RSS Besleme

Elma sirkesi ve kediciklerimiz için say say bitmeyen yararları!

Posted on

Bir süre önce kedi aknesi olan kedim hakkında yazmıştım, bu süreçte birçok bağışıklık sistemi desteği ürün keşfetme ve deneme şansım oldu. Bu ürünlerden bir ikisi cidden çok da işimize yaradı ama kedi aknesini yenmede esas fark yaratan faydayı kesinlikle elma sirkesinden gördük diyebilirim.

Google’a girip ingilizce olarak apple cider vinegar for cats diye araştıracak olursanız sayısız kaynağa ulaşabilirsiniz. Apple cider vinegar elma sirkesi demek ingilizce. Ben de kedi aknesini araştırırken elma sirkesi karşıma çıktı ve oradan doğru bir ton şeye iyi geldiğini keşfetmiş oldum bu insanlar için de aynen böyle kediler için de..

İlk olarak kendi deneyimimi paylaşmam gerekirse, elma sirkeli su ve pamuk ile kedi aknesinin temizlenmesi o bölgenin dezenfekte olması cildin derinlemesine temizlenmesi için çok iyi oluyor. Hakikaten de kedim Coco’nun bir hayli gelişmiş boyuttaki çene bölgesindeki aknelerini bir müddet her akşam bir kahve fincanı suya 2 çay kaşığı kadar elma sirkesi koyduğum su ve büyük disk pamuklar eşliğinde temizledim bir süre sonra kedi aknesinin hızla gerilediğini ve o bölgenin kolayca yağlanmadığını gördüm.

Elbette hemen akabinde yaş mama yemenin de onun bu aknelerini coşturduğunu keşfettim yaşı 12 ve sanırım ne kadar doğal ve iyi mamalar da versem yaş mama olarak bir şekilde bünyesine ağır geliyor.. Yaş mamayı tamamen kesip düzenli olarak elma sirekli su ile akneli bölgeyi temizlediğimde kedi aknesi tamamen kayboldu.. Bir de bu esnada Milk thistle & beta glukan adlı şu bağışıklık sistemi ürününü de kullandık http://www.petburada.com/natur-milk-thistle-beta-glucan-complex-destekleyici-90-tablet

Elma sirkesinin su ile seyreltilerek kedi aknesini yok etmede çok etkili olduğunu öğrenmiş oldum bu benim deneyimlediğim kısmı…

Ayrıca sizlere yabancı kaynaklarda okuduğum diğer iyi geldiği şeyleri de derleyip yazmak istedim.

Elma sirkesinin iyi geldiği belirtilen diğer kedi hastalıkları arasında idrar yolu tıkanıklıkları ve enfeksiyonları, alerjiler, astım, solunum yolu hastalıkları ve deri ve tüy problemleri yer alıyor. Ayrıca iç ve dış parazitler için de etkili olduğu belirtilmiş. Denemediğim için bilemeyeceğim yazılanları / okuduklarımı aktarıyorum şuan. Ama dış parazitler özellikle de pireler için nasıl kullanılması gerektiğini anlatan şöyle bir görsel var eklemek isterim:

Tabii ne kadar etkili bilemiyorum bir müddet deneyen varsa sonuçları bizimle paylaşırsa harika olur…

Ayrıyetten şunu da belirtmek isterim ki kediler sirke kokusundan hiç ama hiç hazzetmezler bir yerden gitmelerini mi istiyorsunuz gelmemesini mi istiyorsunuz orayı sirke ile silin derler ki bu çok doğru…Yani elma sirkesinin yararlarından nimetlenirken kedilerimize zor zamanlar yaşatacağımız gerçeğini belki de önceden bilmeli ve kabullenmeliyiz… Ben de Coconun çenesini elma sirkeli su ile temizlerken epey zorlandım daha doğrusu Coco zorlandı her yapışta inanılmaz nefret etti sonrasında 5 dk boyunca sinirleri bozuldu tiksindi salya akıttı ve kaçtı benden ama 1 saate tatlıya bağlanıyorduk ve etkisi de bu eziyete değdi bizim için…

Diğer hastalıklar konusunda internette çok içten ve başarılı iyileşme hikayeleri okudum ama denemedim sadece amacım burda bir bilgi aktarımı sağlamak kullanıp kullanmamak size kalmış ve elbette veterinerinize danışarak bu gibi durumlarda kullanmanızı önemle belirtmek istiyorum.

Hastalıkların yanı sıra elma sirkesi parlak ve sağlıklı tüyler için ve eklem kemik problemi yaşayan kedilerde ağrı ve yangıların hafifletilmesi için de başarılı bir destekmiş.

Genel olarak kullanımı bir kap suya yarım çay kaşığı kadar, su kabını sabah akşam yenileyin deniyor.. Ama baktınız içmiyorsa sirkeli sudan kesinlikle o halde yaş mamasına dörtte bir çay kaşığı eklenebilir deniyor. Onu da yemediyse sirkenin kokusunu alıp o halde bir bardak suya aynı miktarı katıp bir şırıngaya çekip 1-2 kez içirin günde deniyor. Bir süre uygulayınca faydası görülüyormuş.

İngilizce bilenler için okuduğum linklerden bazılarını paylaşmak isterim:

Burda idrar yolu hastalıklarında nasıl fayda sağladığı ve kullanımı anlatılıyor

https://www.vetinfo.com/effective-apple-cider-vinegar-acv-feline-uti-treatment.html

Bu linkte ise kedisi FIP olan ve FIP e bağlı böbrek yetmezliği yaşayan bir insanın elma sirkesi ile kedisinin nasıl da iyileştiğini anlattığı kişisel deneyim yazısı bloğundan

http://murphyscats.blogspot.com.tr/2008/11/domino-cat-saved-by-apple-cider-vinegar.html

Bu yazıda ise pireleri uzaklaştırıcı sprey olarak nasıl hazırlanıp kullanılmalıdır onu anlatıyor

http://www.petmd.com/parasites/apple-cider-vinegar-for-fleas

Son olarak şunu belirtmek isterim ki elma sirkesinin sağlığa yönelik etkilerini bir holistik destek olarak deneyimlemeye karar verdiyseniz lütfen marketten gidip en ucuz olan fabrikasyon elma sirkesini almak yerine, organik ve geleneksel yöntemlerle üretilmiş elma sirkelerini tercih edin. Mesela ben elma sirkemi İpek Hanım Çiftliğinden sipariş vermiştim onlar en doğal şekliyle eskiden ninelerimizin hazırladığı şekliyle elde ediyorlar elma sirkesini böyle yerler var veya organik elma alıp diğer malzemeleri de iyisinden seçerek sabırla evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz en şahanesi belki de bu ama acilen kullanmaya başlamak istiyorsanız elbette bekleme süresi olan evde yapmanız şıkkı size şuan için uymayabilir. Bahsettiğim türde bir elma sirkesinin çok daha açık şekilde yararlı olacağını belirtmeme gerek yok sanırım 😉

Ayrıca elma sirkesi insanlar için de oldukça yararlı etkilere sahip vücudunuzu alkali yapmanın yanı sıra birçok rahatsızlığa iyi gelen bir ürün kendiniz için de araştırıp kullanmaya başlamanızı öneririm.

Coco gibi kedi aknesi yaşayan kedilerin sahiplerine ise kesinlikle denemelerini öneriyorum. O çenedeki apseleri ve siyah noktaları sivilceleri yaraları temizlemek ve hijyenik tutmak için taa Amerikalardan bile ürün getirtmiştim akrabamdan rica ederek ama meğersem çözüm mutfak dolabımın içerisinde beni bekliyormuş… Bilgi şükür ki doğru zamanda geldi de burnumun dibindekini keşfedebildim 🙂

Elma sirkesi konusunu veterinerinizle konuşmanızı, bu konuda sohbetler etmenizi onların fikirlerini de öğrenmenizi hatta bilmeyen varsa yazımı ve dolayısıyla aslında linklerini verdiğim ingilizce yazıları okumalarını rica etmenizi dilerim ♥

Kedinizin sağlığı konusunda kullanacağınızın şeyleri mutlaka veterinerinize bildirmenizi öneririm ve yazıyı doğru okumanızı elma sirkesini asla kedinize direkt olarak vermemenizi mutlaka su ile bolca seyrelterek kullanılması gerektiğini belirtmek isterim..

(Böyle çok çok bişeyler belirtmek istemezdim ama ne yorumlar geliyor bi bilseniz, arkadaşları kendilerinden korumak adına bikaç şey belirtme ihtiyacı duydum son son)

About meltem

1983 yılı doğumlu, Anadolu Üniversitesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler bölümü mezunu, evli ve Coco ve Misha adında 2 kedi ve Uzay Deniz adında dünyalar tatlısı bir erkek çocuğu annesi editör ve metin yazarıyım :) Müziğe, doğaya, hayvanlara, mistik konulara ve sinemaya bayılıyorum. Meraklı bir İkizler yükselenli Koç burcu olarak, gündemi takip etmek ve en ilginç ipuçlarını bulup paylaşmak benim için bir zevk! Hem eğlenceli hem de bir şeyler öğrenebileceğiniz yazılar okumak için beni takip edin!

Bir cevap »

  1. Gönül Altmışdört

    Merhaba. Bende kedim Amor eve geldiğinden beri çamaşır suyunu kullanmayı bırakıp evi elma sirkesiyle dezenfekte etmeye başladım. Temizlik ve hijyen konusunda daha etkili olduğunu veteriner söylemişti. Hem onun hemde kendi sağlığım için. Ayrıca patilerini ve tüylerini siliyorum sirkeli suyla. Dediğiniz gibi tüyleri yumuşacık hem de parlak oluyor. Bebekliğinden beri sirke kokusuna alıştığı için eskisi kadar tepki göstermiyor sirkeye. Halıyı silmek için hazırladığım sirkeli suya patisini batırıp yalamaya çalıştığını yakaladım hatta 😊 Diğer faydalarını bilmiyordum. Öğrendiğim iyi oldu. Hem kendimiz hem minik patilerin sağlığı için elma sirkesine devam. Teşekkürler. 😊

    Cevapla
  2. Valla benimkiler çok enteresan sirke konusunda kaçmadıkları gibi hoşlarına gidiyor bir de 😁

    Cevapla
  3. Ben birisi gezgin diğeri evde olan kedim ve bilimum sokak kedimde kullandım elma sirkesini.Kedimdeki akne ve komşumuzun kedisindeki mantarı bu sayede yendik.Henüz yedirme konusunda başarılı olamadım ama olabildiğince doğal yöntemleri kullanıyorum.Organik hindistancevizi yağı ni da kulak içi temizliğinde ve tüy toprağı olusmamasi için,kullanıyorum😊

    Cevapla
  4. Merhaba blogunuzda yeni yazı gördüğüm için çok mutlu oldum öncelikle. paylaşımınız için çok teşekkürler. Ben spreyli şişe yöntemini biberiye çayı ile yaptım. Bahçemde kenesi olan bir kediye ve kendi ev kedimde pire gördüğümde. Taze biberiyeyi çok az kaynatıp sonra demlenmesini ve soğumasını bekledim. İki kedide de işe yaradı. Kene olan yere 2 – 3 gün günde bir kez sıktım. Sonra baktığımda gitmişti. Kedimde ise komple sıktım gövdesine. Yalamasın diye bir süre yanında bekledim. Ense damlalarına güvenle yaklaşmıyorum. Bir de neden pire olur diye araştırdığımda iyi beslenen kedide pire olmayacağını araştırıp mamasını değiştirdim. Hiç dış parazit sorunumuz olmadı şükür.
    Bu arada bir şey soracağım size Meltem hanım. Nd düşük tahıllı kullandığınızı okumuştum. Ben de 7 aylık 3 kilo olan kedime geçen ay geçtim düşük tahıllı tavuk nar olandan. Kedim erkek, acaba ağır gelir mi?????? Sadece kuru mama yemiyor bu arada yaş mamalar, ev yapımı kedi mamaları, ev yapımı yoğurt ile destekliyorum. Ama kuru mama ağırlıklı besleniyor. Kilosuna göre pakette yazan gram kadar, veya yaş mama vereceksem daha az veriyorum. Kabını dolu bırakmıyorum asla. Yine de yüzde 60 et içermesi çok mu???

    Cevapla
  5. Meltem hanım blogunuzu ve yazılarınızı beyeni ile takip ediyorum çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz.3 yaşındaki kısır scotısh fold oğlum idrar yolları problemi yaşıyor erken farketmemden dolayı tahlil sonuçlarımız çok kötü değil kum ve sistit 3 gün sonda takıldı antibiyotik uygulandı ayrıca mama değişikliğide yaptım hillsin idrar yolları ile ilgili olan mamaya geçtim s/d şuan iyi durumu çişini takip ediyorum pek su içmiyor ama:( fakat bu durumun yeniden nüksedebilceğini söylüyo doktorumuz buda beni çok üzüyo:( Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim..

    Cevapla
  6. Merhaba, 2 yaşındaki erkek Scottish Fold kedim 2,5 aydır tüy döküyor, her gün halıları ve koltukları fırçalamaktan sinirlerim bozuldu, kısır bir kedi olmadığından kızgınlık dönemine bağlayarak çiftleştirdik ama hala devam ediyor, kaliteli bir mama yediriyorum, haftada 1 yaş mama veriyorum, arada yumurta, peynir.. 1 kez de banyo yaptırdım ama hiç bir şekilde sonuç alamıyorum ve kedimin derdini çözmedikçe de ben strese giriyorum. Bu konuda bir öneriniz olursa çok sevinirim.

    Cevapla
    • merhaba kedilerin doğaları gereği kendilerini yalayarak temizliyorlar zaten yıkamanız onu strese sokacaktır ve daha da tüy dökümüne sebebiyet verebilir stresten dolayı onun yerine beaphar’ın sarımsaklı kedi tabletini kuru mamasının içine katıp yedirmenizi öneririm benim kedimde tüy dökümü azaltmıştı veteriner tavsiyeli hemde bir de kediler kendilerini yalayarak temizlediği için tüy topağı oluşuyor midelerinde bunu kusarak çıkartmaları sakıncalıymış o yüzden ben trixie’nin kedi maltını kullanıyorum siz ve diğer kedi sahiplerinin kedi maltı kullanmalarını tavsiye ediyorum onun dışında taurin değeri yüksek mamalar yedirebilrsiniz hem tüy hem göz sağlığı için iyi günler dilerim..

      Cevapla
  7. Meltem hanım merhaba şuan veterinerler kapalı napacağımı bilemedim aklıma bitek size sormak geldi benim 4 aylık yaramaz bir erkek kedim var bugün Gimcat malt sofr extra paste var siz de kullanıyorsunuz onun tüpünü bulmuş kapağını açmış ve yarısından fazlasını yemiş 40 grlık küçük olan bi zararı olur mu napmam gerekiyor bir fikriniz var mı çok endişeleniyorum biliyorum cevap verirsiniz okuyunca ,hemen okumanız dileğiyle 😦 😦

    Cevapla
  8. Ben de bir kaç gün önce sirkenin başka bir yararını tesadüfen keşfettim sanırım. İleri derecede kedi nezlesi olmuş 6, 7 haftalık 2 kedi yavrusu buldum 1 hafta kadar önce. Gözler feci halde iltihaplıydı, nefes alamıyorlardı, yemek yiyemiyor su içemiyorlardı. Vet. kontrolü sonrası çok zayıf ve küçük oldukları için serum için damar yolu açamayacaklarını söylediler, bu tür durumlarda bilinen reçeteler yazıldı. ( damla, merhem, antibiyotik, bağışıklık güçlendirici) 2 gün boyunca elle besledim, gözlerini sık sık temizleyip damla uyguladım, ilaçları düzenli şekilde verdim, bağışıklık güçlendiricilerle destekledim. 3. gün bir tanesinin gözlerini temizlerken büyükçe bir pirenin kulağına doğru yürüdüğünü gördüm ve su ile seyrelttiğim sirkeyi pamukla kulak arkalarına sürdüm, pire bu kez başına geçti ve pamukla başının üstünü, pirenin kaçış yönüne doğru alnını ve çenesinin altını sildim. ertesi gün başını yerinden kaldıramayan bu yavru kendi kendine beslenmeye başladı. Bir sonraki gün, hala uyumaktan başka bir şey yapmayan kardeşi ile oynamaya çalışacak kadar canlanmıştı. Bu yavru diğerinden daha kötü halde olmasına rağmen neden bir anda daha iyiye gitti ve niye diğerinde bir değişiklik yok acaba diye düşünürken bir yandan da tüylerinde pire var mı yok mu diye kontrol ediyordum ve o anda ” sirke ” dedim. Acaba? diye düşündüm. İnternette bir arama yaptım ve kedi nezlesine yakalanmış bir kediniz varsa etrafı sirke ile sık sık temizleyin diye bir tavsiye yazısına denk geldim. Demek ki FVR mikrobunu kırıyor diye düşündüm. Dün diğer yavruya da gözlerinden mümkün olduğunca uzak tutarak pamukla seyreltilmiş sirke uyguladım. Bu gün kendi kendine beslenmeye başladı. Ve nefes alışlarının daha kolaylaştığını gördüm. Gözlerinde akıntıdan kalan birikmeler çok azdı. Ve bu arada ilk iyileşme gösteren kedinin gözleri yine akıntılı olsa da bir daha hiç tamamen kapanmadı. Elbette günlerdir uygulanan tedavi desteğinin de faydası olmuştur, belki tesadüftür bilemiyorum. Ama olan biten bu. Sanki mucizevi bir iyileşme gösterdiler sirke uygulamasından hemen sonra.

    Cevapla
  9. merhaba meltem hanım kedim fiv hastası bende ağız kokusu ve diş eti hassasiyetinden dolayı internettende araştırarak sirkeli su verdim veterinerime danıştığımda ise bana vermemem gerektiğini normalde gargara olarak kullanması gerektiğini yuttuğu için midesine zarar vereceğini söylediği için vermeyi bıraktım ikilemde kaldım?

    Cevapla
  10. Merhaba,
    Benimde kedilerimden bir tanesinde 3 gün içerisinde çenesinin büyük bir bölümünü kaplayan baş belası aknelerden oluştu. Uyurken elimle kaçırdığım da (izin verdiği kadar) siyah siyah dökülüyorlar. Bahsettiğiniz elma sirkesinden aldım ve dediğiniz gibi 1 fincan suya 2 çay kaşığı karıştırarak temizlemeyi denedim. Fakat denemem her zaman ki gibi ellerimin parçalanması ile son buldu. Canavar oğlumun üstünden kopmuş 1 tane kılı bile almak bizim için mucize oluyor. Öğrenmek istediğim sirke ile temizlemek yerine pamukla kompres yapar gibi çene altını sirkeli su ile ıslatsam bir faydası olur mu? Sıyrıklarla baş ediyorum ama temizlemeye kalkarsam parmaklarımı kullanamayacak duruma getirmesinden korkuyorum. Bir de ne kadar zamanda bir yapmak gerekiyor bilgi verebilirseniz çok sevinirim. (Veterinerimiz bile kliniğe her gittiğimizde aslan parçam ortalığı toz duman ettiği için siz gelmeyin ben aşılarını gelip evde yaparım demişti parmaklarımla ilgili korkumu anlatabilmişimdir umarım :))

    Cevapla
  11. Merhaba Meltem hanım
    Kedimin çenesinde bugün fark ettiğim şeyi araştırarak kedi aknesi olduğunu fark ettim.En kısa sürede veterinere gidip doğrulayacağım.Ve sizin de öneriniz üzerine elma sirkesini deyeceğim.
    12 yaşında bir kediniz olduğunu öğrenince size bir soru yöneltmek istiyorum.En son veterinere gittiğimde 10 yaşından sonra kedilere aşı yapılmadığını öğrendim ama bunun sebebini yoğunluktan dolayı öğrenemedim.Bunun sebebi nedir?Bir de kedinizde önemli bir hastalık olup olmadığını öğrenebilmek için yapılacak bir test var mı?Şimdiden teşekkürler.^^

    Cevapla
    • Merhaba kedilere 10 yaşından sonra aşı yapılmamasının sebeplerinden biri 10 yıl boyunca aynı aşıları olup yeterli bağışıklığı sağlamış olmaları diğeri ise artık yaşlanan bünyelerini aşılar ile zorlamamak. Ama iç ve dış parazit tedavisine devam ediliyor aklınızda olsun. Her yıl kan testi yaptırarak temel kan değerlerine böbrek karaciğer bağışıklık ssitemi gibi baktırabilirsiniz bir sıkıntı çıkarsa ve güncel olarak yaşanan bir probleminiz varsa elbette o sorun dahilinde baktırabilirsiniz bazı başka testlere de ama herşey yolunda gidiyorsa senedir bir check up niyetine tam sayım kan testi iyidir.

      Cevapla
  12. Merhaba verdiğiniz bilgiler için minnettarım, sizi beğenerek takip ediyorum. Maalesef kedilerimden birinde apseli siyah noktalar çıkmaya başladı. Apseler kimi zaman kanıyor falan aynı sizin koyduğunuz fotoğraf gibi. Danışmak istediğim bir şey var cevaplarsanı çok sevinirim🙏 Kedinizin çenesini sirkeli suyla silerken çitileyerek mi siliyorsunuz yoksa sadece sürüp geçiyor musunuz? O siyah noktaları çitileyerek çıkartmamız gerekiyor mu onu merak ediyorum. Yüzlerce kabuk tutmuş gibi siyah nokta var onları silerken çıkartmamız gerekiyor mu geri dönüş yaparsanız çok sevinirim teşekkürler tekrar her şey için🙏

    Cevapla
    • merhaba çok geçmiş olsun evet çitileyerek siliyorum ve bazen de tırnaklarımla patlatıyorum apseleri o noktaları kopartıyorum temizliyorum sonra siliyorum biraz zor oluyor canı acıyor ama veterinerimiz böyle duracağına hepsini yok et temizle sonra da silerek o acıyan bölgeleri dezenfekte et ve yavaş yavaş kururlar böylece demişti… bizimki stres kaynaklı ve maalesef 3.5 yaşındaki oğlum dolayısıyla ve stres kaynağını yok edemediğimden geçiremiyorum bunu ne zaman yazlığa gidiyoruz gittiğimiz hafta tamamen iyileşiyor… stres kaynağı var mı hayatında kedinizin ne olabilir onu zorlayan siz de bir düşünün…ve bağışıklık destekleyici ve sinirleri yatıştırıcı bi vitamini de içeren takviyeler kullanabilirsiniz…

      Cevapla
  13. Merabalar bizim bi sokak kedimiz var arada eve alıp onunla birlikte uyuyor çocuklarım çok seviyoruz ismide muezza koyduk dişi bi kedi çok uysal güzel bi kedi iki gundur gelmiyordu bugün çocuklarım okula giderken bulmuş getirmişler ama çok halsiz istifar etti ve su verdim çok az içti çok üşümüş halsiz yatıyor partilerini büküp uyuyor ölecekmiş Die çok korkuyorum sizce napmaliyim maddi durumum yok veterinere goturemiyorum ama çok üzülüyorum napmaliyim yardim edin lütfen acil

    Cevapla
    • Bir şey söyleyemem çünkü bu belirtiler birçok farklı rahatsızlıktan kaynaklanabilir hangisidir bilemem ben veteriner değilim maddi durumunuz yok ise buluduğunuz ilçenin belediyesine bağlı belediye veterineri vardır her yerde oluyor onlar ücretsizdir oraya götürün mutlaka veteriner ilaçları ile tedavi edilmeli. Evdeyken de bir battaniye ile ısınacağı sıcak kalacağı bir yer hazırlayın haşlanmış tavuk, tavuk ciğeri, light ton balığı gibi karşı konması zor kedilerin sevdiği yiyecekkerden verin yemesini sağlayın yemek yerse iyi gelişme. Ilık ayran içirebilirainiz belki şırınga ile ama mutlaka bir veteriner görmeli

      Cevapla
  14. Çok sağ olun.Elinize emeğinize sağlık.

    Cevapla
  15. Bu mesajı görürmüsünüz bilmiyorum ama benim kedimin de derisinde kabuklanma özellikle kuyruk sokumunda kızarıklıklar oluştu. Ben de kahve fincanına 3 çay kaşığı sirke 3-4 kaşık su ekleyerek boydan boya siliyorum. Okuduğum her yer de kediler sirkeden nefret eder yazıyor fakat benim kızım baya sevdi ben onu pamukla silerken o da hemen kendini yalıyor sirkeli sudan içmek istiyor. Endişelendim acaba yalaması doğru mu diye. Kızım beş yaşında dört senedir hiç bir problemi yoktu bu sene bu deri rahatsızlığı çıktı. Hem özel veterinere götürdük hem hayvan hastanesine mantar ya da alerji dediler aşılar oldu ama geçmek bilmiyor. Dış parazit yapmama rağmen pire oluyor hayvanda artık anlamıyorum. İnternetten baktım bu iğneler dış parazit damlaları ilerde çok büyük sıkıntı çıkarıyormuş. Ama ben ne yapacağımı bilmiyorum.

    Cevapla

Yorum bırakın