kullanmak sokak kedilerinin bakımında iyi ve oldukça düşük maliyetli bir yol olabilir. siparişi verdim, gelince deneyip görücem bakalım..

        ilginiz için teşekkürler

      • Soğuk havalarda sokaktaki kedilerin mamalarına Aminosol adlı sıvı vitamin, mineral ve aminoasit karışımını da ekleyebilirsiniz sıvı oldupu için kuru mamanın üzerine serpiştiriyorsunuz yedi yemedi derdi yok illa ki mamayı yiyen yemiş oluyor oldukça yararlı maddeler içeriyor. Fiyatı da uygun.

  25. Mehmet Yiter

    Tekrar Merhaba,

    Yukarıda bahsetmiş olduğum Çiğ Mama yapımına bu haftasonu itibariyle başladık.

    Öncelikle oğlumuzun yanına oğlunun da gelmesiyle birlikte evde artık iki kedimiz bulunuyor. Bununla birlikte kısırlaştırılmış olan ve kilo almaya yatkın oğlumuzun mamasıyla yavrunun mamasını ayıramayacağımız endişesinde de haklı olduğumuzu görmüş olduk. Çünkü hala Acana yiyen bizim sıpa, oğlunun yavru mama ve yaş mamalarını ister istemez (yavru free feed olduğundan) yemeye başladı. Böyle olunca yavru mama ile Acana’yı karıştırdık ama kilo vs oluşabilecek sağlık sorunlarına çözüm bulma amacıyla araştırmaya başladığım ve karşılaştığım Çiğ Mamanın vaktinin geldiğine kanaat getirdik.

    Mama yapımı için gerekli olan vitaminleri, Glandular Supplement, Fish oil, Vitamin E, Vitamin B-100 Complex, Taurine, Psyllium Husk Powder 11 Şubat’ta iherB sitesinden sipariş vermiştim. Maalesef gelen ürünler vitamin-ilaç olarak değerlendirildiği için gümrüğe takıldı ve bu durum PTT Kargodan telgraf ile tarafıma Mart ayı ortasında bildirildi. Ancak siparişimin telgrafta adıma düzenlenmiş ve ilaçların adının aynen yazdığı bir doktor reçetesiyle (özel doktor kabul edilmiyor) gönderilebileceği belirtilmişti. Neyseki tanıdık bir doktor arkadaşımıza ilaçların adının aynen yer aldığı reçeteyi yazdırdık ve ilgili fax numarasına gönderdik. Bunun akabinde paketimiz geçtiğimiz Cuma elimize ulaştı. Bu arada bir reçete ile 1 yıl süresince sipariş verebiliyorsunuz. Bizim sipariş ettiğimiz ölçüler 2 kedi için yaklaşık 7-9 aylık mama yapımına yettiği için neredeyse gelecek yılın vitaminlerini de aynı reçete ile temin edebileceğiz.

    İşin bu kısmı geçtikten sonra haftasonu cumartesi sabahını mümkün olduğunca taze tavuk eti, ciğeri ve kaldi arayışı ile geçirdikten sonra mutfakta geçen 2.5 saatte yaklaşık 2 aylık mamayı yukarıdaki tariflerde olduğu gibi gerçekleştirdik. Butuyla birlikte kemikli tavuk kalçası(%20-25 kemiğini ayırarak), tavuk ciğeri, kalbi kendimiz kıydık, diğer gerekli yumurta sarısı, vitaminleri ekleyerek cam kavanozlara doldurarak dondurucuya yerleştirdik. 72 saat dondurma süresi sonrasında yetişkin oğlumuzdan başlayarak, ilk kez yedirmeye başlayacağız.

    Daha önce küçük bir miktar çiğ eti deneme amacıyla önüne koymuştum ve hiç yadırgamadan çiğnemeye koyulmuştu, bakalım bu kadar emeğin karşılığında iştahla yiyecek mi, göreceğiz. Gelişmelerden haberdar etmeye çalışacağım.

    Cevapla
    • Gelişmelerden kesin haberdar edin bizi de lütfen zira yazıyı okudum okudum en heyecanlı yerinde bitti gibi oldu en önemlisinyiyexek mi kısmıdır ya çok merak ettim yediler mi acaba?

      Cevapla
  26. Mehmet Yiter

    Merhaba,

    Yaptığımız araştırmalarda yapılan mamanın 72 saat boyunca dondurulması ve dondurucudan çıkarılan mamaların 0 bölmesinde çözünme için maksimum 48-72 saat tutulması gerektiğini gösteriyordu. 72 saat dondurma süresi sonrasında 300 gr mama koyduğumuz 1 kavanoz mamayı, buzdolabının 0 derece bölmesine koyduk ve ancak 24 saat sonrasında zorlanarak kaşık ile 50 gr çıkarabildik. Dün sabah çıkardığımız mamayı küçük bir buzdolabı poşetine koyup ılık musluk suyunun altında 3-4 dk tuttuk ve mamamızın “mouse body temperature” dedikleri ılıklığa ulaştığını düşününce öncelikle oğlumuz Çakıl’a servis ettik.

    Bu arada yeni ikinci kedimiz Bamm Bamm nedeniyle şu sıralar sürekli kuru mamanın hazırda bulunuyor olmasının yanısıra sabahları işe gitmeden Bamm Bamm’a yaş mama veremkteydik, tabi Çakıl’da bundan fazlasıyla faydalanıyordu. Dün sabahta yine Çakıl yaş mamayı beklerken çiğ mamayı görünce nedense hiç yadırgamadı ve hiç tereddüt etmeden çiğ mamayı yemeye başladı. Yemesini izlerken her ne kadar etler kıyılmış olsada konserve mamayı hüplettiği gibi çiğ mamayı hüpletemediğini, çiğneyerek yediğini gördüm. Böylelikle endişe ettiğim diş sağlığı konusunda da açıkçası rahat olacağımızı, çiğneme sayesinde dişlerinin daha iyi temizleneceğini düşündüm.

    Neyse, Çakıl 50 gr koyduğumuz mamanın yarısını yiyip sırtını mamaya döndü, başlangıç için iyidir dedim. Yavru içinde mutfakta yaş mama açtım (aşıları tamamlanmadan, en azından karma olmadan çiğ mamaya başlamayayım diye düşünüyordum) ve biraz yedikten sonra onunda minik midesi doldu herhalde ki yemeği bırakıp mutfağı keşfe çıktı. Öyle olunca bakalım Çakıl ne yapacak diye düşünerek, kalan yaş mamayı alıp çiğ mamanın üzerine biraz koydum. Birazda aynı tabakta yan tarafa sadece yaş mama koydum. Çakıl biraz kokladı ve tekrar yemeye başladı, bu arada Bamm Bamm da babasının yediğini görünce her zaman olduğu gibi yemeye devam etti. Ama o da ne? küçük sıpa konserveyi bırakıp çiğ mamaya girişmesin mi, e hadi bakalım dedim ve izlemeye devam ettim. (Bu arada çiğ mamada bol miktarda balık yağı olduğu için balık kokusu nedeniyle cezbetmiş olabilir.) Neyse en son tabakta biraz konserve ve çiğ mama kaldı. Normal şartlarda tabağa koyulan mama eğer bitmediyse 30 dk tutup kaldırmak ve dolaba ayrıca koymak gerekiyormuş. Yani kuru mama gibi tabağa koyup yiyene kadar saatlerce dursun diye düşünmemek lazım. İlk gün olduğu için ve akşama kadar bakalım yiyeceklermi görelim diye tabakta kalanları kaldırmadan bıraktık.

    Akşam eve geldiğimizde hem kuru mamaların yendiğini hemde çiğ mama tabağının yendiğini gördük. Neyse akşam yemeği için yine bir 50 gr Çakıl’ın önüne koydum ama o da ne koklayarak patisiyle üstünü örter gibi yapıp arkasını dönüp gitti. Bamm Bamm saldırdı, garibim süt dişleriyle yalayıp çiğnemeye çalışıyor vs. Çakıl’ın aç olduğunu tahmin ediyorum ama hiç oralı olmadı. Bamm Bamm’ı çiğ mamadan kaldırıp konserve açtım çok az yedi ve yine kalanı sabah olduğu gibi çiğ mamanın üstüne koydum, hatta iyice karıştırdım. Çakıl geldi, biraz çiğ mamadan yedi ama iki üç lokma kadar. Bamm Bamm biraz daha yedi ve öyle kaldı.

    Akşam evde olduğumuz için mamayı öyle tutmaya karar verdim, bir yandan da acaba sabah çok açtı da o nedenle mi yedi diye düşünüyorum tabi, bir yandan da öyle olsa akşama kadar kalanları yemezler diye düşündüm. Çakıl bir yarım saat kırkbeş dk sonra bir daha kokladı ve kuru mamaya yöneldi, çiğ mama ve konserve karışımını alıp yanına bıraktım ve başında beklemeyip salona oturdum. Ta ki karşıma gelip 4-5 dk sadece ağzını temizleyerek yalandığını görünce yedi mi acaba dedim ve tabağa baktım. Ne göreyim, bizim sıpa konserveyi bırakmış ve çiğ mamanın tamamını yemiş. Baya bir mutlu olduk tabi.

    Bu sabah yine 50 gr rutine devam ettim, dün olduğu gibi. Çakıl ve Bamm Bamm çiğ mamaya saldırdı, bende mutfağa girip kuru mama kaplarına Acana-Royal Canin Baby Cat karışımını koyup gün içinde yavru için dursun diye doldurmaya başladım. Mutfaktan bir çıktım ki tabak da birşey kalmamış. Küçük bir parça daha çiğ mama koydum ve iş için çıktım.

    Muhtemelen akşam gittiğimde tabağı yine boş göreceğim.

    Biraz uzun oldu ama sanırım emeklerimizin karşılığını alacağız. Bizim için süreç bir süre daha yavru için kuru mamanın ortalıkta sürekli durması ve sabah-akşam-gece çiğ mama takviyesiyle geçiyor olacak. Ümidim Çakıl’ın kuru mama yemeye devam etmemesi bu süreçte, çünkü okuduklarım çiğ mamayı seven kedilerin kuru mamayı bıraktıklarını gösteriyor.

    Ama her halükarda 2-3 hafta daha yavru için bu şekilde devam edip daha sonra tamamen kuru mamayı kaldırıyor olacağız.

    Artık yaşmama takviyesi, su içtilermi içmedilermi endişesi, multivitamin, kabız vs endişelerini arkamızda bırakacağımızı ümit ediyoruz.

    Cevapla
    • Merhaba,

      Bugün itibariyle 25 gündür çiğ mama ile beslenmeye devam ediyoruz. Sabah, akşam 7 civarı ve gece 11 civarı olmak üzere günde üç öğün olarak çiğ mama tüketiyoruz. Yavru kedi için ise bir müddet royal canin – acana karışımı son 10 gündür de sadece acana kuru maması sürekli olarak ortada duruyor. Ara ara her iki kedimizinde yediğini farkediyoruz.

      Yavru kedimizin (3,5 ay – 1940 gr) aşılarının ilk dozları bitti ve yaş mamadan günde 60 gr kadar yiyor, babası ise 130 gr civarı yiyor.

      Gözlemlediklerimi kısaca aktarmaya çalışayım. Öncelikle sıvı tüketimi konusunda artık endişe etmeyeceğimizi ümit ediyoruz. Umarım hep böyle devam eder. Her ne kadar Bamm Bamm’ı su içerken görsek de Çakıl yine arada bir anca su başına gidiyor. Ancak mamayı yaparken bol miktarda da su koyduğumuz için tüketilen su miktarını kumlarında gözlemleyebiliyoruz. Eskiden minik ve orta boyutta topaklanan çişleri artık koca koca topaklar halinde, internette sağlıklı böbrek ve idrar görsellerine bakarsanız, büyük miktarın daha iyi olduğunu görebilirsiniz.

      Diğer bir husus kaka miktarı, acana vs türevi mamalarla besleyenler zaten az koku ve az hacimli kakalara alışıktır. Ancak çiğ mama ile kaka neredeyse yok gibi çok az hacimli ve kokudan eser yok(ilk 1 hafta mama değişiminden dolayı kokuluydu)

      Sindirim konusunda hiçbir sorun yok, hatta tüyleri için verdiğimiz maltları kesmemize rağmen kusma vs yok. Bamm Bamm inanılmaz hareketli olmasına rağmen kilo kazanmaya devam ediyor. Çakıl 5.3 olan kilosunu (1,5 aydır kısır) koruyor, ne kilo aldı ne kilo verdi. Ama kuru mamaya erişim tamamen ortadan kalkınca bir miktar kilo vereceğini düşünüyorum.

      Hareket miktarları ise inanılmaz derecede arttı, artık neredeyse hiç uyuymuyorlar. Biz evde yokken ve gece biraz uyuyorlar herhalde ama evdeyken sürekli evin içinde yarış atları gibi birbirlerini kovalıyor, oyuncaklarıyla oynayıp birde birbirleriyle boğuşuyorlar.

      Genel itibariyle memnun olmadığımız bir durum henüz yok. Hala 1 aylık mamamız duruyor, ikinci parti mamayı yaparken kıyılmış etin içerisine bir miktar iri parçalı kuşbaşı şeklinde etler de koyacağım. Uzun vadede tüm kıyılmış et şeklindeki mamayı direk yutabilme alışkanlığı kazanılabilir gibime geldi çünkü.

      Sevgiler,

      Cevapla
  27. Ah be keşke önce bunu okusaydım .s Önceki yazınızı okumuştum.RC kullanıyordum sonra Acana Pasifica sipariş ettim dün.Bir kaç güne gelir.Kedim 11 aylık dişi bir kedi ve kısır.Ama kesinlikle sakin bir kedi değil.Kedi değil canavar.Tüm gün koşar oynar azıcık uyur sonra haydaa gene oyun oynarız.Benim peşimden gelir vsvs.Kilo almaya da meyilli değil.Zayıfçacık bir şey.Üstelik kısırlaştırılmasına rağmen.Enerjisinden hiçbir şey eksilmedi.2,5 aylıkkenki halini hatırlıyorum.Elimi sallasam atlıyordu.Hala aynı eşşek sıpası.Başka forumlarda falan herkes keşke nd alsaydın diyorlar.Bu acana bittikten sonra nd’ye geçsem bir problem olur mu? Yani bu kadar mama değişikliği sindirim sistemini bozar mı?

    Cevapla
    • Ezgicim mama değişimleri bir süreç dahilinde yapılması gerekir, yani şimdi acanaya geçmeyi hedeflemişsin ya o acana siparişini,n yanında zaten bir tane de eski mamasından almalıydın çay diye rc bitim acanaya geçersen zaten sindirim sorunlarını daha şimdiden yaşayacaksın, acananın üzerinde bile pakette yazar böyle böyle yapın birden pat diye geçmeyin diye çünkü tahılsız mamaların formülasyonları çook farklı tahıllı mama yiyen ve bağırsak sistemi o düzene alışkın bir kedi ya kabız ya ishal olacaktır birden pat diye süreç uygulaması yapmadan mamalar azar azar karıştırılarak verilmeden…Yani hemen git bir de eski mamasından al öncveleri daha çok eski mama+ az acana ile başla haftalar geçtikçe oranı ters yönde değiştirerek git. veya sen acana da kalmıyım nd ye geçeyim diyorsan da eski mama+ az acana şeklinde paket bitene dek git çoğunluk mama tabağında eski mama olsun ama, acana paketi uzun gider böylece bitince de aynı süreç uygulaması ile ama bu kez oranı değiştirerek süreyle nd ye geçersin birkaç hafta sonra bu uygulamanın sonunda eski mamayı azalta azalta tamamen nd ye geçmiş olursun. kimsenin ne dediğine bence bakma kedine hangi mama iyi gelir kendin karar verebiliyor olmalısın ki bu karar rc bile olabilir artısını eksisini kedinin sağlığı9na yaşam şekline vs göre sen analiz edebilirsin ancak..

      Cevapla
  28. Meltem Hanım 🙂 ne güzel yazmışsınız.Ülkemizde biraz iletişim sorunu oluyor malesef.Sizin sadece görüş bildirdiğinizi anladım ve çok da iyi yapıyorsunuz 🙂 Bu arada bloglarla hiç aram olmadı ve blog kuralları vs nasıl bilmiyorum.İlk defa sizin bloğunuza yazdım.Kusuruma bakmayın uzun yazmışım baya.Buraya cevap yazıyorum belki devamı gibi olunca kolaylık olur diye. Alerjiler konusunda Haklısınız…yediği şeylerden kaynaklı olduğunu ben de düşünüyorum…kediler çok hassas ve sizin dediğiniz gibi benim de okuduklarıma göre yabancı kaynaklardan çiğ mama bütün sorunları çözüyor diyorlar ama henüz ona cesaret edemiyorum nedense.Forumunuzda da o bölümü bulup bakıcam.Yardımınız için teşekkür ederim ileride karar verirsem çiğ mamaya size haber veririm o zaman Mehmet Bey den tavsiye alırım. Bir yolculuk sırasında yurtdısından kedili biri ile sohbet etmiştim.Almanya’dan.Her kedi sevmeyebilirmiş çiğ mama .mesela o bayan kedisinin birini kuru ve yaş mama birini ciğ mama ile besliyordu …Kedilere de bağlı diye düşünüyorum birazcık.İnsanlar aslında nasıl midesi bozulunca bazı şeyleri yemek istemez bilir ne yiyeceğini belkide kedilerde öyle.Biz önlerine koyuyoruz mesela ve belki o gün başka bir şeye ihtiyaçları oluyo.Aslında kediler büyük olasılıkla daha iyi biliyor nasıl besleneceklerini.O nedenle yemedikleri mamalar konusunda dikkatli olmalımıyız ? bilemiyorum….mesela RC yemek istememeye başladıktan sonra akneleri oldu…Alerji konusunda Size çok Teşekkür ederim ilgilenip okuyup cevap yazdığınız için.Diego da size selam söylüyor 🙂 miaowww diye …Bence de farklı bir şey daha var .Ben meyvelerden şüpheleniyorum berry lerden. Bir ara kuru mamaları sonunda tadına bile baktım bu mamaların renklerinde ve kokularında bir meyve tadı var gibi. Sanırım Acana da da var ama oranları daha az olabilir …bulmaya çalışıcaz…henüz tamamen iyileşmiş değil ama eskiye göre iyi…Dediğiniz gibi her kedi farklı tepki veriyor çok farklı zevkleri var metabolizmaları da farklı. Arasıra belkide test yapmak lazım : şimdi bu kumu alıcam ve bakıcam duruma…http://www.canpet.net/hghhn~u~scientific-urinary-idrar-tahlili-yapan-kedi-kumu-1-6-kg

    Cevapla
  29. Merhabalar benim de veterinerim acana’nın çok iyi olduğunu fakat bizim coğrafyamızda yaşayan kediler için uygun olmadığını söyledi. Biz 1,5 aydır acana yiyiyoruz 6,5 kiloluk paketimizin yarısından fazlası bitti sayılır. Kedim şuan kısır değil ve gönül rahatlığıyla yediriyorum bu mamayı çünkü içeriğine çok güveniyorum. Fakat kısırlaştırdıktan sonra ne yapacağımı bilemiyordum çünkü kısırlaştırıldıktan boşaltım sistemlerinin çok hassas olduğunu biliyorum. Acana’nın satışçısı kısırlaştırıldıktan sonra da kullanabılırsınız bizim mamalarımız her kediye uygun demişti ama benim aklıma pek yatmıyordu doğrusu. Arkadaşlarınızın üç kedisinin de idrar yolu problemi olmuş bu yazıyı iyiki okudum çünkü önümüzdeki ay kısırlaşacak benimkisi de mama biter bitmez başka bir mamaya yöneleceğim.

    Cevapla
    • Happy Cat adlı yeni bir mama geldi ülkemize bugün satın aldım kargodan gelmesini bekliyorum bu ay kullanıp 2 çeşidini yorumlarımı yazacağım ay sonuna doğru doğal, içeriği kaliteli ve oranları da dengeli mamalar üstelik birçok çeşidi var farklı ihtiyaçtaki kedilere yönelik olarak tasarlanan. Petburada.com adlı sitede şuan satılıyorlar merak ettiyseniz yazıyı beklemeden inceleyebilirsiniz.

      Cevapla
  30. Meltem Hanım merhaba,

    2 aylık yavru kedim için hill’s science plan kullanıyorum. Kafamı karıştıran konu ise içerisinde tavuğa dair sadece “Tavuk ve hindi unu”(%65) yazıyor. Bu konuya “hangi mama?” başlığı altında değinmişsiniz. Unu teriminin kullanılması aslında gerçekten et ve ürünlerinin bulunmadığını, algı yanılgısı yarattığını…

    hill’s nature’s best ise en azından “Tavuk ve kaz eti”(%45) olarak belirtmiş.Bu nedenle kafam karıştı. Science plan daha iyi deniyor ama içindekilere bakarak sanki nature’s best daha iyi gibi duruyor.

    Cevapla
    • Selam Tuğba tespitlerin doğru ama hangisinin iyi olduğu kediye göre değişir, örneğin netur bestte de çok fazla tahıl vs tarzı içerik var science plana göre her ikisinin de hitap edebileceği farklı özellikte kediler var bence.

      Cevapla
  31. Arkadaşlar hepinize güzel günler diliyorum ve o minik kedislerinizi anlaminiz için bi tavsiyede bulunuyorum benim bi dişi bi erkek 2 kedim var kızım 1 yaşına Giricek acana aldım o illet mamayı her yemesinde kusuyor ve tüm tüm çıkarıyordu küçük erkek olanda idrar da sıkıntı çekiyordu veteriner veteriner gezdirdik en Son sorunun mama da olduğunu fark ettim. Şimdi Royal veriyorum ne kusmasi var ne israrda bi sıkıntı aman diyeyim bu mama dan uzak durun 2 yavrum da hastalığın kıyısindan döndü . Onları anlamak o kadar zor değil sadece biraz daha araştırmak ve kafa yormak lazım iyi günler

    Cevapla
  32. Merhaba 2014te bir vet hekimle yaptiginiz röportajinizi okudum acana ve orijenle ilgili. Kedimi sokaktan aldim yaklasik 4aydir benimle. erkek yavru 9aylik suan. ve 3aydir orijen cat&kitten ile besliyorum. Mamadan cok memnunum. Rutin vet kontrollerimiz var ve hekimimiz cok saglikli oldugunu soyluyor. Sokaga cikmiyor, Kedim resmen hiperaktif, durdugu yerde durmuyor cok hareketli surekli kosuyor evin icinde kendi kendine bu yuzden obez olmak pek bize gore degil 🙂 ve her turlu mamayi da yemiyor. Henuz orijenle ilgili bir olumsuzluk yasamis degilim. Kedi mamalarinin cogunda domuz eti ya da yagi kullandigini okudum. Ne kadar dogru bilmiyorum. Kalitsal allerjik hastaliklara deri dokuntusu yaptigini duydum bu tur mamalarin o yuzden cok titiz davraniyorum. Ayrica bir cok mamanin icerigi net verilmemekte. Nasilki ben bir gida tuketirken ne yedigimi bilmek istiyorsam kedimin de ne yedigini bilmek istiyorum. Acik acik icerisinde ne gibi urunler kullanildigini yazan tek mama orijen (bu tabi kendi arastirmam). Yalniz kedimi yarin kisirlastiriyorum. Ve malum orijen yuksek proteinli bir besin. Kisir doneminden sonra proteini biraz azaltmak lazimmis. Nasil bir mama almaliyim bilmiyorum. Kedimin normalde her hangi bir bobrek problemi yok suan. Ama kisirlastirildiktan sonra bir mama yuzunden kedimi kaybetmek ya da ellerimle onu hasta etmek istemiyorum. Vicdan azabindan olurum. Ne kullanmaliyim? Erkek kedi kisirlastirdiktan sonra siz neler kullandiniz? Deneyimleri olanlar yardim edebilir mi lutfen 😦

    Cevapla
    • Kısırlaştırılmış erkek kediler normal kedilere oranla idrar yolu ve böbrek rahatsızlıklarına çok daha yatkın bir halde oluyorlar bu nedenle sizin kısırlaştırmadan sonra en önemli dikkat edeceğiniz şey düşük magnezyum, fosfor ve kalsiyum oranlı bir mama seçmek olmalıdır. Brit Care, Hills, piyasadaki en dengeli ve düşük oranlara sahip mamalardır bu açıdan bu iki markadan birinin kısır kedilere yönelik formüllerinden birini seçebilirsiniz…

      Cevapla
      • Uzun bir süredir kızımı körlemesine beslediğim gerçeğiyle karşı karşıya kaldım. 5 yıldır hills kullanıyoruz kısırlaştırılmışımada geçtik bi kaç yıl önce bi sorunumuz yok aslında fit kısır dişi gayet sağlıklı bir kedimiz var. Ancak tüy dökme sorunu benim kabullendiğim bir
        Şeydi keşke en baştan bu kadarı normal değil diyip bir araştırmaya girseydim. Zira vitamin takviyeside işe yaramadı. Şuan belkide hamile olduğumdan bu kadar tüyün en azından tüm yıl normal olmadığıyla yüzleştim.Tahıl=kalitesizbeslenme=tüy dökümü gibi bir anlayış oluştu bende. Acaba ve orijen biraz sivri gelip cesaret edemeyeceğim mamalar Tüm okuduklarımı araştırmalarımı harmanlayarak nd tahılsız kısırlaştırılmış mama almaya karar verdim tahıla alerjimiz olmamasına rağmen acanaya göre daha yumuşak bir geçiş olarak görüyorum ancak burda da nd düşük tahıllı çok önerilmiş neden acaba diye düşündüm eğer ev kedisi olduğu içinde kısırlaştırılmışta bile tahılsız fazla gelecekse düşük tahıllısını alayım bir dahakine diye düşündüm

  33. Keşke bu yazınızla 1 ay önce tanışsaymışım.. Çok üzülerek söylüyorum. Mama aldığım pet shopcunun ısrarı üzerine acanaya geçtik ve 2 gün önce kısır erkek kedimde idrar kaçırma sorunu ortaya çıktı. 2 veterinere götürdüm. 700 tl yi bulan tetkikler ve Karpuz’un (kedim) çektiklerini hiç saymıyorum. Çok ama çok üzüldük. Kesinlikle acana mama kullanmayın derim. Ben proplana döndüm. Bir daha da değiştireceğimi sanmıyorum…

    Cevapla
  34. Merhaba meltem hanım.

    Benim de 4 yaşında red point himalayan iran bi kızım var. Ben de szin gibi bir sürü mama denedim bu 4 yıl içerisinde ama son 2 yıldır (neredeyse) farmina matisse veriyorduk. Son 2 aydır da acana pasifica veriyorum. Çok memnunum enerjisi arttı. Daha canlı. Zaten hareketliydi, şuan terör estiriyor evde maşallah 🙂
    Şimdi tekrar evcilbesinlerinden sipariç vericem ama acaba diyorum az tahıllı N&D tavuklu narlı olanından ve ACANA’ın wild priaire mamasından birlikte mi alsam yoksa N&D yle yine Acana PASİFİCA mı alsam? Siz ne tavsiye edersiniz nd konusundaki fikirleriniz hala aynı mı kalite rahat yenme vs. Cevaplarsanız çok sevinirim çünkü akşam sipariş vericem yorumunuza göre. Sepetimde ekledim bekliyolar 😛

    Cevapla
  35. İyi günler, benim kedimin ismi müezza çok güzel bir kedim var. Ama son zamanlarda çok fazla kaşıntısi var diye iki veterinere gittim ikisi de ayrı ayrı ilaç önerdi ama kullandım Hala geçmedi bilen yardım etsin lütfen.. 🤔🤔

    Cevapla
  36. Ve bende acana kullanıyorum. Tüyümaltı ve vitaminini aksatmiyorum, artık müezza lütfen iyi olsun istiyorum.

    Cevapla
    • Merhaba bence mamasını değiştirmek işe yarayabilir, kaşıntısı belki alerji kaynaklı olabilir mama içeriğindeki bir şey alerji yapmış olabilir bence veterinerden özel hipoallerjenik mama alın bir ay o mamadan başka hiçbir şey vermeden sadece hipoallerjenik mama yedirip durumuna bakın. Ama lütfen bu mamayı yedirirken yaş mama, evde pişen et vs ya da vitamin malt ödül mamaları hiç bir şey kesinlikle vermemelisiniz. Kaşıntısı geçerse anlayın ki besin alerjisi nedeniyle olmuş o noktada yine konuşuruz

      Cevapla
      • Teşekkürler ilginiz için. Şuan alerjenik mamayi aldım.1 ay boyunca vitamin ve diğer beslenme turu şeyler kullanmayacağız.umarim muezza m iyileşir.1 ay sonra gorusmek üzere ________________________________ Gönderen: Kedili bir hayat, yaşanmaya daha çok değer! Gönderildi: 14 Aralık 2016 Çarşamba 10:45:31 Kime: aycanozlem@outlook.com Konu: [New comment] Acana mama konusundaki düşüncelerim

        meltem commented: “Merhaba bence mamasını değiştirmek işe yarayabilir, kaşıntısı belki alerji kaynaklı olabilir mama içeriğindeki bir şey alerji yapmış olabilir bence veterinerden özel hipoallerjenik mama alın bir ay o mamadan başka hiçbir şey vermeden s”

      • İyi akşamlar. Benim yine bir sorum olacak. Merak ettigimden soruyorum. Müezza nin garip bir şekilde mermerleri yalamasi var hatta camlarida yalıyor. işe giderken kapıyı açar açmaz benden önce çıkıp mermeri yalamaya başlıyor. Nedir acaba bunun sebebi. Ayrıca alerjenik olan mamayi kullanıyorum. Şimdiden teşekkürler ilginiz için.

  37. merhaba,
    ben de sizin blogunuzu severek takip ediyorum ve ACANA ile ilgili birkaç şey de ben eklemek istiyorum. çok sağlıklı, tüm aşıları kontrolleri tam, büyüme evresinde olan 2 kedime de yaklaşık 1,5 – 2 ay süreyle acana verdim. çok severek yediler bir süre ben de seviniyordum. (öncesinde royal canin kullanıyorduk.) bu 2 ay içinde kedilerimin bağışıklığı bir anda çok düştü, tüyleri döküldü, aşırı zayıfladılar, sürekli uyuyorlardı ve depresyonda gibilerdi. aşırı zayıflıktan artık kemikleri görünüyordu (5 kilodan 3buçuğa kadar düştü bir tanesi) ve birinin de karnı bu sürede şişmişti ve büyüyemiyordu hayvan. tuvalete zor çıkıyorlardı ve deli gibi su tüketmelerine rağmen bu hale gelmişlerdi. 2sini de herzamanki veterinerime (kendisi çok iyi bir insan, bir hayvan aşığı profesör) götürdüğümde karnı şiş olanda karaciğerinde kistlerin hızlıca geliştiği diğerinin de hasta değil ama sağlıksızlaştığı görüldü. 2sini de 1 gün muayenehanesinde tutup gözlemledi. bir hastalıkları yoktu çok şükür. 2sine de gerekli gördüğü ilaçları yaptı. acilen mamayı değiştirmemi ve vitamin ve malt takviyesi yapmamı söyledi. mamayı değiştirdikten 1 ay sonra düzeldiler inanın sadece 1 ayda eski hallerine döndüler, ama malesef kisti olan kedimi ameliyat ettirmek zorunda kaldım. ameliyattan sonra kedim hızlıca büyüdü. veterinerimin yorumu; çiğ et asla vermediğim için ve steril bir ortamda yaşadığı için kedilerimi hasta eden şeyin mama dışında başka bir şey olamayacağı oldu. bu tip sadece proteinli (içinde kimyasal koruyucusu olmayan yada yetersiz olan) mamalara eklenen et türevi ürünlerin içinde çeşitli bakteri – parazitlerin yerleşebileceği veyahut kapalı bile olsa paketlerin içinde üreyebileceği ve farkedilemeyebileceği yönünde bir yorumu da oldu. anladığım kadarıyla ne kadar vakumlu poşetlerde bile olsalar mamanın taze tüketilmesi en az mamanın besleyici değerleri kadar önemli. bekledikçe özellikle koruyucu olmayan doğal içerikli mamalar içerisinde çok hızlı birşeyler üreyebiliyor. özellikle yurt dışından gelişi ayları bulduğu için bu tip mamalar sıkıntı. ayrıca daha önce de acana mamayı kullanmış kendisine getirilen köpeklerde de benzer şeylerin yaşandığından bahsetti. sadece işlenmiş proteinin hayvan gelişimi için sağlıklı olmadığını da belirtti. bu sebeple ben kullandığım standart mamalara geri döndüm. haftada 2 yeşillikli ıslak mamalar, yoğurt dengesiyle gidiyorum. bazen kendi pişirdiğim sade etlerden sebzelerden veriyorum. hiç olmadıkları kadar sağlıklılar. ve 1 yıldır hiçbir problemleri yok, canavar gibi yaşıyorlar.

    Cevapla
  38. Arkadaşlar bütün olay mama markasında bitmiyor evcil hayvanınızın yapısına ve hareketliliğine uygun mama seçmekte önemli.

    Ben kendi seçimimden bahsedeyim size.
    Köpeğim Fransız Bulldog erkek 4 aylık
    Sabah protein açısından zengin acana mama veriyorum. Öğlen yine aynı mamaya devam ediyor.
    Akşam ise ND marka balkabağı içerikli sebze açısından yoğun mama veriyorum.
    Yani hayvanınızın neye ihtiyacı olduğunu bilip ona göre seçim yapmalısınız.
    Firmalar bize seçim şansı veriyor ama ne istediğimizi bilmemiz lazım.

    Cevapla
  39. Güneş Çıgay

    Tamamen katılıyorum. Kısırlaştırılmış erkek kedilere Acana hiç yaramıyor. Kedimde 1 senede 2,5 cm’lik mesane taşı oluştu 😦

    Cevapla
  40. Merhaba, bu konudan muzdarip olduğum için internette araştırırken blogunuza rastladım. kedim 3 ay önce kısırlaştırıldı ve buna uygun şekilde beslenmesine özen gösteriyoruz. 3 ay kadar diyet mamalar verdik, n&d, happy cat gibi markaların kısır kediler için özel mamalarını aldık. kilo alımını kontrole alınca acana pasificaya geçtik. ve kedimizin dışkısı gittikçe yumuşak bir kıvam aldı. bol su içmesine özen gösterdik ancak ishal durumu geçmek bilmeyince bir veterinere danıştık. maalesef öğrendim ki acana bu konuda meşhurmuş. şu an ishali kontrol altına almak için royal canin’in diyet yaş mamasına başladık. bu bilgiyi paylaşmak istedim, başka deneyimler varda da öğrenmeyi isterim. teşekkürler.

    Cevapla
  41. Bu yazıyı haklı bulduğumu söyleyemeyeceğim. Eminim ki o veteriner Acana’yı bıraktırıp kendi sattığı mamayı önermiştir. Elbette Acana’nın mükemmel olduğunu savunmuyorum. Ama bu problemin Acana’dan kaynaklandığını söylemek bence çok asılsız ve önyargı kaynaklı. Üç kedide de Acana kullanıyor olabilir ama sonuçta diğer her şeyi de 3 kedide aynı şekilde yapmıştır. İdrar yolu probremlerinin en önemli sebebi yetersiz su tüketimi ve zaten kuru mama kullanımıdır. Sorunun mamanın hangi özelliğinden kaynaklandığını da söylememiş kendisi. Tahmin ediyorum ki; tahılsız, yüksek proteinli gibi bahaneler uydurmuştur. Önerdiğini ve sattığını tahmin ettiğim mama (Royal Canin Kısır kedi maması) ile Acana Pacifica’yı karşılaştırırsanız asılsızlığı fark edersiniz, ki Acana’da kedi çok daha az miktarda mama tüketiyor. Her şeyi aynı olan 3 kedinin yaşadığı sağlık problemini asılsızca direkt mamaya bağlamak bana göre tamamen üçkağıtçılıktır. Doğruluğu tartışılır, yalnızca böyle düşünüyorum. Dediğim gibi; Acana’yı savunmuyorum, yalnızca bu yazıyı doğru bulmuyorum.

    Cevapla
  42. Cok teşekkür ederim benim kedimde erkek kısırlaştırılmış acana mama kullanıyorum

    Cevapla

Yorum bırakın